Corona virüs köpekten insana geçer mi?

Dünya gündemini kasıp kavuran, onlarca değil binlerce can alan ve ne yazık ki hala önüne geçilemediği için almaya devam eden corona virüs gerçeği ile karşı karşıyayız. Her haber kanalında, sosyal medyada, günlük hayatta kısaca hayatın her yerinde karşımıza çıkan corona virüs beraberinde korkutucu senaryolar ile ilerliyor. Bu senaryoların bir kısmı gerçeğin ta kendisi iken bir kısmının gerçeklik ile alakası olmayabiliyor. Corona virüsün nereden ve ne şekilde yayıldığına bakarsak bu tehdit evcil hayvanlarımız için de endişe etmemize neden olabiliyor. Özellikle evinde kedi ve köpeği olanların en çok merak ettiği konulardan daha doğrusu gündem maddelerinden birine açıklık getireceğiz bugün. Corona virüsün köpekten insana geçip geçmediği merak konusu. Öncesinde corona virüse dair birkaç tanım yapalım sonra esas merak edilen konunun detaylarına geçelim.

Corona virüs nedir?

Gündemimizin ilk sırasında yerini alan Corona virüs Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan bir virüs çeşidi. Ölümcül ve aynı zamanda bulaşıcı özellikte. Son birkaç gündür iş yerleri artık home Office çalışma stilini benimsedi ve çalışanlarına evden çalışmalarını öneriyor. Sokağa çıkamayacak kadar eve kapanmış durumdayız ki bu virüsün yayılması için aldığımız önlemlerden biri. Virüs temas yoluyla bulaştığı için her insan potansiyel bir tehlike, virüs dokunduğumuz her yerde olabilir. Geçtiğimiz günlerde ne yazık ki ülkemize de giriş yaptı artık Türkiye’de de bugün itibari ile 90’dan fazla corona virüs tanısı konan hasta bulunuyor. Durum bu kadar ciddi vaziyetteyken alınan önlemler, 14 gün kuralı, sosyal mesafe derken tüm günümüze ve hatta hayatımıza tesir edecek günler yaşıyoruz. Virüsün bu kadar korkutucu boyutta ve “her yerde” olması aklımıza elbette aynı soruları getiriyor; evcil hayvanlarımızdan bize ya da bizden onlara virüs geçer mi? Şimdi gelin bu konuda araştırmalar ne gösteriyor birlikte göz atalım.

Corona virüs köpekten insana geçer mi?

Virüs bu kadar tehlikeli olunca insanın aklına ister istemez tonla soru geliyor. Hayvan sahiplerinin son günlerdeki endişelerinden biri de bu. Kediden insana corona virüs geçer mi ya da köpekten insana corona virüs geçer mi gibi sorular akılları bir hayli meşgul ediyor. Uzmanlara göre durum şundan ibaret. Corona virüs pek çok alt türü olan bir virüs. Kedilerde genelde ishal ile kendini belli ediyor köpeklerde ise biraz daha ağır bir seyri var. İshal çok şiddetli ve hatta ileri aşamalarda kanlı olabiliyor. Kedideki corona virüs köpeğe geçmiyor. Köpekteki corona virüs de kediye geçmiyor çünkü bunlar farklı virüsler. Hayvandan insana bulaşan hastalıklar mevcut olsa da kedi ve köpekteki corona bu hastalıklar arasında yer almıyor. Özetle kedi ve köpekteki corona insanlara geçmiyor. Mutasyona uğrayan hastalıkların hayvanlardan insanlara geçme olasılığı bulunmuyor.

Köpeklerimizi corona virüsten nasıl koruruz?

Köpekler koklama içgüdüleri ile hareket eden canlılardır. Her yeri koklarlar ve bu da pek çok mikroba açık hale gelmelerine neden olur. Çin’de bazı araştırmalar tıpkı insanlar gibi köpeklerin de sokağa maske ile çıkmasının onları hastalıktan koruyacağını söylüyor ancak kanıtlanmış bir şey elbette yok. Köpeğe maske takmak ağız ve burun yolu ile geçecek mikropları önlüyor olabilir ancak kesin çözüm müdür tartışılır. Burada yapılması gereken en önemli şeylerden biri kendimizi temizlediğimiz gibi köpeğimizi de temizlemek. Mama kapları, su kaplarını dezenfekte etmek önemli bir nokta. Çiş pedlerini daha sık yenileyebilirsiniz. Veterinerlerin uygun gördüğü dezenfektanlarla köpeğinizin burun ve ağız kısmını temizleyebilirsiniz ancak çok hassas oldukları için kullanacağınız her üründe mutlaka veteriner onayı almanızı öneririz. Yanı sıra köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirin böylece mikroplara karşı daha dirençli hale gelecektir. Örneğin veteriner hekiminizin önereceği vitaminler ve takviye gıdalarla köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve onu bir nebze de olsa mikroplara karşı dirençli hale getirebilirsiniz. Köpeğinizi bir süre kalabalık ortamlardan uzak tutun tıpkı kendinizi tuttuğunuz gibi. Sürekli koklama ve yalama durumu söz konusu olduğu için mikrop kapma olasılığının yüksek olduğunu unutmayın.