Rottweiler Cinsi (Irkı) Köpek
Rottie olarak da bilinen Rottweiler (rotvaylır okunur) namını “saldırganlığı” ile yürüttü bu zamana kadar. Diğer köpeklerle anlaşamadığı ve sahibini aşırı kıskandığı için genel olarak vahşi, tehlikeli ve saldırgan bir tür olarak bilinir. Halbuki bütün olay yetiştirilme tarzında. Irkın genel özelliklerine geçmeden önce biraz tarihine değinelim isteriz. Rottweiler’ların kökeni tam olarak bilinmese de Romalılar dönemine dayandığı yaygın olarak bilinir. Romalılar genelde o dönemde köpeklerin çoğunu arenalarda kavga ettirmek için kullanırdı. Büyük arenalarda güçlü köpeklerin savaşı izlenirdi. Rottweiler ise bunun aksine çoban köpeği olarak beslenirdi. Romalıların, koyunlarının başında duracak bir köpek arayışı ile geliştirildiği söylenir. Alp Dağları’nın eteklerinde bulunan Rottweil şehrinde, Romalılar tarafından kurulan bir kalede yetiştirilmeye başlandığı rivayet edilir. 300 yıl boyunca Romalı çoban köpekleri ve yerli çoban köpekleri çiftleştirildi ve bugünkü Rottweiler elde edildi. Hatta Rottweiler ile İsviçre Dağ köpekleri arasındaki benzerlik geçmişteki bu çiftleşmeden kaynaklanıyor. Rottweiler zamanla daha da popüler bir köpek haline geldi. Koyun satışı olarak revaçta olunan bir dönemdi haliyle çoban köpeklerine olan ihtiyaç artmıştı. Hatta bu ırk bir dönem Alman Kasap Köpeği olarak da bilinirdi. Bunun nedeni çoban besleyen kasapların dahi artık bu köpeği bekçi olarak tercih etmesiydi. Bekçilik görevini üstlendikten sonra zamanla seyyar satıcılar tarafından da tercih edilmeye başlandı. Bir ara nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşılsa da sonradan yeniden popüler hale geldi. Irkın güçlü yapısı sayesinde resmi polis köpeği ırkı olarak da ilan edildi. Resmi olarak kayıtlara ilk geçen Rottweiler, Leo vonPlatenhardt’dı. Zamanla ırk yeniden yaygınlaştı ve bugün iş köpeği olarak hayatımıza girdi.
Rottweiler fiziksel özellikleri
Rottweiler’ların iri ve kuvvetli bedenleri vardır. Adaleli ve atletiktir. Geniş bir kafası vardır. Çeneleri çok kuvvetlidir. Gözleri koyu renklidir. Kulakları üçgen şeklindedir ve düşüktür. Burnu geniş bir yapıdadır ve siyahtır. Dudak kısımları koyu renklidir. Tüyleri serttir aynı zamanda kısa ve sıktır. Vücudu genel olarak siyahtır ancak yanaklarda, burun kısmında, patilerde ve bacaklarda açık renkler görülebilir. Siyahın üzerinde kahverengi lekeler vardır. Bazıları uzun tüylü ve beyaz göğüslü de olabilir. Kuyrukları genelde kesilir. National Geographic tarafından yapılan ölçüme göre dünyanın en şiddetli ısıran köpeği olarak bilinirler. Dirençleri de oldukça yüksektir. Erkeklerde 61-68 cm arası boy, dişilerde 56-63 cm boy oranlarındadır. Kilo olarak ise erkekler yaklaşık 50 kg, dişiler ise 42 kg civarındadır. Ortalama yaşam süreleri 11-12 yıldır.
