Cennet Papağanı

Nereden başlamalı bilemedik. Boncuk boncuk her an şaşırmış gözlerinden mi, gökkuşağı renklerinden mi yoksa kırmızı gagasından mı? Bugün inceleyeceğimiz kuş türü için sevda kuşu, aşk kuşu gibi benzetmeler yapabiliriz. Zira bu sevimli kuşlar aynı zamanda aşk kuşu olarak da biliniyor. Bugün cennet papağanlarını konuşacağız sizinle. Aslında çoğumuzun aşina olduğu ancak belki de çok detay bilmediği kuş türlerinden biri. Papağanların genel olarak sert bir görünümleri olabilir özellikle Jako yani Afrika gri papağanlarına yanaşmaya çekinebiliriz. Ancak konu cennet papağanı ise işler hiç o kadar tedirgin edici değil ki zaten sevdirmek için kendiliğinden gelecektir. Her zaman olduğu gibi önce kökeni ile başlayalım ve Afrika’ya doğru şöyle bir uzanalım. Sıcak iklimlerde gruplar halinde yaşamayı seven cennet papağanlarının kökeni Afrika.

Nemli ve sıcak iklimi severler, tohumlarla beslenirler. Hint Okyanusu’nda bulunan adalar onların cennetidir, orada pek çok cennet papağanına doğal ortamlarında rastlarız. Aslında cennet papağanları tüm dünyada sevda papağanı olarak bilinir. Cennet papağanlarının şu türleri vardır; siyah kanatlı sevda papağanı, kırmızı kafalı sevda papağanı, lilian’s sevda papağanı, gül yüzlü sevda papağanı. Eşlerine düşkün kuş türlerinden oldukları için isimleri aşk kuşu ya da sevda kuşu olarak bilinir. Çiftler günlerinin büyük bir kısmını birbirleri ile eğlenerek geçirirler. Genelde çift beslenir ancak tek de beslenebilir. Tek beslenmesi durumunda bütün ilgisi size olacaktır ve aynı şekilde sizden ilgi isteyecektir. Yani eğer onunla ilgilenecek vaktiniz yoksa cennet papağanı sizin için doğru bir seçim olmayabilir. Genel özelliklerinde bu konuları detaylıca ele alacağız ancak öncesinde fiziksel özelliklerine değinelim biraz.

Cennet papağanı fiziksel özellikleri

Güçlü ve büyük gagaları vardır. Farklı renk kombinasyonlarında görülebilirler. Ortalama 12-17 cm aralığındadır. Kısa tüyleri vardır. Tüyleri genellikle parlak yeşil tonundadır. Kuyrukları küttür. 30’u aşkın farklı rengi vardır. Vücudu yeşil, kafa kısmı turuncu ağırlıklıdır farklı renkleri de içerebilir. Gaga rengi turuncudur. 40-50 gram ağırlığında görülebilirler. Yaklaşık 10 yıl kadar yaşarlar. Cennet papağanlarının cinsiyeti yapılan DNA testi ile netlik kazanır. Birbirlerine aşırı benzedikleri için ayırt etmek kolay değildir. Bazı farkları vardır. Örneğin erkeklerin başları biraz daha iri olur dişilere oranla. Dişilerin kuşları yelpaze gibidir, erkeklerin kuyrukları ise düzdür ve uca doğru sivrileşir. En çok bilinen rengi yeşil vücutlu ve turuncu kafalı olanıdır bunun yanı sıra mavi cennet papağanı da ilgi çeken diğer cennet papağanı türlerindendir.

Cennet papağanı özellikleri

Cennet papağanının en belirgin özelliği ile söze başlayalım. Bilinen en büyük özelliklerinden biri eşlerine olan bağlılığı. Aynı kafesin içine iki eş koyduğunuzda muhtemelen dünya umurlarında olmayacaktır ve yalnızca birbirleri ile ilgilenecektirler. Konuşma yeteneği olmayan ancak çok yüksek ses çıkaran kuş türlerindendir. Eğer yüksek sesten rahatsız oluyorsanız pek doğru bir seçim olmayabilir sizin için. Meraklı ve oyuncu bir yapıya sahiptirler. Eğer kafesinden dışarı çıkarırsanız mutlaka gözünüzün önünde olması gerekir. Etraftaki küçük nesneleri kemirebilir, minik olanlarını yutma eğilimi de vardır. Küçük ev aksesuarları dikkatlerini çekecektir en az kendileri gibi başka renklere de ilgi duyacaktırlar yani. Sosyal ve gürültücü bir yapıları vardır, günün her saati onları konuşurken duyabilirsiniz. Tabi burada konuşmaktan kastımız ötmeleri. Erkekleri eğitirseniz bir ya da iki kelime konuşabilirler. Ancak bu 1-2 kelime için dahi yoğun mesai harcamanız gerekebilir şimdiden söyleyelim. Çok aktiftirler. Her daim hareket halinde olurlar. Bazen agresif olabilirler. Saldırma huyları yoktur ancak kimi zaman minik gaga darbelerine maruz kalabilirsiniz. Her kuş ilgiden hoşlanır ve eğer ilgi göstermezseniz kendilerini strese sokarlar. Cennet papağanı için de bu durum geçerli. Eğer onunla yeteri kadar ilgilenmezseniz strese girecek ve tüy dökmeye başlayacaktır. Bazı türlerinde strese girince kendini yolma gibi durumlar oluşabilir. Siz ilgi göstermedikçe kendi tüylerini yolabilirler. Sadık bir kuş türüdür, size de çok bağlı olacaktır.

