Lepistes Balığı
Lepistes ya da gupi… Bu küçük ancak kendi içinde ihtişamlı balıklara gupi de deniyor. Poeciliidae familyasından. Ana yurdu Güney Amerika olsa da onu hemen hemen her yerde görebilirsiniz. Akvaryumda balık beslemek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor lepistes. Çünkü hem fiyat açısından uygun, hem gösterişli kuyruğu ile bir o kadar akvaryumu zenginleştirir. Tropikal bölge canlısıdır aslında. 25-28 dereceleri sever. Lepistes denince akla gelen ilk sorulardan biri “Lepistes yavrusunu yer mi?” Aslında lepistes balığı doğurgan bir balıktır. Yani yavrularını doğurur bu nedenle diğer pek çok balık türünden ayrılır. Ancak ilginç mi diyelim, trajik mi diyelim bilemedik ne yazık ki eğer aç kalırsa yavrularını yiyebilir. Yavrularını yememesi için doğumdan sonra yavru lepistes balıkları akvaryumun içinde yüzebilen, içine su alabilen ızgaralı alanlara alınır buna yavruluk denir. Böylece lepistes balığı kendi yavrularına saldıramaz ve onları yeme eğiliminde bulunamaz. Doğanın işi şu ki eğer akvaryumunuz bol bitki alıyorsa yavru lepistes balıkları annelerinden saklanmak için bu bitkilerin arasına girer ve burada bir süre yaşar. Eğer akvaryumunuz bol bitkili ise ekstra bir yavruluk almanıza gerek kalmaz ancak her ihtimale karşı iyi bir gözlemci olmanızda yarar vardır çünkü lepistes balığının sağı solu belli olmaz ne yazık ki…
Lepisten balığı bakımı
Geldik bu enteresan canlıların bakımına… Gösterişli ve daima hareketli balıklardır. Kendi yavrularını yeme potansiyellerinin olması onları vahşi bir balık gibi gösteriyor olsa da aslında narin balıklardır bir o kadar. Ucuz balıklardır. Diğer tropikal balıklara nazaran çok daha uygun fiyatlıdır. Bunun nedeni doğurgan olması. Canlı doğuran balıklardır. Balıkların çoğu ağızda yumurta tutar ancak Lepistes doğurur, onları diğer pek çok balıktan ayıran özellik de budur. Erkekleri renklidir, dişiler ise tam tersi daha sade olurlar. Dişiler daha iri yapılıdır. Erkeklerin yüzgeçleri daha geniş ve gösterişlidir bu da lepistes balığı dişi erkek ayırımını kolaylaştırır. Dişilerin boyu 6 cm’i bulurken erkeklerin boyu 4 cm civarıdır. Yani dişiler her bakımdan erkeklerden çok daha iridir, bir o kadar da sade renkli olmaları da ilginçtir tabi. Tuksedo, mozaik, kobra, çim gibi alt türleri bulunur. Bu arada yukarıda sürekli sözüne ettiğimiz “doğurganlık” konusuna bir açıklık daha getirelim hazır bakımından söz ediyorken… Biliyorsunuz canlı doğurma özellikleri ile diğer pek çok balıktan ayrılırlar. Lepistes balığı özellikleri deyince akla ilk gelen sorulardan biri “Lepistes balığı kaç günde doğurur?” sorusu olur. Öyle ya, bugün pek çok doğurgan canlının doğum sancısı, doğum hazırlığı derken ciddi bir süreye ihtiyacı vardır genelde. Peki lepistes balıklarında durum nasıl? Lepistes balıklarının doğum, kuluçka süresi derken ortalama 23 ile 28 gün gibi bir süreye ihtiyacı vardır. Bazen bu süre 30 güne çıkabildiği gibi 20 güne de inebilir. Ayda bir kez doğurma özellikleri vardır ve şimdi sıkı durun; lepistes balıklarından 150’den fazla yavru alınabilir. Özellikle lepistes doğum anı, izlenmeye değer bir mucizedir. Art arda balıklar çıkar. Onları yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi hemen yavruluğa almanız gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar doğabilir, malum.