Rottweiler karakter özellikleri
Acıya duyarsızlık nasıl olur sorusunun en somut örneğidir diyebilir. Acıya son derece dayanıklıdırlar. Çeneleri çok kuvvetlidir ve yukarıda da belirttiğimiz gibi dünyanın en güçlü ısırışı olan köpeğidir. Eğitilebilir oluşu, aslında karakterini de belirler. Çünkü saldırgan, kavgacı ve sert mizaçlı bir köpek olarak bilinmesine rağmen doğru yetiştirilme, sosyalleşme ve eğitim ile iyi huyları gün yüzüne çıkar. Özünde sakin, cesur ve kendisini ailesine adayan bir köpektir. Güvenilir bir karakteri vardır, ona her şeyiniz emanet edebilirsiniz. Hatta bir rivayete göre zamanında kasaplar bu ırka o kadar güveniyorlarmış ki dışarı çıkarken içi altın dolu torbaları Rottweiler’ın boynuna bağlarlarmış ve paralarının ya da altınlarının güvenliğini ona emanet ederlermiş. Rottweiler için disiplinli bir eğitim şarttır. Aksi halde saldırgan bir köpek ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğitim ve sosyalleşme ile sanılanın aksine gayet sevgi dolu ve uysal bir pet arkadaş olabilirler. İnanması güç gibi dursa da aslında Rottweiler sakin yaradılışlı bir köpektir. Oldukça zekidir. Polis köpeği, terapi köpekleri, rehber köpekler, arama ve kurtarma köpekleri olarak görev yaparlar. Eğitimleri erken yaşta başlamalı ve erken yaşta insanlara alıştırılmalı. Aksi takdirde huyu sert olabilir. Rottweiler tasmasız dolaştırılmamalıdır çünkü diğer köpeklerle anlaşamaz. Eğer küçük yaşta kedi ve köpeklere alışırsa ilerleyen yaşlarda daha rahat edilir. Ev halkına karşı ne kadar sevecense yabancılara karşı da bir o kadar sert olabilir. Bir Rottweiler’ın sempatik yüzüne aldanıp yanına yaklaşmayın yani. Bu ırkın bir süs köpeği değil iş köpeği olduğunu unutmamakta fayda var.
Rottweiler tüy bakımı
Çok fazla tüy bakımına ihtiyaçları yoktur. Rottie’lerin tüyleri kauçuk bir eldivenle temizlenmelidir. Kulaklarının temiz tutulması önemlidir aynı zamanda ayak tırnakları da kısa olmalıdır. Soğuk havaları severler, çok üşüme eğilimleri yoktur. Tüylerinin düzenli olarak taranmasına gerek olmayabilir ancak tüy dökme mevsiminde ölü tüylerden arındırılması gerekir. Kalın kısa tüylü bir dış katmanla birlikte yine kalın dokuda bir iç tüy katmanı vardır.
Rottweiler egzersizi
Günlük egzersize ihtiyaçları vardır. Yürüyüşler, koşular onun için idealdir. Bir de yüzmeyi ve top ile oynamayı çok severler. Kapasitesinden fazla egzersiz yaptırırsanız bundan hoşlanmazlar ki zaten hal ve tavırlarından da bunu net olarak anlarsınız. Günlük yürüyüşler için idealdir aynı zamanda iyi bir eşlik köpeğidir, sahilde sizi yalnız bırakmaz. Günlük olarak yeterli egzersiz miktarını tamamlarsa apartmanda da bakılabilir. Aşırı havlama eğilimleri yoktur. Elbette büyük köpekler için genellikle bahçeler tercih edilir ancak Rottweiler’ı isterseniz apartmanda da besleyebilirsiniz.
Rottweiler sık görülen hastalıklar
Rottweiler ACL hastalığına karşı hassas bir yapıdadır. Ayrıca kalça displazi ve göz kapaklarının arasında olan yarığın daralması anlamına gelen entropion hastalığına eğilimlidir. Kilo alma eğilimi de vardır bu nedenle beslenmesine dikkat edilmelidir. Horlama ve aşırı yeme gibi davranışlar sergileyebilirler.
Rottweiler beslenmesi
Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri onu yemek masasında beslememeniz. Ev yemekleri sindirim sistemine zarar verebilir. Köpeğiniz 1 yaşını doldurana kadar günde 1 öğüne düşmeyin ve vitamin bakımından zengin ek takviyelerle destekleyin bu konuda veteriner hekiminizi sizi yönlendirecektir. Kaliteli kuru mamalar ya da konserve köpek mamaları ile besleyebilirsiniz.
Son Yorumlar