Yavru köpek maması nasıl seçilir?

Yazımıza tıkladığınıza göre evde minik patileri ile dolaşan ve muhtemelen tüm terlikleri potansiyel bir “kemirme oyuncağı” gören bir pet arkadaşınız var. Şimdi en tatlı dönemleri. Tıpkı bebekler gibi paytak yürümelerini izlemek ne de keyifli. Tabi şuan muhtemelen bu keyiften  çok etrafa sürekli çişini ya da kakasını yapmasının verdiği sinir bozukluğunu yaşıyor olmanız muhtemel. Olacak o kadar bir süre… Köpek pedlerinden yararlanın, çiş damlalarından damlatın ve bu süreci en az zarar ile atlatın. Köpek pedlerinin üzerine birkaç damla çiş damlası damlatırsanız, yavru köpeğiniz çişini bu bezin üzerine yapacaktır. Bezlerin altı naylon olduğu için halınıza ya da yüzeylere de çiş akmasını önlemiş olacaksınız. Çiş ve kaka ile yoğrulduğunuz ve bir hayli yorulduğunuz bugünlerde mama seçimi oldukça önemli. Çünkü köpeğinizi ne kadar sağlıklı ve doğru beslerseniz bağırsak sistemi de bir o kadar güçlü olur. Yavru köpek maması seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri birkaç başlık halinde toplayalım istedik.

Yavru köpek maması nasıl olmalı?

Yavru köpek mamalarının ilk ve öncelikli hedefi yavrunuzun güçlü büyümesi. Tıpkı bir bebeği beslerken vitamin ve minerallere nasıl özen gösteriyorsak aynı şekilde yavru köpeğinizi de uygun bir şekilde beslemeniz gerekir. Yavru köpek beslerken dikkat edilmesi gerekenleri mama özelinde birkaç madde ile özetleyelim.

  • Protein düzeyinin yüksek, karbonhidrat içeriğinin düşük olmasına dikkat edin.
  • Yavru köpeğinizin ağız ve diş boyutlarına göre mama seçimi yapın. Ufalanmaya dayanıklı lif yapısı olanlardan tercih edin ki köpeğinizin diş yüzeyi de temizlensin.
  • Çok iri taneli mamaları seçmeyin çünkü köpeğiniz yemekte zorlanacaktır.
  • Kuzu eti, dana eti, somon balığı, hindi eti, tavşan eti gibi içerikler yavru köpeğiniz için sağlıklıdır.
  • İlk aylarda tavuk eti verilmemesi daha iyi olabilir. Tavuk, bazı köpek ırklarında cilt sorunlarına yol açabilir.
  • Ek içerikleri zeytinyağı, somon yağı, keten tohumu, soya yağı, mısır özü yağı ve balık yağı ile güçlü bir mamadır diyebiliriz.
  • Veterineriniz de uygun görürse belirli aralıklarla çok sık olmamak koşulu ile yavru köpeğinize yumurta verebilirsiniz. Yumurta güçlü bir kaynaktır.
  • Bu süreçte vitamin macunlarından destek alabilirsiniz. Macun şeklinde sıkılan bir kıvamda satılan yavru köpek vitaminleri günde 1 kere köpeğinize verebilirsiniz. Hem lezzeti hoşuna gidecektir hem de küçük vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almasını sağlayacaktır.
  • Yavru köpeğinizi ev yemeklerinden uzak tutmanızda yarar var. Bu süreçte kuru mama ya da yaş mama hangisini veterineriniz önerdiyse bunu kullanmanızda yarar var. Özellikle ekmek gibi tahıllı gıdaların köpeğinizin cilt sağlığına olumsuz etkileri olabilir.

Bu dönemde en  önemli olan şey köpeğinizi sık sık beslemek değil doğru beslemek. Bunun için seçtiğiniz mamanın protein bakımından zengin olmasına özen gösterin. Bazen veterinerler bazı ek gıdalardan da faydalanabileceğimizi söylüyorlar. Örneğin havuç, salatalık gibi. Köpeğiniz için uygun olan mama haricindeki ek gıdayı veteriner hekiminize sorun ve ona göre köpeğinizi besleyin. Unutmayın bu süreç köpeğinizin bağışıklık sisteminin, kemik yapısının ve tüm vücut fonksiyonlarının gelişmekte olduğu dönem. Bu nedenle mama seçiminde ekstra özen göstermenizde yarar var.