Yavru köpek kendi pisliğini neden yer?
Yavru bir köpek edindiniz. Tam bir sevimlilik abidesi… Tabi misafir yeni ve küçük olunca ekstra özen gösteriyorsunuz; yavru köpek vitamini, yavru köpek maması, yavru köpek kemiği derken içinde bolca “yavru” bulunan cümleler kuruyorsunuz. Buraya kadar her şey yolunca ve fakat gelin görün ki üzerine titrediğiniz, aman soğukta kalmasın diye kazak giydirmelere doyamadığınız yavru köpeğiniz kendi kakasını yiyor. Hem de büyük bir iştahla! Nerede çıktı bu diye kendinizi internet sayfalarına atıyorsunuz; şuan bu yazıyı okuduğunuza göre çoktan buluşmuşuz bile sizinle. Şimdi işin kaynağına bir inelim ve yavru köpek kendi pisliğini neden yer bir araştıralım…
Yavru köpek neden kendi kakasını yer?
Bunun bir değil birçok nedeni olabilir öncelikle bunu söyleyelim. Yavru köpek kakasını yerse ne olur sorusunun yanıtı ile başlayalım. Ona çok büyük ve ölümcül zararlar katmaz ancak hastalıklara daha açık hale gelebilir. Köpeklerin kendi dışkısını yemesinin birkaç nedeni olabilir bunları bazı başlıklar altında ele alalım.
- Azarlanma korkusu
Bu aslında ilk akla gelen ihtimallerden biridir. Özellikle köpeklerde tuvalet eğitimi sırasında, yavrunun kafası karışabilir. Nereye yapmasının doğru olduğunu, nereye yaparsa ödül maması kazanıp nereye yaparsa azar işiteceğini bilemez. Haliyle geldi mi yapar! Yaptıktan sonra da sıra bu işi imha etmeye ve güne kaldığı yerden devam etmeye gelir. Ona kızmanızdan korktuğu için kendi kakasını yiyip size “ben hiçbir şey yapmadım ki!” mesajı vermek isteyebilir.
- Stres
Yavru köpeğin ne stresi olabilir diyebilirsiniz ancak köpeklerde stres, önemsenmesi gereken en önemli konulardan biridir. Stres olan köpeğin bağışıklığı düşer, mutsuz olur ve yemekleri reddeder. Bunların yanı sıra bazen eve alışma, size alışma, yeni yuvaya alışma vs derken stres altına girebilir ve bunun neticesinde kendi dışkını yiyebilir.
- Açlık
Bu ihtimali yazarken bile içimiz kan ağlıyor. Yani bu kadar özenle baktığımız yavru köpeğimiz nasıl olurda açlıktan kendi kakasını yiyebilir gerçekten çok ilginç ama oluyor işte. Yediği besinler yeterli gelmezse kendi çözümünü kendi üretebiliyor (!). Sonra bir bakmışsınız mide bulandıracak bir iştahla yiyor.
- Merak
Yavru köpeğiniz her şeye aç, unutmayın. Onu bir gün televizyona şaşkın gözlerle bakarken görebilirsiniz ya da elektrik süpürgesinden korkup kaçarken… Şuan yeni dünyayı keşfetmeye çalışıyor, haliyle her şeye merak duyuyor. İşte bu merak duygusu insana neler yaptırıyor! Kakası ile sadece merak ettiği için bile oynuyor olabilir. Unutmayın ki köpekler güçlü kokusu olan şeyleri severler, merak ederler. Bu kimi zaman bir ödül maması olabilirken kimi zamanda kendi kakası olabilir. İlginç geldiği için incelemesi doğaldır.
- Vitamin ve mineral eksikliği
Köpeklerin dışkı yemesine yol açan etkenlerden biri de vitamin ve mineral eksikliği hissediyor olmasıdır. Demir eksikliği gibi vitamin eksiklikleri de köpekleri kendi kakalarını yemeğe yönlendiriyor olabilir. İhtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri kakalarından alıyor olmalarının bizde yarattığı travmayı sonra konuşalım!
- Pika sendromu
Daha önce duymamış olabilirsiniz, izah edelim. Besin değeri olmayan maddeleri yemeye neden olan bir köpek hastalığıdır. Bu kimi zaman toprak, kimi zaman tahta olabilir. Kimi zaman da dışkı yiyebilir. Pika sendromu neden olur sorusunun yanıtını da verelim. Genelde ruhsal sıkıntılardan kaynaklanır ancak vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Köpeklerin kaka yemesi nasıl engellenir?
Koprofaji, dışkı yeme anlamına gelen ve yavru köpeklerde sık görülen bir davranış bozukluğudur. Bunu önlemenin yolları vardır ancak kolay bir süreç değildir onu söyleyelim. Yani yavru köpeğiniz bu alışkanlığını hemen bırakmayacaktır. Peki neler yapmak gerekir gelin bunlara bir göz atalım.
- Köpeğinize başka bir beslenme programı uygulayın bu konuda veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz.
- Köpek kakasını yapınca ona bağırmayın ve sakince temizleyin.
- Köpeğiniz dışkıya yöneldiğinde onun dikkatini dağıtacak bir şey bulabilirsiniz. Tam oraya yöneldiğinde birden bir oyuncak atın önüne mesela. Dikkati dağılsın, odağı kaysın.
- Yeterli egzersiz yaptırdığınıza emin olun. Sindirim sistemi düzenli çalışırsa çok daha iyi sonuçlar alırsınız.
- Ona bağırmayın, kızmayın, azarlamayın. Yaptığı hareket mide bulandırıcı da olsa şuan hassas bir döneminde. Ayrıca yavru deyip de geçmeyin, size küsebilir.
- Bazı araştırmalarda ilginç yöntemlere de rastlıyoruz. Bunlardan biri dışkı üzerine bazı maddeler sürmek, püskürtmek. Örneğin baharatlı ürünleri köpekler sevmez. Muhtemelen koklayıp yemekten vazgeçecektir.
- Piyasada satılan köpek kaka yeme önleyici tabletlerden de faydalanabilirsiniz ancak elbette hekim kontrolünde.
Veteriner hekiminizle mutlaka bu konuyu konuşup, koordineli ilerlemenizde fayda var. Kaka yeme faaliyetinin altındaki fizyolojik ve ruhsal nedenleri öncesinde mutlaka araştırmak gerekir.
Son Yorumlar