Yavru Kedileri Sosyalleştirmenin Yolları Nelerdir?
Henüz yeni doğdukları bir dünyada alışmaları gereken ne çok şey var… Kocaman insanlar, süt emdikten sonra mamaya geçiş, kalabalık, yabancılar vs. derken minik patiyi ne kadar da geniş bir dünya bekliyor aslında. Hal böyle olunca utanması, sıkılması, korkması ve strese girmesi de kaçınılmaz. Henüz küçük patilerle hayatla tanışmaya çalışırken bir de sosyalleşmek onun için oldukça ilginç bir deneyim oluyor. Yavru kedilerin sosyalleşmesi ve bize, çevremize alışması için bir süre gerekli. Bu süreyi ona en verimli şekilde geçirtmek için de üzerimize düşen bazı sorumluluklar var. Zaten pet arkadaş demek başlı başına bir sorumluluk ve biz hayvan severler de bu sorumluluğu layıkıyla yapmak için hiç bıkmadan uğraşmaya çoktan hazırız değil mi? Bu yazımızda küçük pet arkadaşınızı sosyalleştirmek için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle sosyalleşme nedir kısaca bahsedelim.
Sosyalleşme nedir?
Sosyalleşme ne demek kısaca bahsedelim. Sosyalleşme, bir yavru kediyi yeni deneyimlere, seslere ve insanlara maruz bırakarak onlarla tanışmasının ve kaynaşmasının sağlandığı sürece verilen isimdir. Yetişkinliğe eriştikçe çok daha dışa dönük olacaktır. Şuan belki de bir yabancı geldiğinde koltuğun altına saklanan o ürkek kedi, büyüyünce misafirinizi en içten karşılayan sevimli bir patiye dönüşecektir. Zaman içerisinde kediniz yeni insanlara, evcil hayvanlara ve ortama çok daha fazla ısınacaktır. Dört ve 14 haftalıkken yavru kedinin beyni sünger gibidir. Verdiğiniz her komutu dikkatle dinler ve hafızasında tutar. Bu süre boyunca ne öğrenirse, yaşamı boyunca o alışkanlık haline gelecektir. Bu nedenle bu sürede sosyalleşme yolunda adım atmanız çok daha iyi olacaktır ki vaktiyle alışsın.
Yavru kedileri sosyalleştirme
Yavru kedinizin sosyalleşme adımları biraz sabır ister. Her zaman çok aktif ve insancıl olmasını beklememeniz gerekir. Eve gelen misafirlerinizi kedinizle tanıştırırken dost bir tavır sergileyin onların zararsız olduklarını bilsin. Kediniz bir kişiyi ilk gördüğünde çekinebilir ancak ikinci kez gördüğünde ona çok daha sıcak davranabilir. Korona virüs pandemisi nedeniyle evlerde kaldığımız şu süreçte birçoğumuz misafir ağırlamıyor yanı sıra misafirliğe de gitmiyoruz. Ancak bu durum kedinizin sosyalleşmesine engel değil. Kedinizi camdan baktırarak bile sosyalleşme sağlayabilirsiniz. Dışarıdaki insanları görmesi, uçan kuşu fark etmesi, arabaları izlemesi bile ona dışarıda bir dünyanın var olduğunu idrak ettirecektir. Kedileri sosyalleştirmenin birkaç yolu daha var. Bunlardan biri oyun oynamak. Kedinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için oyun oynamak önemlidir. Bu aynı zamanda size alışması için de iyi bir fırsattır. Onunla vakit geçirdikçe size alışması daha kolay olacaktır. Kedinize birkaç oyuncak alın, mutlaka içlerinden biri favorisi olacaktır. Hangi oyuncağı sevdiyse onunla oyun oynatın ve bu oyuna siz de dahil olun. Eğlenceli bir deneyim olacağı kesin!
Bir diğer sosyalleşme adımı ise beslenme. Kedinizin doğru beslenmesi çok önemlidir. Kedinize mama verirken onu okşayın, sevin. Sizin ona yemek verdiğini algılaması, aranızdaki bağı güçlendirecektir. Kedinizin yaşam alanı da sosyalleşmenin bir parçası. Ona mutlaka bir yaşam alanı yapın; rahat edeceği bir yatak, yanına birkaç oyuncak ve benzeri gibi. Kediniz kendini o evde misafir değil evin parçası olarak görmeli. Böylece kendi alanı içinde daha rahat hissedecek ve dış etkenlerin yarattığı stresten uzak duracaktır. İnsanlarla tanışması elbette sosyalleşmenin en önemli adımlarındandır. Ancak korona virüs salgını nedeniyle sosyal mesafemizi koruyarak normalleşiyoruz. Hal böyle olunca da evimize misafir kabul edemiyoruz. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi camdan baktırarak da sosyalleştirmek mümkün. Yanı sıra açık alanlara götürerek güvenli seyahatler sağlayabilirsiniz. İnsanlardan ne kadar sevgi görürse onlara o kadar sıcak davranacaktır. Unutmayın ki bu bir süreç. Yavru kedileri sosyalleştirmek nispeten daha kolaydır çünkü ilk haftalarını birlikte geçirdiğiniz için adaptasyon süreci daha kolay olacaktır. Ancak bir sokak kedisini sahiplendiyseniz, yetişkin bir kedinin sosyalleşmesi daha zor olabilir. Burada kedinin ırkı ve çevresel faktörler önemlidir. Eğer uygun şartlar sağlanırsa kediniz yetişkin olsa bile sosyalleşebilir. Yetişkin bir kedi sahiplendiyseniz bu durumda ilk yapmanız gereken şey ona güvenli bir alan sağlamaktır. Önce yeni evini ve yeni düzenini tanımalı ve ardından diğer sosyalleşme adımlarına geçilmeli.
Elbette ki çok kolay bir süreç değil. Ancak sevginin hayvanlar üzerinde sonsuz faydası olduğu da bir gerçek. Bir hayvanı gerçekten seversek, onun bizim sevgimize kayıtsız kalması imkânsız. Daima sabırlı ve sevecen olmak gerekir. Onların küçük kalbinin çabuk kırıldığını da unutmamak lazım. Yetiştirme süreci boyunca ona güzel muamele gösterip sabrederek büyütmemiz gerekir. Stres, sadece insanlar üzerinde değil hayvanlar üzerinde de en büyük tehlikelerden biri. Strese giren evcil hayvan beraberinde pek çok sağlık sorunu da yaşayabiliyor. Bu nedenle eğitim verirken de, sosyalleştirirken de daima onu sevmeli ve duygularına önem vermeliyiz. Şunu unutmamak gerekir ki elimizde büyüttüğümüz bir oyuncak değil “can”…
Son Yorumlar