Öpüşen gurami balığı
Bazı balıklar ne kadar da insanda pozitif duygular uyandırıyor değil mi? Sabah bir uyanıyorsunuz karşınızda dudaklarını öne doğru çıkarmış, adeta öpücük atar gibi duran bir balık. İnsanın gününü aydınlatan cinsten balık türleri diyoruz biz bunlara kısaca. Bu sefer ki misafirimiz öpüşen gurami. Bilimsel adı Helostoma temminckii. Doğal yaşam alanları Güney Asya coğrafyası ve Tayland dolayları. Balıkların birbirine sergilediği bu öpüşme hareketi bize sempatik geliyor olsa da balık dilinde farklı bir anlama geliyor; güç. Evet, öpüşen balıklar birbirlerine yaptıkları bu hareketler ile aslında bir anlamda birbirlerine güç gösterisinde bulunuyor. Öpüşen gurami balıklarının bir ilginç özelliği de tıpkı beta solunum yapan diğer balıklar gibi su üstünden hava alma ihtiyacı hissetmeleri.
Öpüşen gurami balığınızı bazen akvaryumun suyunda kafasını çıkarmış hava alırken görmeniz olasıdır yani. Genel olarak barışçıl balıklardır ve özellikle kendi ailesinden diğer türler ile iyi geçinirler. Oldukça dayanıklı bir balık türü olmasına rağmen bakımı kolay değildir. İki renkte öpüşen gurami balığı vardır. Bir tanesi grimsi yeşil tonlardadır öteki ise pembe. Gri-yeşil tonlarında olanlar genellikle Tayland’dan gelir. Vücudu gri, bazı yerleri yeşil ve yer yer koyu kahverengi olur. Pembe olan öpüşen gurami ise Endonezya’dan gelir genelde. Pembe olanı daha yaygındır diyebiliriz.
Öpüşen gurami balığı özellikleri
Kissing gurami ismiyle de bilinir. Öpüşme özellikleri ile ün salmışlardır. Birbirlerine sevgi gösterisinde bulunuyor gibi görünse de aslında bir güç savaşının ta kendisi. Öpüşen balıklar önce karşı karşıya gelir. Sonra birbirlerine yüzerler ve öpüştükten hemen sonra ayrılırlar. Öpüşmenin tam olarak nedeni bilinmese de bunun bir güç gösterisi olduğu söylenir. Öpüşen guramilerin bu davranışı diğer akvaryum balıklarında strese neden olabilir bu nedenle aslında kendi türünden balıklarla bir arada olması daha iyi olabilir. Kalın dudakları ve ince dişleri vardır. Diğer balıkların vücudunda bulunan mukozayı emmeye çalıştıkları da söylenir hatta iştahlı oldukları da. Peki öpüşen gurami balıkları için akvaryum seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Öpüşen gurami balığı akvaryumu nasıl olmalı?
Oldukça dayanıklı balık türlerinden olmasına rağmen, akvaryumdaki olası sorunlar balığınızın hastalanmasına neden olabilir. Öncelikle öpüşen gurami balığı akvaryumu için en az 300 litre akvaryuma ihtiyaç duyulduğu bilgisini verelim. Akvaryumun küçük olmasının boylarının kısa kalmasına neden olduğu bile söylenir. Örneğin doğal ortamlarında bu balıklar 30 cm’ye kadar ulaşabilir ancak akvaryumlarda yalnız 15 cm büyüyebilir. Canlı bitkiler koyabilirsiniz akvaryuma. Diğer balıklar gibi bitkileri kökünden sökmeyeceklerdir aksine o bitkileri atıştırmalık olarak da yiyebilirler, söylemiştik iştahları bir hayli açıktır. Akvaryumun içine kayalık ya da mağara gibi dekorlar koyabilirsiniz. Bunların arasına zaman aman saklanmaktan hoşlanabilir. Yavru dönemlerindeyken sıkıntı çıkarmayan barışçıl balıklar olsa da büyüdükleri zaman saldırgan olabilirler bu nedenle karma akvaryum erişkinlik döneminde pek önerilmez. Akvaryumun ideal sıcaklıkları 23 ila 28 derece arasındadır. Su sertliği 5-35 dGH ideal olabilir. Ph değeri de çok önemli konulardan biri elbette. Öpüşen gurami balıkları için ideal ph değeri olarak 6.0 ila 8.8 önerilebilir. Akvaryumda su değişimi önemlidir. Ancak suyunun tamamını değiştirmek değil kastımız, bu balıklar için iyi olmaz. Haftalık olarak akvaryum suyunun yaklaşık %30’unu değiştirmeniz yeterli olabilir. Akvaryumdaki yosunların tamamını temizlememeniz önerilir çünkü bu yosunlar da tıpkı birkaç bitki gibi öpüşen gurami balıklarının besin kaynaklarından birini oluşturabilir; arada bunları kemirmeyi sevebilir yani!
Öpüşen gurami hastalıkları nelerdir?
Bakımı iyi yapılırsa hastalanma oranı düşük olur çünkü dediğimiz gibi dayanıklı balıklardır. Buradaki kilit nokta su kalitesi olduğu kadar yem kalitesinin de yüksek olması. Eğer yem bakımından yetersiz beslenirse bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha açık hale gelir. Kabızlık ya da parazit görülebilir.
Öpüşen gurami balığı ne yer?
Öpüşen gurami balıklarının beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenlere bir göz atalım. Hepçil bir balık türüdür. Doğal ortamlarında bitkilerle, yosunlarla ve su böcekleri ile beslenebilir ancak bu demek değildir ki akvaryum yemi yemez. Tabi ki ona akvaryum yemlerinden verebilirsiniz, karşı gelmeyecektir. Peki öpüşen gurami balığına ne verebilirsiniz? Kaliteli pul yemlerden verebilirsiniz. Bunun yanında çeşitlilik olması bakımından kan kurdu ya artemia da verebilirsiniz. Taze sebzeleri akvaryuma atabilirsiniz arada. Haşlanmış olması önerilir.
Öpüşen gurami üremesi nasıldır?
Diğer gurami türlerine göre çok kolaydır diyemeyiz. Öpüşen gurami balıkları, diğer gurami türlerine göre daha zor ürer. Bunun için öncelikle büyük bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Öpüşen gurami balıklarında cinsiyet ayrımı yapmak kolay değildir ta ki balıklardan birinin karnı şişene kadar. Karnı yumurtayla dolduğu zaman balığın dişi olduğunu anlayabiliriz, bunun dışında çok belirti vermez. Baloncuklarla yuva oluşturmaz, yumurtalar çıkınca su yüzeyine çıkar. Yumurtalar hafif olduğu için su yüzeyine çıkar ancak bunu engellemenin de bir yolu vardır; ince yapraklı bitkiler. Bu bitkilere yumurtalar yapışabilir böylece su yüzeyine çıkması engellenmiş olur. Yumurtalar çıktığında, yetişkinleri ayrı bir akvaryuma almazsanız ne yazık ki onları yerler. Yaklaşık 15-17 saat sonra yumurtalar çatlamaya başlar ve birkaç gün sonra yavrular artık yüzebilir. Yavru yemlerinden faydalanabilirsiniz.
Son Yorumlar