Martılar Neden Bağırır?
İstanbul’u resmeden görüntülerden biridir martılar… Kız kulesi etrafında dolaşan ya da bir balıkçı teknesinin peşine takılmış onlarca martı, İstanbul’un en güzel manzaralarından biridir. Genelde deniz kenarlarında dolaşırken, hayatın içine girip pencerenizin önüne de konabilir kimi zaman. Martı denince ilk akla gelen şeylerden biri çıkardığı seslerdir. Bu sesler kimi zaman bir çığlığı andırır kimi zaman yüksek sesli ve bol neşeli bir kahkahayı. Bize kahkaha ya da çığlık gibi gelen martı sesleri kimi zaman çok önemli olayların da habercisi olabiliyor. Bugün arama motorlarında sıkça karşılaştığımız martılar neden bağırır, martı bağırması deprem işareti midir, martılar neden çok öter ya da martılar neyin habercisi gibi soruların kısa yanıtlarını vereceğiz.
Martılar neyin habercisidir?
Genelde martıların bağırması bir takım doğa olaylarına yorulur. Bu doğa olayları bazen gerçektir bazen pek gerçeği yansıtmaz. Sahil şeridinde yaşıyorsak en sık duyduğumuz seslerden biri martı sesleridir. Martılar gürültücü ve bir nevi “çığlık kıyamet” türünden kuşlardır. Genelde bağırmaya başladıklarında zor susarlar. Martı bağırmasının anlamı, birden fazla olabilir. Bunlardan en bilineni ve ilki “haberleşme”dir. Büyük balıkçı teknelerinin geldiğini gören martılar birbirlerine haber vermek için olağanüstü bir güçle ötmeye başlarlar. Bu aslında bir yardım sesidir, diğer martılara yemek zamanının geldiğini işaret eden bir durumdur. Martı bağırmasının bir başka nedeni yaklaşan lodos ya da fırtınayı önceden hissetmeleridir. Fırtınanın ya da şiddetli yağmurun yaklaşmak üzere olduğunu hisseden martılar bunu öterek anlatmaya çalışabilir. En merak edilen şeylerden biri de martı ve deprem ilişkisi. Martı bağırması deprem işareti şeklinde yorumlar olabilir. Bazı görüşlere göre hayvanlar depremi önceden hisseder ve sahiplerine haber verir. Deprem öncesi huzursuz olan hayvanlardan biri de martılar olabilir. Depremin yaklaştığını hisseden martılar var güçleri ile bağırabilir ve bir şekilde biz insanların dikkatini çekerek deprem olacağını önceden bize haber verebilir. Martı bağırmasının net bir sebebi vardır denemez ancak bu konu hakkında pek çok farklı görüş var diyebiliriz. Martılar yavrularını korumak için de birtakım çığlıklar atabilir.
Martıların gece bağırması ne anlama gelir?
İlginç olan bir başka başlık da martıların özellikle gece bağırması. Bu, aynı zamanda martılar karaya neden gelir sorusunun da bir yanıtı niteliğinde olabilir. Martılar pek çok doğa olayını bize önceden haber verebilme potansiyeli olan kuş türlerindendir. Özellikle lodos, yağmur, fırtına, sel gibi doğa olaylarını önceden hissedebilir. Yapılan bazı araştırmalara göre martıların gökyüzünde ağlaması ve gece bile olsa karaya doğru uçma eğilimleri depremin habercisi olabilir. Martıların havada daire çizerek uçması ya da çatılarda kümeleşmesini de depreme yoran bazı düşünceler vardır.
Son Yorumlar