Köpekler neden titrer?

Hayvan sahibi olanlar iyi bilir. Mamasıyla, suyuyla, vitaminiyle, bakımıyla kısaca her şeyi ile ilgilenirken ona gözümüz gibi bakarız. İsteriz ki hiç hastalanmasın ve hep mutlu olsun. Gelin görün ki bunca bakıma rağmen köpeklerde genetik hastalıklar, dış faktörler ya da bazen “durup dururken gelişen” rahatsızlıklar canımızı bir hayli sıkar. Köpeklerde görülen hastalıkların birçoğunun nedeni, sebebi, belirtisi ve tedavisi belli iken bazılarına anlam veremeyebiliriz. Örneğin köpeğiniz birden kusmaya başlayabilir ya da birden bir titreme gelebilir. Köpeklerde sık görülen hastalıklardan biri olan titreme hakkında birkaç bilgi paylaşacağız bugün sizinle. Köpeklerde titreme neden olur, köpeklerde titreme neyin belirtisi, köpeklerde titreme nasıl geçer gibi pek çok aklımızı kurcalayan sorunun yanıtını vermeye çalışalım.

Köpeklerde titreme nedenleri nelerdir?

Köpeklerde titreme sadece bir sebepten değil birçok sebepten olur. Bunlar kimi zaman bazı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar kimi zaman da tamamen psikolojik etkenler görülür. Şimdi hepsini birkaç madde halinde inceleyelim.

  1. Bulantı

Köpeklerde mide bulantısı beraberinde titremeyi tetikler. Midedeki bulantıya vücudun verdiği bir tepkidir bu. Aynı zamanda esneme, bir yerlere saklanma, salya salgılama ya da normalden daha fazla yutkunma gibi belirtiler gösterebilir. Bulantı geçtikten sonra titreme de sona erecektir. Bulantının nedeni pek çok şeyden kaynaklanır bu nedenle basite alınmaması gereken bir durumdur. Veterinere gitmenizde yarar var.

  • Zehirlenme

Köpeklerde titreme aynı zamanda zehirlenme nedeni de olabilir. Zehirlenen köpek belirtileri nelerdir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Zehirlenen köpeklerde genellikle şu belirtiler görülebilir; kaslarda seğirme, ağızda köpürme, bilinç kaybı, aşırı salya salgılama ya da kaskatı kesilme. Bu gibi durumlarda köpeğinizde bu belirtilere eşlik eden bir tablo daha oluşur; titreme. Eğer köpeğinizde aşırı titreme varsa zehirlenmiş olabilir.

  • Virüs

Distemper adı verilen bir virüsten bahsediyoruz. Özellikle aşıları tam olmayan köpeklerde görülür. Ergenlik dönemi ve yavrulukta sıkça rastlanır. Distemper hastalığının pek çok belirtisi vardır en bilinenlerinden biri de titremedir. Bu titremeler bir süre sonra köpeğinizin hareket kabiliyetini sınırlayabilir. Bu durumda hemen veteriner hekime görünün.

  • Yaşlılık

Tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşlılıkta köpeklerde birçok değişim gözlenebilir. Gözleri görmeyebilir, hareketleri yavaşlayabilir ve daha pek çoğu. Yaşlı köpeklerde görülen hastalıklar beraberinde titreme gibi semptomlar da doğurabilir. Yani köpeğinizin yaşlı olması, titremesine neden olabilir.

  • Stres

Göz ardı edilen konulardan biri. İnsanları olduğu gibi tüm canlıları etkisi altına alan bir durum stres. Stres anında verdiğimiz tepkiler farklıdır; kimimiz kızarırız, kimimiz terleriz. Bir şekilde vücut strese tepki verir. Aynı durum köpekler için de geçerlidir. Köpekler de stres altında oldukları zaman titremeye başlarlar.

  • Korkma

Tıpkı stres gibi köpeğinizin titremesine yol açan nedenlerdendir. Birinden ya da herhangi bir şeyden korktuğunda tir tir titreyebilir ve vücudundaki bu duyguyu titreyerek dışarı yansıtabilir. Dediğimiz gibi bu duygular sadece insanlara özgü değildir. Her canlının kendi karakteri ve duyguları vardır. Mühim olan bunları iyi analiz edebilmek.

  • Epilepsi

Epilepsi olan köpeklerde titreme görülebilir. Titremenin yanı sıra bayılma, kaskatı kesilme, ağzından köpüksü salyalar gelme gibi belirtiler de görülebilir. Epilepsi tanısının konması için çeşitli testler yapılması gerekir. Sadece titreme bir epilepsi belirtisi olmayabilir.

Titreme bazen stres gibi geçici nedenlerle olabildiği gibi çok ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu nedenle en ufak bir kuşkuda köpeğinizi mutlaka veteriner hekime götürün. Her köpek güçlüdür diyemeyiz özellik küçük ırkların hastalıklara açık olduğunu düşünürsek ihmal etmemenin önemini daha iyi anlarız.