Kedilerde Beden Dili ve Anlamları

Kedilerde Beden Dili

Evcilleştirip doğal yaşamlarından kopardığımız kediciklerin bize hizmetleri karşılığında onlara tanıyacağımız konfor, kedilerle aramızdaki gizli anlaşmadır. Bu anlaşmanın en önemli kuralı ise kedinin sevgi ihtiyacının her durumda karşılanmasıdır.

Etrafımızdaki diğer evcil hayvanlar gibi hayatımızı renklendiren kediler de karşılıksız sevgi ve güvene ihtiyaç duymaktadır. Her bir kedinin huyu insanlardaki gibi farklı farklıdır. Huysuz virgin olanları da vardır, mülayim davut olanları da. 

Kediler insanlarla diyalog kurmak için miyavlarlar, kendi aralarında anlaşmak için kullandıkları farklı bir dilleri vardır. Bizi ne yerine koyduklarını merak etmemek elde değil.

O yüzden miyavlayarak kelimeye benzer sesler çıkardıklarında sevimli kabul edildiklerini anlamalarını sağlayın onlarda kelimelere benzeyen sesler çıkarmaya devam etsinler. Çok sevimli oluyorlar.

Ama kedilerle anlaşmak için kedi beden dilini okuyabilmek farklı bir felsefe. İşte bunlar kedilerin anlaşabilmek için bizi eğittikleri konulardır. 

Kedilerin Kuyrukları ile Anlattıkları

Kedi beden dilinin olmazsa olmaz unsuru kuyruğudur. İyi ki gösterişli bir kuyruğunuz var. Yoksa sizinle nasıl anlaşacaktık. 

Kuyruğu yukarıda dümdüz duruyorsa sizi gördüğü için mutlu, 

Kuyruğu aşağıdaysa korkmuş demektir. Hem aşağıda hem de kabarıksa tehdit algılıyor kendisini korumak için her an saldırabilir.

Kediniz kuyruğunu sallıyorsa onu yalnız bıraktığınızı düşünüyordur. 

Kedinizin kuyruğu hava da iken titriyorsa çiftleşme mevsimi sinyallerini veriyor dikkatli olun. Eğer sizi görünce size doğru gelirken bu hareketi yapıyorsa korkmayın sadece sevinçli olduğu için yapıyor.

Kuyruk yerde ve sallanıyorsa, sizin onu ne kadar sevdiğinizin farkında demektir. Bu hareketi sertçe yapıyorsa ya oyun istiyordur ya da sinirlidir. Artık deneyerek anlayacaksınız, dikkatli olun.

Kedinizin kuyruğu hava da ve kıvrık ise merak etmeyin sorun yok, siz kediye iyi bakıyorsunuz o da çok mutlu.

Kedilerin Vücutları İle Anlattıkları

Hiçbir şey anlatmak istemedikleri sadece anlamamızı istedikleri hareketleri de var. Bunlar için vücutlarına verdikleri şekillerden anlam çıkarmanızı bekliyorlar. Anlam çıkaramazsanız da sonuçlarına katlanırsınız, eğitiminiz devam ediyor çünkü. Bu da kedi beden diline girer değil mi?

Örneğin bir kedi karnını açmış sere serpe yolun ortasındaki paspasta yayılmış yatıyorsa siz kediye çok iyi bakıyorsunuz ve o bu sevgi ile güveni dibine kadar fark etmiş de kullanıyor demektir. Bir kediyi mutlu etmeyi biliyorsunuz aferin size. Bu hareket yaşamsal organlarını savunmasız bıraktığı için bunu yapması ailesinin kendisine zarar vermeyeceğine emin olması demek. Onu izin verdiği sürece karnından sevebilirsiniz.

Kıvrılmaya çalışıyor hele de kuyruğunu da vücuduna doluyor ise “rahat etmeye çalışıyorum ama başaramıyorum, bir de sen elleme” diyor haberiniz olsun. 
Sfenks oturuşu denen bir oturuşları var, firavun çatlatır. Resmen Mısır’ın sahibi benim atalarım der gibi. Anlatmak istediği de buna yakın bir şey zaten. “Şu an memnunum, keyfim yerinde, hepiniz benim kölelerimsiniz.” Eh gönüllü köleler olarak kedi beslemiyor musunuz zaten?

Yan uyku pozisyonu ise kedinin en rahat ettiği pozisyondur. Bu pozisyon da da hayati organları açıktadır ve en derin uykularını böyle uyurlar. 
Eğer yüzünü saklayarak uyuyorsa “yalnız kalmak istiyorum neden anlamıyorsunuz?” diyor. Sizde lütfen rahatsız etmeyin kediciği. 

Kedilerin Yürüyüşleri İle Anlattıkları

Bir de o şirin patilerini kullanarak yürürken bize o an ki durumlarını anlatabiliyorlar. Örneğin “o ne onu istiyorum benim olmalı” derken patileri kafasına yakın, kafası yere yakın, minik minik ama hızlı hızlı adımlar, gözler fal taşı, birazdan atlayacak dikkatli olun. 

Veya yürürken Türkan Şoray’ın bir filminde başının üstünde kitaplar taşıyarak “ben gözel bir kadınım “ yürüyüşü ile geliyorsa dikkat. Ellemeyin ki nankör kedinin ne olduğunu göstermesin size.

Adını seslenip mama kutusunu salladığınız da “yemek mi anne” diye bağıran çocuk gibi gelmesi dünyalara bedel. 

Kedilerin Kulakları İle Anlattıkları

Kedinizin kulakları geriye doğru ise şu an bir tehdit algılıyor ve gergin. Bu durumda iken gözleri de büyürse daha da dikkat etmelisiniz. Haberiniz olsun.

Kulakları dikleştirmişse etrafta olup bitenleri anlamaya çalışıyor, oyuna başlayabilir de saldırabilir de.

Kediler tırnaklarını yere geçiriyorsa bu hem tırnaklarını bilemeye çalışmasından hem de kendine ait bölgeyi belirleme çabasındadır. 

Eğer kediniz hırlamaya başladıysa sizi birazdan hafif tırnak hareketleri ile kabartacak bir güzel de üstünüze yatacak ve onu rahatsız etmezseniz orada uyuyacak demektir. Seni seçtim pikaçu diye gelmiş, tadını çıkarın.

Evde bebekliğinden beri baktığınız kedinizin bunları öğrenebilmesi için bir kediyi görmesine, taklit etmesine gerek olmadan genlerinden gelen eğitimle bunları yapması da başlı başına hayran bırakan bir konu değil mi?