Hollanda Çoban Köpeği

Çok bilinmeyen ve aslına bakarsanız sadece Hollanda’da bu kadar sık görebildiğimiz bir köpek türünü anlatacağız size; Hollanda Çoban Köpeği. Belçika Çoban Köpeği’nden gelmiştir. Gütme ve koruma köpeği olarak kullanıldı. Kökeni 1800’lü yıllara dayanıyor. Güney Hollanda’da geliştirildiği belirtiliyor birçok kaynakta ancak kökeni ve geçmişine dair bilgiler çok az. Genellikle köpek şovlarında kullanıldığı biliniyor. Genelde sadece Hollanda’da görülüyor, başka yerlerde çok sık karşımıza çıkan bir köpek değil. Bir diğer adı Dutch Shepherd. Çoban köpekleri arasında hızlı refleksleri ile tanınan bir tür. Kürk renkleri dışında Belçika Çoban Köpeği’nden çok farklı sayılmaz. Hollanda Çoban Köpeği’nin 3 farklı türü vardır. Bu türleri fiziksel özellikler bölümümüzde inceleyeceğiz.

Hollanda Çoban Köpeği fiziksel özellikleri

Dışarıdan baktığınızda aslında kurdu andıran bir görünümü var. Ülkemizde de çok sık görülmediğinden ilk bakışta Hollanda Çoban Köpeği olduğu anlaşılamayabilir. Hollanda Çoban Köpeği’nin 3 alt türü var. Bu ayrım, kürklerine göre yapılıyor; uzun tüylü, kısa tüylü ve kıvırcık tüylü. Tek kürk renklidir diyemeyiz, göğüs ve ayaklarında yer yer beyaz lekeler görülmesi muhtemel. Köpek şovlarında özellikle bu lekeler pek istenmez. Sanırız hayvanın renk bütünlüğünü koruması açısından dikkat edilen bir durumdu geçmişte. Kürk kendi içinde beyaz lekelenmeler yaşasa da genel olarak çok zengin bir renk skalasına sahip değildir. Hollanda Çoban Köpeği’nin tüy renkleri genelde altın ve gümüş rengi tonlarda koyu çizgili bir yapıdadır. Tüylü olanına daha sık rastlanır. Uzun tüylülere pek rastlamak mümkün değilken kıvırcık tüylüler ise neredeyse yok denecek kadar az görülür. Nesli tükenmiştir diyemeyiz ancak sayısında ciddi bir azalma olduğunu söylesek yanlış konuşmuş olmayız. Uzun ömürlü köpekler sınıfındadır, büyük bir köpektir. Hollanda’da yaşar ve ortalama ömrü 15 yıl civarıdır. Hollanda Çoban Köpeği’nin ağırlığı yaklaşık 30 kilo civarıdır. Yüksekliği ise erkeklerde 57-63 cm civarı görülebilir. Dişiler de ise 55-60 civarı diyebiliriz. Yılda bir ya da iki kez ağır bir tüy dökme mevsimi yaşanır. Onun haricinde yoğun olarak tüy dökmez. Apartman yaşantısına uyumlu mudur tartışılır zira Hollanda Çoban Köpeği tam bir bekçi ve koruma köpeğidir. Günümüzde polis köpeği olarak da kullanılır yurt dışında. En yaygın kullanım alanı ise adından da anlaşılacağı üzere çoban köpeğidir.

Hollanda Çoban Köpeği karakter özellikleri

Bilinen en büyük özelliklerinden biri hızlı refleksleridir. Dikkatli demek azdır, çok dikkatlidir. Hollanda Çoban Köpeği itaatkar bir yapıdadır. Genellikle uysaldır. Kendi bölgesine bağlı ve yaptığı işi heyecanla yapan bir köpektir. Aile kavramı çok gelişmiştir, ailesine önem verir. Dış görüntüsü itibari ile biraz sert görünse de aslında çok enerjik, arkadaş canlısı ve sevecen bir türdür. Arkadaşları ile anlaşır. Kendi türündeki köpeklerle iyi anlaşabilir ancak konu farklı türler olunca biraz mesafeli bir duruşu olabilir. Diğer köpeklere ve yabancılara karşı tedbirlidir. Saldırgan tavırları yoktur ancak bu onun iyi bir koruma köpeği olduğu gerçeğini değiştirmez. Tehlike gördüğü anda tıpkı her köpek gibi Hollanda Çoban Köpeği de gardını alacaktır. Yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmeleri gerekir. Bu sosyalleşmem diğer köpeklerle olan olası sorunların da önüne geçebilir. Yabancılara karşı çekingen tavrı vardır. Çocuklarla iyi anlaşsa da yalnız bırakılmaması önerilir.

Hollanda Çoban Köpeği egzersizi

Her köpeğin olduğu gibi çoban köpeklerinin de egzersiz ihtiyaçları vardır. Her gün yeterli ev dışı egzersize ihtiyaç duyarlar. Oyun oynamayı sever. Top atma oyunu haricinde daha farklı oyunlar da oynayabilirsiniz. Zekidir, bu nedenle oyunun mantığını da hızlıca kavrayacaktır.

Hollanda Çoban Köpeği tüy bakımı

Haftalık olarak taranma ihtiyacı vardır. Ölü tüylerin taranması ve derinin nefes alması sağlanmalıdır. Eğer kıvırcık tüylü olan bir Hollanda Çoban Köpeği ise bu durumda tüylerinin yılda 1 ya da 2 kez tıraş edilmesi önerilir. Hollanda Çoban Köpeği çok sık yıkanmaya ihtiyaç duymaz. Sadece gerektiği durumlar da banyo yaptırmanız yeterli olacaktır. Ciltlerindeki yağ dengesi önemlidir, çok fazla ve sık banyo  yaptırmanız durumunda bu denge bozulabilir bu nedenle banyoyu ihtiyaç haline yaptırmanız daha doğru olacaktır.

Hollanda Çoban Köpeği sık rastlanan hastalıklar

Doğrusunu söylemek gerekirse şu hastalıklara eğilimlidir diyemeyiz. Genel olarak sağlıklı bir türdür. Elbette genel olarak her köpekte dikkat edilmesi gereken şeylere dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Düzenli ve sağlıklı beslenmesi, tüy bakımı, aşı takvimi, göz sağlığı vb. gibi genel sağlık sorunlarına dikkat etmenizde fayda var. Hollanda Çoban Köpeği güçlü ve dayanıklı bir köpektir. Yorgunluğa ve özellikle olumsuz hava şartlarına alışkındır. Narin bir yapıda olmaması, onu sağlık bakımından da güçlü ve yenilmez kılar.