Yeni Kedi Sahiplenenlere Tavsiyeler

Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre kedilerin şahane dünyasına hoş geldiniz demektir! Korona virüs pandemisi ile yoğrulduğumuz ve laf aramızda bir hayli yorulduğumuz şu süreçte bizi stresten uzak tutacak şeylerin peşindeyiz. Hayvan sevgisinin de verdiği yetkiye dayanarak, evde kalarak sağlığımızı koruduğumuz şu günlerde bir pet arkadaş edinebiliriz. Hem ona sıcacık bir yuva sağlamış oluruz hem de bizim için şahane bir macera başlamış olur. Hayvan bakımı bir heves değildir, tıpkı bir bebeğe bakar gibi özen ister. Yanı sıra bir adanmışlık da gerekebilir keza maması, suyu derken kimi zaman seyahatleriniz kısıtlanabilir, kimi zaman eve erken dönmek durumunda kalabilirsiniz. Haliyle bu durum günlük rutininize etki eden bir sorumluluk haline gelir. Eğer bu sorumluluğu yerine getirebilecekseniz, sevginizin büyük bir miktarı uzun yıllar rezervedir bilginize! Artık sevimli bir patiniz var. Kimi zaman oyun oynuyor kimi zaman duruluyor, kimi zaman mama yiyor kimi zaman da şiddetle yemeği reddediyor olabilir. Siz nasıl alışma sürecindeyseniz, minik patinin de duyguları olduğunu unutmayın. Peki, bu ilk günlerin sancılı değil bol keyifli geçmesi için neler yapmak gerekir şimdi gelin kısaca göz atalım. İşe önce “ön hazırlık” ile başlayalım yani kediniz eve gelmeden önce yapmanız gerekenlere…

İlk kez kedi sahipleneceklere tavsiyeler

Uzaktan sevmekle, evde kedi beslemek arasında ciddi bir fark vardır. Uzaktan sevmek iyidir hoştur, neticede sorumluluk gerektirmez. Ancak evinizin içine alıyorsanız, artık ailenizin bir parçasıdır. Yemeği, suyu, tırmalama tahtası, oyuncakları, yatağı derken başlı başına bir hazırlık gerektirir. Pet shop’larda ya da internet üzerinden satış yapan sitelerde kedileriniz için gerekli her şeyi bulabilirsiniz. Peki, nedir bu gereklilikler? İlk iş bir alışveriş listesi oluşturmak! Eve yeni kedi getirmek başlı başına bir sorumluluktur bu nedenle titiz ve detaylı bir ön çalışma gerektirir. Eğer kediniz gelmeden alışverişi tamamlarsanız kendini misafir gibi değil aile üyesi gibi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ailenizin yeni üyesi için örnek alışveriş listesinin başlıca kalemleri şunlardır; kedi maması, kedi kumu, kedi tuvaleti, mama kabı, su kabı, oyuncak, tırmalama tahtası, yavru kedi vitaminleri, kedi tarağı, kedi şampuanı… Kediniz için eksikleri zamanla alırsınız ancak ilk etapta bunlara ağırlık vermeniz yeterli olacaktır. Sıra geldi kediniz için güvenli bir alan yaratmaya… Evinize hiçbir kedinin gözüyle baktınız mı? Sanırız cevabınız hayır olacaktır. O halde kedigözleri devreye sokmakta yarar var. Eğer sahiplendiğiniz kedi bir yavru kediyse bu durumda tıpkı bir bebek titizliğinde davranmanız gerekir. Örneğin;

Yavru kedinizin aşağı düşmemesi için pencereleri kapalı tutmanızda yarar var. Keza kaçıp kendini sokaklara atmaması için de iyi bir önlem olacaktır.

Eğer şömineli bir eviniz varsa kedinin aralardan çıkıp bacaya ulaşmasını engellemek için önlemler alabilirsiniz. Unutmayın ki kediler iyi zıplar!

Ortada duran elektrik kabloları her zaman risk taşır. Sadece kediniz için değil sizin için de! Yavru kediler dünyayı yeni yeni tanıdıkları için ortalığı karıştırmaya meraklı olur. Elektrik kablosunun ona zarar vereceğini de doğal olarak akıl edemediğinden kötü sonuçlar gündeme gelebilir. Bunu önlemek için elektrik kablolarını gizleyin aksi takdirde yavru kediniz bu kabloları kemirmeye çalışabilir.

Saksılara dikkat! Oradan oraya sıçrayarak dünyayı keşfedebileceğini zanneden küçük patinin ilk hedefi saksılar olacaktır. Saksıları devirmek, toprağı eşelemek gibi dağınık aktivitelerden uzak durması için mümkünse saksı çiçekleri alışma sürecinde pek ortalarda olmasın. Gözü alışınca, evi tanıyınca ufak saksı denemeleri yaparsınız sonra.

