Munchkin Cinsi (Irkı) Kedi
Söze nereden başlayamayacağımızı bilemediğimiz, baktığımızda dişlerimizi kamaştıracak kadar sevme içgüdüsü ile dolduğumuz bir kedi ırkından bahsedeceğiz bugün size; Munchkin (Mançkin okunur) Görüntüsünden de anlayacağınız üzere kısacık bacakları olan, dünya sevimlisi bir kedi Munchkin kedisi. Doğal bir mutasyon sonucu doğal yaşamda kendiliğinden yetiştiğine inanılıyor. Aslında ilk olarak 1930’lu yıllarda İngiltere’de görüldü. Sonra bir süre ortalarda görünmedi ve yıllar geçtikten sonra 1950’li yıllarda Rusya’da yeniden karşımıza çıktı. Aslında en çok Amerika’da rastlıyoruz bu sevimlilik abidesine. Hepsi Blackberry (böğürtlen) adı verilen bir kediden türedi. Sandra isimli biri siyah bir yavru kedi bulur. Kedinin adını Blackberry koyar. Her şey sıradandır aslında ta ki küçük Blackberry büyüyene kadar.
Büyüdükten sonra kedinin normal kediler gibi bir vücut ölçüsüne sahip olmadığını fark eder. Kedi gelişimini tamamlayınca karşısında kısacık bacaklı bir pati belirir. Böylece ırk gelişerek ve yaygınlaşarak günümüze kadar gelir. Ülkemizde çok sık rastlanan bir kedi türüdür diyemeyiz. Bu arada en pahalı kedilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Nadir bulunduğu gibi fiyatı da “nadir” bulunan cinsten. Şimdi gelin Munchkin kedisini özel kılan fiziksel özelliklerinden bahsedelim. Bakalım bizi neler bekliyor.
Munchkin kedisi fiziksel özellikleri
Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere aslında her şey doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıktı. Evet, şu an günümüzde bu kedinin Blackberry’nin akrabası olduğunu biliyoruz ancak en başından nasıl böyle bir oluşuma girdiği hakkında net bir bilgi yok. Neticede o veya bu şekilde gelişmiş ve karşımızda boncuk boncuk bize bakıyor. Detaylara gelince… Bu ırka kısa bacaklarını veren genin adı Homozigot. Aslında tehlikeli bir gen. İki kısa bacaklı Munchkin kedisinin çiftleşmesi durumunda yavruları yaşama şansı yok denecek kadar az. Eğer Munchkin kedisi ile uzun bacaklı bir kedi çiftleşirse yavruların bir kısmı uzun, bir kısmı kısa bacaklı olacaktır muhtemelen. Orta boylarda sağlam bir kedi cinsidir. Yuvarlak bir kafa yapıları vardır. Görünüm olarak biraz American Shorthair’ı andırır. Gözleri orta büyüklüktedir. Yuvarlak bir yapısı vardır.
Tüm renklerde görülebilir, özellikle şu renk olmalıdır gibi bir kısıtlama yapamayız. Bacakları kısa olmasının getirdiği büyük dezavantajları yaşamaz yani özellikle omurga problemleri görülmez. Ayakları ve kuyruğu ipeksi ve parlak bir görünüme sahiptir. Hemen hemen her renkte görebilmek mümkündür. Munchkin kedisi kilo ortalamasına gelince. Erkeklerde genelde 3-4 kilo civarıdır. Dişilerde ise 2-3 kilo olur genellikle. Tüyleri kısadır. Bu arada bacak boyu ile alakalı şunu söyleyelim. Ortalama bir kedi bacağı boyunun yarısını düşünün. Munchkin kedisinin bacak boyu işte ortalama bu kadardır. Ortalama yaşam süreleri 14-15 yıldır.
Munchkin kedisi karakter özellikleri
Bacak boyuna aldırış etmeksizin kendini oraya buraya atma potansiyeli olan bir kedidir. Bacak boyunun dezavantajını günlük hayatına yansıtmaz. Atlama, zıplama ya da koşma gibi yetileri olduğu söylenemez ancak bu onların hareketsiz olduğu anlamına gelmez. Aksine zıplayamasa da teşebbüsleri olabilir yani. Hareketli ve meraklı bir ırktır. Korkusuz ve cesur bir kedi türüdür diyebiliriz. Eğitimi de kolaydır çok rahat komut alabilirler örneğin. İyi huylu, sosyal ve eğlenceli kediler olarak bilinirler. Fazla konuşkan değillerdir. Size sürekli mırmır bir şey anlatmazlar. Yüksek zekâları ile nam salmışlardır.
Çocuklarla çok iyi anlaşmalarının yanı sıra diğer petlerle de arası iyidir. Saldırma, tırmalama, hırçınlık gibi huyları yoktur. Sakin bir ev ortamını severler. Bazen aniden bir çeviklik içgüdüsü gelir bir bakışsınız mobilyaların etrafında dört dönüyor. Sahipleri ile güçlü bağları vardır. Eğer yoğun bir çalışma hayatınız varsa ve kedinize yeteri kadar vakit ayırabileceğinizi düşünmüyorsanız Munchkin kedisi sizin için doğru bir tercih olmayabilir. Çünkü bu kediler ilgiyi sever ve dahası evde yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Aile için uygun kedi türlerindendir. Hatta eğer küçük yaştan itibaren beraber büyütülürse köpeklerle de aynı evde yaşayabilir. Yani hep söylenen “kedi köpek gibi” tabirinin gerçeğe yansıması bu kadar olumsuz olmuyor.
Munchkin kedisi bakımı
Diğer kedilerden farklı bir bakıma ihtiyaç duymaz. Tıpkı diğer kedi ırkları gibi tüylerini düzenli taramak gerekir. Bacakları kısa olduğu için kilo konusunda ekstra dikkatli olunması gerekir çünkü malum bütün yükü bacaklar taşır. Ilık bir banyo ile rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Tüy bakımı kadar tırnak bakımı da önemli. İki haftada bir tırnaklarını kesebilirsiniz. Kulaklarında biriken kirleri nemli bir bez ile silebilirsiniz. Genel olarak bakımı zor kedi türlerinden değildir. Her ortama kolayca adapte olabildiği için size zorluk çıkarmayacaktır. Hastalıklarına gelince. Ciddi omurga problemleri olmayabilir ancak bu ağrı çekmeyecekleri anlamına gelmez. Bazı türlerinde bel kemiği eğriliği ya da kamburluk görülebilir. Kalp ve solunum sıkıntıları da görülebilir. Eğer kalıtsak herhangi bir sorunu olmazsa uzun ömürlü kediler sınıfına girer.
Son Yorumlar