Dachshund (Sosis) Cinsi Köpek

Şekli itibari ile adını sosis olarak köpek ırklarına yazdıran, sevimli ve kısa bacağına tezat uzun vücudu ile hafızalarımıza kazınan bir köpek cinsi var karşımızda; Dachshund. Dachshund’lar aynı zamanda sosis cinsi köpek olarak da bilinir. Dachshund, “dakshund” şeklinde telaffuz edilir. Teckel olarak da bilinir ancak en yaygın kullanımı sosis cinsi köpektir. 16. Yüzyılda Almanya’da ortaya çıkan bir türdür. Koruma köpeği, bekçi köpeği gibi meziyetleri yoktur onun uzmanlık alanı porsuk ya da tilkidir. Evet doğru duydunuz bu küçük boyuna rağmen kocaman tilkileri avlar. Oyuklara girer ver hayvanları öldürür. Picasso’nun köpeği Lump ya da 1972 Yaz Olimpiyatları’nın ilk maskotu Waldi, sosis cinsi köpeklerin popüler olanlarındandır. Sosis köpeklerin kökeninin Eski Mısır’a kadar uzandığı bilinir, modern Dachshund köpekler Alman köpek yetiştiricilerinin bir eseri olarak karşımıza çıkar. Türün geçmişi Mısır’a dayansa da modernize edilmiş hali Alman köpek yetiştiricileridir diyebiliriz. Almanya’da daha çok teckel ismiyle bilinir. Ormancılar porsuk yuvalarına korkusuzca dalabilecek, uzun gövdeli ve cesur bir ırk yetiştirmek istemişler. Yıllarca süren çabalar neticesinde ırk şimdiki haline ulaştı. 1900’lü yılların başında daha da popüler hale geldi. Öyle ki ilerleyen yıllarda Amerika’da en çok beslenen aile köpeklerinden biri haline geldi. Bugün dünyanın her yerinde sevilen bir aile köpeği olarak karşımıza çıkıyor. Önce ilgi çeken fiziksel özellikleri ile başlayalım, ardından karakterine geçelim.

Dachshund fiziksel özellikleri

Kısa bacakları, uzun gövdesi ile bildiğiniz sosis desek yeri. Kaslı ve güçlü bir köpek. Zeki bir ifadesi vardır. Uzun bir kafatası, üçgen şekli de büyük ve sarkık kulakları vardır. Burnu uzundur. Türün dikkat çeken özelliklerinden biri güçlü dişleridir. Kocaman bir tilki ya da porsuğu dahi öldürebildiğini düşünürsek dişlerinin güçlü olmasına pek şaşırmıyoruz aslında. Gözleri oval şekildedir. Renk olarak genelde kahverengi ve siyahtır. Boynu uzundur ve kaslı bir yapısı vardır. Göğüs yapısı geniştir, göğüs kemiği çıkıntılıdır. Karnı aşağılara indikçe içe doğru girer. 3 farklı türü vardır. Bunlar Smooth Dachshund, Wirehaired Dachshund, Longhaired Dachshund. Standart, minyatür ve oyuncak olarak sınıflandırılır. Smooth Dachshund’ın kürkü kısadır. Parlaktır ve düz tüylerden oluşur. Genelde iki renkli ya da benekli olabilirler. Tek renkli olanlar kızıl ya da krem renginde görülebilirler. Wirehaired Dachshund ile diğer türlerin aksine sert, kısa ve sık tüylerden oluşur. Kaşları ve kulakları dışında tüm vücudu tüylerle kaplıdır. Renk olarak siyah beyaz, kızıl tonları ağırlıklı olarak görülür. Longhaired Dachshund ise parlak ve dalgalı tüylere sahiptir. Göğüs, karın, bacak arkaları ve kulaklarda tüyleri daha uzundur. Ortalama yaşam süreleri 15 yıldır. Irk küçük boy sınıfına girer. Ortalama yükseklikleri dişilerde de erkeklerde de aynıdır. Aşağı yukarı 30-35 cm civarındadır. Ağırlıkları ise 4 ila 9 kg arasında değişebilir.