Lepistes balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Lepistes balığının genelde tek olarak beslenmesi önerilir. Ancak yine canlı doğuran balık çeşitleri ile birlikte de yaşayabilir. Yani bir Beta balığı gibi akvaryumu savaş alanına çevirmeyecektir. Evde lepistis beslemek için öncelikle en az 50 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız var. Lepistes balıkları 25 ila 28 dereceleri severler. Akvaryum suyunun bu sıcaklıklarda olmasına dikkat edin. Suyun pH değeri, lepistes balıkları için önemlidir. Ortalama 7-8’lik bir pH değeri önerilir. Eğer suyun pH değeri, genel bakımı yerindeyse lepistes balıkları uzun süre yaşayabilir. Tropikal bir balık olduğu için akvaryumu da tropikal bir havaya sokarsanız psikolojik açıdan da mutlu olacaktır. Örneğin en az 10 saat ışıklandırabilirsiniz. Bol ışık almaları onlara iyi gelecektir. Doğum yapacakları zaman yavruluk alabilirsiniz. Izgara şeklinde olur ve akvaryumun içine konumlanır. Doğumdan sonra yavrular bu minik ızgaraların içine alınır böylece anneden korunmuş olur. Akvaryuma bazı bitkiler ya da mağaralar da koyabilirsiniz ancak eğer çok bitkili ya da çok mağaralı otantik bir akvaryum yapmayı planlıyorsanız dip yemlerinden kaçının. Bu yemler dibe çökecek ve balıklarınız yemez ise dipte çürüyerek suyun rengini değiştirecektir. Yem ve beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda anlatalım.
Lepistes balığı yemi
Lepistes balıklarının beslenmesi genelde günde 1 ya da 2 kez olur. Onlara bakarsanız sürekli yeme isteğinde olabilirler. Her daim açlardır, her dakika verseniz yine yerler. Ancak siz sakın bu tutuma aldanmayın ve günde 2 kereden fazla vermeyin. Fazla verirseniz lepistes balığında sindirim problemleri oluşabilir ve bu kabızlığa ve hatta ölüme kadar gidebilir. Bu nedenle balıkları düzenli ve azar azar beslemekte yarar olacaktır. Lepistes balıkları hem etçil, hem otçul beslenebilir. Bu nedenle arada oba canlı yemler de verebilirsiniz. Bu yemler protein ya da bitkisel içerikli olabilir. Yem tercihlerinizi canlı doğuran balıklar için özel olarak üretilen yemlerden yana kullanabilirsiniz. Bu yemler, balıklarınızın ihtiyacı olan tüm besinleri içerir. Pul yemleri tercih edebilirsiniz ancak dediğimiz gibi dip yemlerinden kaçınmanızda fayda var. Akvaryumun içine ince dilimlenmiş salatalık atabilirsiniz. Balıklarınız için güzel bir doğal besin kaynağıdır. Ayrıca ikiye bölerek akvaryuma atacağınız birkaç bezelye tanesi de güzel bir ziyafetin kapısını aralayacaktır.
Lepistes balıklarında görülen hastalıklar
Eğer uygun şartları sağlarsanız lepistes balıkları uzun süre yaşayabilirler. Ancak dışarıdan gelebilecek hastalıklara kapalı oldukları anlamına gelmez bu durum. Olası hastalıklara karşı mavi damla ile koruyabilirsiniz. Bu mavi damlalar, balığınızı dış hastalıklara karşı koruyabilir. Eğer kuyruğunda beyaz ya da krem rengi lekelenmeler görürseniz bu balığınızın mantar kapmış olduğunu işaret edebilir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey akvaryumun suyunu değiştirmektir. Aslında lepistes balığı bakımına genel olarak baktığımızda akvaryum suyunun önemini görüyoruz. Eğer akvaryumunuz temizse gerekli bakımları yapıyorsanız lepistes balığınız uzun süre sizinle yaşayacaktır hem de doğurarak…
Son Yorumlar