Oranda Japon balığı (Red Cap)
Kırmızı başlıklı oranda balığı, oranda Japon balığı, red cap balığı gibi isimleri var. Baktığımızda aslında Japon balığını andırır hatta birkaç fark dışında neredeyse aynıdır fakat hem özellikleri hem bakımı hem de fiyatları bakımından farklılık gösterir. Red cap oranda balığı, Japon balığının bir türüdür. Tropikal balıklardandır. İlgi çekici fiziki görünümleri ile dikkat eder. Ona red cap yanı kırmızı başlık adını veren kafasındaki şapkadır ki bu noktada da Japon balıklarından ayrılırlar. Başlarında kırmızı bir şapkaları vardır. Türün kırmızı, turuncu ve siyah renkleri de vardır. Eğer vücudu beyaz ise şapkası kırmızı olur, vücudunda turunculu beyazlı lekeler varsa şapkası turuncu olur. Tamamen tam tersi olarak simsiyah ise şapkası da siyah olur.
Tarz sahibi balıklardır desek yeridir. Bu şapkalar yavruyken pek belli olmaz. Ancak ne zaman 4-5 aylık olurlar o zaman belirginleşmeye başlar. Balık 2 yaşına geldiğinde ise artık şapkası gelişimini tamamlamış olur. Oranda kafa büyütme için ekstra bir çabaya girmenize gerek yoktur yani, zaten geliştikçe şapkası da aynı oranda büyüyecektir. Tombul ve iri bir vücuda sahiptir. Pulları göz alıcı derecede parlaktır. Kuyruğu tam bir masaldır; uzun, dalgalı ve kendi ahengindedir. Sıradan Japon balığı gibi narin bir vücudu yoktur, gelişimini tamamlamış türleri için bir hayli büyüktür diyebiliriz hatta. Fiyatları da Japon balıkları kadar uygun değildir; başlarındaki kırmızı şapkanın büyüsü, fiyatlara da bir hayli yansımıştır yani. Oranda Japon balıkları yumurta bırakarak ürer. Doğal koşullarda ilkbahar mevsiminde ürerler. Erkek ve dişiler üreme öncesi birkaç hafta ayrılır böylece balıkların üreme isteği daha çok artar. Dişi balıklar yumurtalarını genelde bitki dibi yerlere bırakırlar. Bu nedenle gerçek bitki olmasa da yapay süs bitkisi bulundurabilirsiniz akvaryumunuzda.
Oranda Japon balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Oranda Japon balığının diğer türlerle arası iyidir, barışçıl balıklardandır. Akvaryumu ekstra özen ister çünkü kirliliğe hiç gelemezler. En ufak bir bulanmada hastalanabilirler. Özellikle pH derecesi önemlidir; 6.0 ila 8.0 arası olması idealdir diyebiliriz. Su sertliği için 5 ila 19 dGH ideal olabilir. Sıcaklık olarak ise 18 ile 23 dereceler arası uygun sayılır. Akvaryum suyunda dikkat etmeniz gereken noktalardan biri dip yemleri. Dip yemlerini severler sevmesine ancak akvaryum için ideal bir yemdir diyemeyiz. Balıkların yemediği yemler bir süre sonra dibe çökecektir ve bunun neticesinde de su bulanacaktır. Suyun bulanıklaşması ile nitrat dengesi bozulacak ve balığınızın zehirlenme ihtimali ortaya çıkacaktır. Bunu önlemek için dip yemlerinden kaçınmanız gerekir. Oranda balıkları, uyumlu balıklardır; başka türde balıklarla da yaşayabilirler.
Kavgacı siyam balığı gibi agresif balıklar hariç tabi. Akvaryumun içinde bitki barındırmanız pek yerinde bir karar olmayacaktır çünkü muhtemelen oranda Japon balığı, bitkileri kökünden koparacaktır. Mağaralar pek önerilmez çünkü içine girip sıkışabilir. Oranda Japon balıkları, çakıl taşlarını severler ve kendilerini güvende hissederler. Balığınızın stressiz bir ortamda yaşamını sürdürmesi de doğru oranda sağlığına olumlu yansıyacaktır. Sadece insanlarda değil hayvanlarda da stres önemli sağlık sorunlarını doğuracaktır. Çakıl taşlarını beyaz ya da krem rengi alabileceğiniz gibi renkli taşları da tercih edebilirsiniz. Taşlar suya dayanıklı malzeme ile yapıldığı için boyası akvaryumunuza zarar vermeyecektir. Bazı akvaryum detayları da bulundurabilirsiniz ancak bu detayları alırken sivri uçlu ya da keskin köşeli olmamasına dikkat edin.
Oranda Japon balığı bakımı
Suyunu temiz tuttunuz, ideal seviyeleri ayarladınız buraya kadar tamam. Bir gün uyandığınızda balığınızın kafasında daha doğrusu o şapkanın gözeneklerinde beyaz toz gibi şeyler görebilirsiniz. Bunlar genelde endişeye neden olur ancak suyun tortusundan başka bir şey değildir, endişelenmeyin. Balıkların şapkaları, gözeneklerin içinde kir ya da tortu biriktirebilir. Bu nedenle size sanki hastalıkmış gibi gelebilir. Tabi hastalık olma ihtimali olan durumlar da var. Bunlar daha belirgin benekler ile kendini belli eder. Oranda Japon balığında görülen hastalıklardan biri de iç parazit. Eğer balığınızın karnı şiş ise, gözleri donuk bakıyor ve dipte yatıyorsa hastalanmıştır. Akvaryum suyunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Kirli sular, Oranda Japon balıkları için tehlikelidir, çabuk hastalanmalarına neden olabilir. Akvaryumun temiz olması için içine salyangoz koyabilirsiniz. Böylece salyangozlar sayesinde yosunlar daha az olacaktır ve akvaryumunu daha uzun süre temiz kalacaktır.
Oranda Japon balığı hastalıkları
Oranda Japon balığında sık görülen hastalıklardan biri bakteriyel enfeksiyonlardır. Mantar enfeksiyonu da görülebilir. Besin yetersiz kalırsa, strese girerse hastalanma ihtimali de artacaktır. Bir beyaz benek hastalığı var ki bu da çok yaygın görülür. Beyaz benek hastalığında balığınızın vücudunda tuz tanelerine benzeyen keseler oluşur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda önce suyunu değiştirmeli ve ardından veteriner hekiminizin önerdiği ilaç tedavilerine geçilmelidir. Balıklar narin canlılardır; köpekler ya da kediler kadar dayanıklı değildirler. Bu nedenle balığınız hastalandıktan sonra değil hastalanmadan önce gerekli tedbirleri almanız gerekir. İlaç tedavileri olsa da her balık için kesin çaredir diyemeyebiliriz.
Oranda Japon balıklarında beslenme
Yazımızın en başında da dediğimiz gibi beslenme çok önemlidir çünkü yetersiz beslenme balığınızın hastalıklara yakalanma sürecini etkiler ne yazık ki. Besin ihtiyaçlarını karşılamanın en kolay yolu Japon balığı yemi kullanmak. Aynı zamanda ek besinler ile de çeşitliliği arttırmak. Ek besinden kastımız şu; örneğin donmuş artemia, kan kurdu ya da su piresi atabilirsiniz akvaryumun içine. Bu canlı yemlerin özellikle dondurularak kurutulmuş olması önemli çünkü parazitlerin ve bakterilerin çoğu bu canlı yemlerden balığınıza geçebilir.
Son Yorumlar