Kedinin evde ilk gecesi

Alışverişi tamamladınız, evi hazırladınız ve artık karşınızda şaşkın gözlerle size bakan bir pet dostunuz var. İlk gecesi önemli çünkü en az sizin kadar o da tedirgin olacaktır. Bilmediği yerde, bilmediği insanlarla bir arada kalmak onu huzursuz edebilir. Evde ilk gecesinde ona güvenli bir alan yaratın. Örneğin yatak odanızın rahat bir köşesi olabilir ya da salonun kuytu bir alanı… Kedinizin kendini rahat ve güvende hissetmesi önemlidir ki strese girmesin. Gecenin yanı sıra gün içinde de kendi köşesine çekilebileceği bir alan yaratabilirsiniz. Kediler zaman zaman yalnız kalmayı severler ve dahası kendi özgürlük alanlarına müdahaleden pek hoşlanmayabilirler. Neticede uzun yıllara dayanacak bir arkadaşlığın ilk günlerindesiniz. Bu ilk günler ikiniz için de ne kadar sakin geçerse o kadar iyi olur. Kediniz eve ilk girdiğinde ona aşırı sevgi dolu yaklaşımlar sergilemeyin bu onu korkutabilir. Siz sevginizi göstermek isteyebilirsiniz ancak bu durum onun heyecanlanmasına yol açabilir. Aşırı tepkiler sevgi gösterisi olsa dahi kedinizi korkutabilir. Yüksek sesle konuşmaktan kaçının ki zaten gürültüyü de pek sevmezler. Abartılı olmayan, zarif hareketlerle ona yaklaşın.

Temel ihtiyaçlar: mama ve su

Şimdi geldik yeme içme meselesine. Kedinizin mamayı koyar koymaz bitirmesini beklemeyin. Belki bir iki gün çekinebilir, korkabilir ya da strese bağlı olarak yemesi azalabilir. Endişe edilecek bir durum yok neticede muhakkak yiyecek. Onu yemesi için zorlamayın. Mamasını teklif edin ama yemek istemezse aşırı hareketlerle peşinde dolaşıp yemesi için zorlamayın. Sizin seçtiğiniz mama onun damak zevkine uymayabilir. Bu nedenle ilerleyen zamanlarda kedinizin mamasını değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Zamanı geldiği zaman “Kedilerde mama değişimi: Kedilerin maması nasıl değiştirilir?” başlıklı yazımızdan tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Kediler yıkanır mı?

Eve ilk kedi aldığınızda hele ki sokaktan sahiplendiyseniz muhtemelen yıkamak, paklamak isteyeceksiniz. Şunu unutmamak gerekir ki kediler suyu hiç sevmez; yıkanmaktan da nefret ederler. Köpekleri normalde ayda 1 ya da iki ayda 1 yıkamak gerekebilir çünkü kendi temizliklerini yapamayabilirler ancak kediler için böyle bir durum söz konusu değildir. Kediler zaten temiz hayvanlardır ve kendi temizliklerini kendileri yapabilirler. Eğer eve temiz bir şekilde sokmak istiyorsanız onu bir kedi kuaförüne götürmenizde yarar var çünkü evde yıkamak pek kolay olmayabilir. Üstelik sizi yeni tanıyorken… İlk izlenim böyle olmasın ne dersiniz? Kedinizi sokaktan da sahiplenseniz, pet shop’tan da satın alsanız ilk yapmanız gereken onu detaylı bir veteriner hekim kontrolüne sokmaktır. Aşı takvimi, bakımı, mevcut hastalıkları ya da olası belirtileri vs. derken detaylı bir kontrol şarttır. Kedinizin aşılarını da eksiksiz yaptırmalısınız bu hem kedinizin hem sizin sağlığınız açısından önemlidir. Bütün gün evde olan ve dışarıyla iletişimi olmayan kediler de dahil olmak üzere aşıları eksiksiz olarak yapılmalıdır. Kedi yaş aldıkça veteriner kontrolleri de ihmal edilmemelidir. Erken teşhis her canlının hayatını kurtarır çünkü…

Alışveriş listesi tamam, evde konforlu alan yaratıldı… Veteriner kontrolü yapıldı, mama işleri de halledildi. Şimdi geriye tek bir şey kalıyor; sonsuz sevgi. Kedinizin sahibi değil, ailesinin bir parçası olun; onun duygularına önem verin, stresini azaltmaya çalışın ve dahası ona sonsuz bir sevgi verin. Hayvanlar sevildiklerini anlayabilen duygusal varlıklardır. Bir hayvanın sahibi olmak yerine onun ailesi olmanın verdiği haz sizi bir ömür mutlu kılmaya yetecektir…