Cennet papağanı bakımı

Oldukça aktif kuş türlerindendir. Bu nedenle kafesinin geniş olması gerekir. Zıplamayı çok sever. Bu nedenle küçük kafesler onun hareketlerini kısıtlar. Özgürlüklerine düşkündür ki zaten yaşadıkları adalarda sürekli uçmaya ve etrafı dolaşıp tohumlar yemeğe alışkındır. Eğer evde besleyecekseniz ona özgürlük alanı tanımanız gerekir. Ara sıra kafesini açıp dolaşmasını sağlayabilirsiniz tabi daima gözetimde tutmak şartı ile. Yemlikleri, suluğu ve tünekleri kafesin hangi köşesine koyacağınıza dikkat edin. Gagasını temizlemek isteyecektir ve eğer bir şey bulamazsa kafes demirlerine sürtecektir. Papağanların gagalarını temizleyebilmeleri için gereken malzemeyi hayvan mağazalarından bulabilirsiniz. Hassas yapıları vardır tıpkı çoğu kuş türü gibi. Bu nedenle vitaminlerini eksik etmemenizde yarar olacaktır. Suyunu 2 günde bir değiştirmenizde yarar var. Cennet papağanı dediğimiz gibi çok oyuncu kuş türlerindendir. Kafesinin içine oyuncaklar koymanız onun kendini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Su ile araları iyidir, suda oynamaktan keyif alırlar. Yaz aylarında ona minik bir kuş havuzu yapabilirsiniz. İçine girip çıkıp kendi kendine oyun oynayacaktır.

Cennet papağanı alırken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri tüylerinin eksiksiz ve parlak olması. Kabarık tüyler sizi kandırmasın, önemli olan pürüzsüz ve parlak olması. Gözleri açık ve sağlıklı görünmeli. Hafif baygın bakıyorsa muhtemelen hastalıklıdır. Burnunda akıntı olmamasına dikkat edin. Ayaklarının yere tam olarak basması önemli detaylardan. Nefes alıp vermesini de iyi gözlemleyin. Normal şartlarda sakin ve normal şiddetle olmalı. Eğer sık sık nefes alıp veriyorsa muhtemelen bir sıkıntısı vardır. Bu konulara dikkat etmenizde yarar var. Çok öttüklerinden bahsetmiştik. Genelde kuşlar çok öttüklerinde kafeslerin üzerlerine bir örtü konur. Örtünün altında çok fazla ötmez. Ancak Cennet papağanı için bu durum sıkıntı yaratır çünkü hoşlanmaz ve sinirlenir. Kıskanç bir yapısı olduğunu da satır aralarımıza serpelim.

Cennet papağanı ne yer?

Doğal yaşamlarında yeşil yapraklar, bitki tohumları ve meyveleri tüketir. Evde beslerken yulaf, sarı ya da beyaz darı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır gibi tohumları içeren yemlerden verebilirsiniz. Tüy dökme dönemi olacaktır. Hatta suratının alacağı garip ifade nedeni ile endişe de duyabilirsiniz. Bu tüy dökümü normaldir. Bu gibi durumlarda yulaf verebilirsiniz. Tüylerini güçlendirecektir. Sadece papağan yemleri ile değil doğadan da aşina olduğu bazı ek gıdaları verebilirsiniz. Örneğin elma, yeşillik ya da salatalık gagalamaktan hoşlanacaktır. Bu arada çok fazla ve sık olmamak kaydı ile yumurta da verebilirsiniz.

Cennet papağanı neden ölür?

Cennet papağanı mantar hastalığına yakalanmaya meyillidir. Bu aslında diğer kuş tüylerinde de vardır. Papağan humması olarak bilinen bir hastalıktan dolayı ölebilirler. Hastalığın temel belirtileri iştahsızlık, nefes güçlüğü, depresyon, ishal ve gözde çapaklanma olabilir. Hemen tedaviye başlanması gerekir. Bu hastalığa papağan ateşi de denir. Onu ilgisiz bırakmamanız da sağlığı açısından önemlidir. Eğer sürekli ilgilenemeyecekseniz bu durumlar üzücü tablolara neden olabilir. Ancak ona gereken ilgiyi, şefkati ve özeni gösterirseniz yeni en yakın arkadaşınızla tanışmaya hazır olun! Evin içinde size daima huzur verecek ve mutlu edecektir.