Köpeklerde egzama neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Egzama, her canlının yaşam kalitesini düşüren bir deri hastalığıdır. Eğer köpeğinizde egzama varsa ve kullandığı ilaçlara rağmen bir iyileşme gerçekleşmiyorsa kısaca “köpeklerde geçmeyen egzama”ya çare arıyorsanız bu yazımız size çok faydalı olacak. Öncelikle köpeklerde egzama neden görülür bununla başlayalım işe. Egzama, köpek derisinin akut olarak başlayabilen ancak daha sonra tekrarlayarak kronik hale gelebilen enflamatuar bir hastalıktır. Egzama oluşumunda pek faktör etkilidir. Bunlardan birkaçını şu şekilde sayabiliriz;

  • Böcek ısırıkları ya da yaralanmalar
  • Aşırı sıcağa maruz kalmak
  • Pireler, keneler ve bitler gibi parazitler
  • Kirli olmak özellikle cilt kıvrımlarında kir ve yüksek nem
  • Sistematik hastalıklar
  • Vitamin eksiklikleri
  • Yeme bozuklukları
  • Obezite
  • Stres
  • Cinsi gereği olan bir takım genetik yatkınlıklar
  • Tavuk eti ve tahıl

Son madde üzerinde biraz duralım. Köpeklerde egzama yapan yiyeceklerden biri ve belki de en önemlisi tavuk eti. Eğer pişmemiş ise ya da tam aksine çok işlem görmüşse bu durumda köpeğiniz için zararlı olacaktır. İçeriğinde tavuk olan bazı mamalar var elbette, yok değil. Ancak bu mamalar köpekler için uygun olan ısıl işlemlerden geçtikleri için herhangi bir zarar vermezler eğer veteriner hekiminiz yasaklamazsa. Egzama oluşumunda tavuk etinin büyük pay sahibi olduğunu biliyoruz ancak belki de daha önce bilmediğiniz ancak bir gıda daha var; ekmek. Ekmek gibi tahılların bazı köpeklerde egzamaya yol açabileceğini biliyor muydunuz? Masada sizi rahat bırakmadığında “sus payı” olarak bazen bir parça ekmek verebiliyoruz, yemeğin sosuna bandırarak. Ancak işin en tehlikeli boyutu işte o zaman başlıyor çünkü bazı egzama türlerine tahıllı gıdalar da neden olabiliyor. Köpeğinizi nasıl ki çikolatadan uzak tutuyorsanız aynı şekilde tavuk ve tahıllı gıda tüketiminde de dikkatli olmakta yarar var.

Köpekte egzama insana geçer mi?

Köpekte egzama çıktığında en çok merak edilen şeylerden biri egzamanın insana geçip geçmeyeceği. Köpeklerdeki egzama insanlara geçmez ancak olası riskleri önlemek için tedavi sırasında eldiven kullanmanız sizin karınıza olacaktır. Köpeklerde egzama ilaçlarından bahsederek devam edelim. Veteriner hekiminiz muhtemelen şu şekilde bir tedavi uygulayacaktır. Öncelikle egzama olan bölgedeki tüyler kazınır ve yara açık hale getirilir. Ardından tedavi süreci başlar. Bu süreçte ne yazık ki köpeğinizin pek de hoşlanmayacağı boyunluk takılır. Buradaki amaç egzamalı bölgeyi yalamamasıdır. Tedavi için çok özel bir durum olmadıkça doktorunuz genelde içten kurutma yoluna gidecektir ki bu yol antibiyotik tedavisidir. Bunu harici uygulamalarla destekleyebilir. Egzama kremleri, egzama solüsyonları uygulanır. Kremler sürülmeden önce sarı su adı verilen ve eczanelerde bulunan su, yaraya dökülür. Bu yakan bir su değildir, dezenfekte amaçlıdır. Bir anlamda yarayı tedaviye hazır hale getirir. Ardından kremler uygulanır. Kremi “bastır çek” yöntemiyle yaparsanız hem köpeğinizin canı acımaz hem de ilacı tamamen yedirmiş olursunuz. Özellikle kabuklu yaralarda pamuğu ileri geri hareket ettirmek yerinde hafifçe bastırıp çekebilirsiniz. Köpeğin yarasına göre değişir bu elbette ancak genelde daha etkili sonuçlar verir.

Köpeklerde egzama doğal tedavisi nedir?

Köpeklerde egzamayı evde tedavi etmenin yolları da vardır. Öncelikle veteriner hekiminize gittiniz ve o size gereken talimatları verdi. Şimdi öncelikle tıbbı tedavi sürecine uyun. İlaçlar bu konuda oldukça etkili. Tüm müdahalelere, antibiyotiklere, ilaçlara, kremlere rağmen köpeğiniz iyileşmiyorsa, köpeklerde geçmeyen egzama için altın değerinde bir önerimiz var; sarı kantaron yağı. Sarı kantaron yağının faydalarına daha önce çok kez şahit olduk. Ancak köpeklerde bu kadar işe yaradığına şaşırdık. Sarı kantaron yağını, yine sarı su ile temizlenmiş yaraya dökebilirsiniz. Buradaki en iyi yöntem damla şeklinde değil sprey formda olan sarı kantaron yağlarını kullanmak. Sprey formda olanı bulamadıysanız yağı spreyli bir şişeye dökebilir ve oradan püskürtebilirsiniz. Sarı kantaron yağını püskürtme şeklinde uygularsanız yaranın çevresinde de gelecektir böylece yaranın daha da genişlemesini önleyecektir. Sarı kantaron yağı ile köpeğinizdeki egzama 1 hafta içinde geçecektir. Bu süre zarfında tavuk, tahıllı gıdalar, ekmek ve benzeri gibi yiyeceklerden onu uzak tutmanız önerilir.

Sarı kantaron yağı her ne kadar doğal ve saf bir yağ olsa da her köpekte aynı etkiyi vermeyebilir ve işlerin daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle sarı kantaron yağını köpeğinize uygulamadan önce mutlaka veteriner hekiminizden onay almayı unutmayın. Şunu ekleyerek son verelim yazımıza. Özellikle kedi ya da köpek gibi hassas hayvanlarda tıbbın getirdiği çözümleri mutlaka destekleyin ve olası her sağlık sorununda önce veteriner hekiminizin kapısını çalın. Veteriner onayı olmadan bu tarz destekleyici tedavilerden kaçının.