Melek Balığı
Bir balık düşünün ki gösteri işe nam salsın, güzelliği ile göz doldursun. Uzun süre üretimden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı zor bakılan akvaryum balıkları olarak mimlense de farkına varılan durumdan sonra en tercih edilen akvaryum balıklarından biri haline gelmiş. Farkına varılan hatadan bahsedelim önce, merak uyandırdı değil mi? Melek balıkları önce üretim bakımından çok zormuş, balıklar bir türlü birbiri ile çifleşmiyormuş dahası çiftleşse bile bu uzun bir zaman alıyormuş. Sonra üreticiler çok sayıda balığı tek bir akvaryuma koymuş yani 10-15 adet melek balığını aynı akvaryuma koymuşlar. Sonra birden çiftleşme oranları artmış balıklar üremeye başlamış.
Bunun nasıl olduğunu sorguladıklarında ise fark etmişler ki melek balıkları yalnızca kendi seçtikleri eşleriyle çiftleşirmiş. Yani her melek balığı rastgele biriyle değil çiftleşmek istedikleri kişi ile birleşirmiş. Kararlı, eşlerini kendi seçen balık türlerinden biri yani Melek balıkları. Bilimsel adı Pterophyllum scalare. Bilinen adı ise melek balığı. Doğal yaşam alanı Amazon nehri havzası, Peru, Brezilya, Kolombiya gibi yerler. Melek balıklarını birden farklı desende görebilirsiniz. Eğer iyi tür bir melek balığı ise yani orijinal ise gözleri kırmızı olur. Ortalama büyüklükleri 15 cm civarı olabilir. Bir beta balığı kadar agresif değildir ancak bir japon balığı kadar masum da sayılmaz; orta derecede bir agresifliğe sahiptir diyebiliriz. Melek balığının pek çok alt türü vardır; silver, zebra, hayalet, gold, mermer, albino, ince gövde bunlardan birkaçıdır. En çok alınan ise genelde silver ve zebradır.
Melek balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Doğada yaşamları bataklıklar, nehir kıyıları gibi terlerdir. Temiz sularda ya da killi sularda da yaşarlar. Eğer temiz sularda yaşıyorlarsa renkleri daha koyu olur. Melek balıkları sığ ve alçak akvaryumlarda yaşayamazlar. Eğer balığınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız akvaryum seçiminizi yüksek ve geniş olarak yapın. En az 50 cm’lik bir yükseklik iyi olacaktır. Melek balıkları eğer bakımları iyi yapılırsa 9-10 yıl civarı yaşayabilirler. Orta agresiflikte bir balık olan melek balıklarını özellikle tetralar ile aynı akvaryuma koymamanız gerekir. Çünkü antenlerine saldıracaktır ve bu kanlı bir dövüş olacaktır. Ayrıca japon balığı ya da lepistes gibi balıklar da aynı ortamda bakılması uygun değildir. Melek balıkları küçük cinslere zarar verebilme potansiyeline sahiptir. Aslında olası riskleri önlemek için melek balıklarını başka balıklar ile aynı akvaryumda tutmamak da bir seçenek olabilir. Melek balıkları akvaryumunu doğal ortamda gibi dizayn edebilirsiniz. Örneğin bol bitki. Akvaryumunuzu bitkilendirmeniz hem güzel bir görsellik kazandıracaktır hem de melek balıklarınızın kendini evlerinde hissetmelerini sağlayacaktır. Stres, sadece insanlar için değil her canlı için tehlikelidir. Hatta strese giren balık hayatını da kaybedebilir. Bu nedenle sadece melek balığı için değil bütün canlılar için kendilerini doğal ortamda hissetmelerini sağlamak, ilk bakım kurallarındandır. Gelelim akvaryum suyuna. Melek balıkları doğal ortamlarında daha çok yumuşak suyu severler. Bu nedenle pH derecesi onlar için önemli yine. Ortalama 6-7 civarı pH derecesi olması tercih edilir. Suyun tavsiye edilen ideal sıcaklığı ise ortalama 27 derece civarında olması önerilir.
Melek balığı hangi balıklarla yaşar?
Melek balıkları orta agresifliktedir dediğimiz gibi. Genel olarak kılıçkuyruk, moli, ramirezi gibi balıklarla iyi anlaşır. Tetra türü balıklar ile kesinlikle aynı akvaryuma koymamanız gerekir. Çünkü tetra balıkları, melek balıklarının antenlerine saldırma eğilimindedir. Zamanla ufak bir savaşa kadar gider bu iş. Melek balığının yanına ondan daha küçük balık koymaktan kaçının çünkü muhtemelen o küçük balık bir av olacaktır. Biraz önce yukarıda melek balıklarını başka cins balıklarla karıştırmak yerine kendi ırkından olanlarla aynı akvaryuma koyabileceğinizden bahsetmiştik. Melek balıklarını aynı akvaryuma koyacaksanız dikkat etmeniz gereken bir iki önemli nokta var.
- Melek balıklarının en güçlü olanı diğerlerine zarar verebilir.
- Melek balıklarının kendinden küçük olanlara zarar vermesin önlemek için ya bir çift melek balığı besleyin ya da en azından 6 melek balığı bulundurmaya gayret edin. Melek balıklarınız agresif hareketler yüzünden strese girebilir bu nedenle ekstra özenli bir bakıma ihtiyaçları vardır.
- Akvaryuma lepistes ya da neon tetra balığı koyarsanız muhtemelen melek balığının akşam yemeği olacaktır. Bu nedenle en başında da dediğimiz gibi küçük balıklardan kaçınmanızda yarar olacaktır.
Melek balığı yemi
Melek balığının beslenmesi kolaydır çünkü pek çoğu hazır yemleri yemeği sever. Eğer melek balığınız yemi reddediyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Su kalitesini ve pH derecesini kontrol ederek işe başlamanız tavsiye edilir. Melek balıkları doğal ortamlarında küçük balıklar, kabuklular ve hatta minik böceklerle beslenir. Akvaryumda ise pul yemler ile besleyebilirsiniz. Doğal ortamlarını unutturmamak ve onları mutlu etmek için arada canlı yemlerle takviye yapabilirsiniz. Canlı yem olarak siyah kurt, artemia gibi yemler kullanabilirsiniz. Canlı yemlerin parazit taşıma ihtimali vardır bu nedenle canlı yem aldığınız tedarikçinin güvenilir olmasına dikkat edin. Melek balığı hastalıklarından biri dışarıdan alma olasılıkları bulunan bu parazitler olabilir; aniden dibe çökebilir ya solungaçları renk değiştirebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken ilk şeylerden biri akvaryum suyunu kontrol etmek ve gerekirse değiştirmektir. Genel olarak uzun ömürlü balık türlerindendir. İyi bir bakımla 10 yıl kadar yaşayabilir.
Son Yorumlar