Dachshund karakter özellikleri

Enerjik, cesur, akıllı ve özgür ruhlu bir köpektir. Genelde hep mutludur. Biraz yaramazlık yapabilir ancak bu da köpeklerin doğasında vardır hele ki küçük ırk ise. Evde arkadaş canlısıdır, diğer insanlarla iletişim kurmayı sever. Havlama eğilimlidir. Dachshund havladığı zaman etrafınızda başka bir köpeğin olduğunu düşünebilirsiniz. Daha doğrusu o sesin Dachshund’dan çıktığını muhtemelen tahmin etmezsiniz. Cüssesiyle ters oranda kalın bir sesi vardır. Belli bir yaşın üstündeki çocuklarla iyi anlaşır. Genel olarak hep iyi tanımlar yapılsa da bu tür olmasına rağmen huyu bambaşka olanlar da görülebilir. Yani saldırgan, çocuklarla anlaşamayan, insanlarla arası iyi olmayan karakterlere sahip olanları da vardır. Apartman yaşamı için uygun bir köpektir. Evin içinde aktiftir. Dachshund’ların bir özelliği de aşırı cesaretli olmalarıdır. Örneğin yanından geçen bir ineğe, kendi cüssesine bakmadan kafa tutabilir hatta saldırma eğilimi gösterebilir. Yani tıpkı Yorkie’lerde olduğu gibi Dachshund’lar da boyutunun aksine güçlü ve cesur köpeklerdir. Dachshund’ların çene kasları da çok kuvvetlidir. Av hayvanı olarak değil günümüzde ev köpeği olarak kullanılır. Kilo almaya oldukça meyilli olduğunu da sözlerimize eklemeden geçmeyelim.

Dachshund eğitimi

Dachshund’lar sahiplerine aşırı bağımlılıkları ile tanınırlar. Bu kimi zaman aşırı korumacılık, kıskançlık ve hatta neticesinde agresifleşmeye kadar varabilir. Eğitim konusunda sert bir tavra sahip olmamamız gerekir çünkü sert tavırlar onun gözünü korkutur ve tam tersi bir etki ile öğrenmeyi reddetmesine kadar varabilir. Uzun tüylü olanlar diğerlerine göre daha kolay eğitilebilir. Genel olarak sıkı bir eğitime ihtiyaçları vardır. Ona karşı dikkat etmeniz gereken noktalardan biri nazik davranmanız. Sert davranırsanız ya da kaba olursanız korkmasına neden olursunuz. En ufak bir ses yüksekliğinde korkmaya başlar ve o cesur köpek gider onun yerine hafif korkak bir köpek gelir.

Dachshund bakımı

Uzun tüylü olan Longhaired Dachshund düzenli olarak taranmaya ihtiyaç duyar. Aynı zamanda kılları birbirine karışabilir ve düğüm olabilir. Bunun için uygun köpek şampuanı ile yıkanmalı ve günlük olarak taranmalıdır. Kısa tüylü olan Dachshund ise tüy dökme mevsiminde bir hayli tüy döker. Bu nedenle ölü kılların gitmesi için sık sık taramanızda yarar var.

Dachshund egzersizi

Apartman hayatına ayak uydurabilen bir ırktr. Egzersiz ihtiyacı çok yoktur zaten genelde evin içinde aktiftir. Çok uzun olmamak kaydıyla kısa yürüyüşler yaptırabilirsiniz. Çabuk yorulurlar bu nedenle ağır sporlardan uzak tutmanızda yarar var. Ayrıca yürürken de onun minik adımlarına ayak uydurmanız daha iyi olacaktır.

Dachshund’da sık görülen hastalıklar

Aslına bakarsanız hastalıkların bir kısmı bakım ile alakalıdır. Kilo almaya en meyilli ırklardandır. Eğer beslenme düzeni sağlıksız olursa kilo alır ve kilo alması demek yaşamsal faaliyetlerinde önemli sıkıntılara işaret eder. Yanı sıra çok fazla egzersiz yaptırmak, aşırı yürütmek, aşırı koşturmak gibi birtakım egzersizler sırt ağrılarına neden olabilir. Çabuk yorulan bir ırk olduğundan bahsetmiştik. Bakımla alakalı bu olası hastalıkların yanı sıra bazı hastalıklara da eğimleri vardır. Bunları spinal disk problemleri, idrar yolu sorunları, kalp hastalıkları ya da diyabet olarak sıralayabiliriz.