Köpek nasıl yıkanır? Köpeğimizi hangi sıklıkla yıkamalıyız?
Geldik işin en heyecanlı kısmına; bıcıbıcı zamanı. Bazı köpekler suya bayılır, öyle ki siz daha musluğu açtığınızda o çoktan suyu ısırmaya başlar bile. Bazıları ise tam anlamıyla sudan nefret eder, musluğa elini yöneldiği anda ya titremeye başlar ya hırlamaya. Devamında minik ısırık kazaları yaşanması da muhtemeldir tabi bu şartlar altında. Eğer köpeğiniz banyo yapmayı seviyorsa çok şanslısınız ancak sevmiyorsa onun da çaresi var. Her zaman dediğimiz gibi ödüller. Öncelikle “aferim” sözcüğünün küçüklükten itibaren kulağında yer etmesini sağlayın. Her aferim kelimesinin ardından ödül vermeyi de alışkanlık haline getirin ki işin ucunda yemek olduğunu bilsinler. Köpekleri kandırabileceğiniz en iyi yollardan biri ona ödül maması vermek. Hiçbir köpeğin bunu reddedeceğini sanmıyoruz. Önce banyo hazırlığı ile başlayalım işe…
Yavru köpek nasıl yıkanır?
Yavru ile başlayalım söze. Yavru köpeklerin derisi henüz çok hassastır, tüyleri de bebek tüyleridir. Bu nedenle köpek şampuanı kullanmanız önerilir. Köpek şampuanı yoksa bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Bebek şampuanı diğer şampuanlara oranla daha az kimyasal içerir. Bu da bir seçenektir. Yaygın olarak sorulan bir soru ile devam edelim; köpek sabunla yıkanır mı ya da köpek arap sabunu ile yıkanır mı? Elbette hayır. Bir kere öncelikle sabun çok göz yakar. Ayrıca cildini kurutabilir bu da kepeklenmeye ve deri hasarına yol açabilir. Bu nedenle doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe köpek sabunla yıkanmaz.
Özel şampuanlar ya da dediğimiz gibi bebek şampuanları daha etkili olacaktır. Yavru köpek kaç aylıkken yıkanır sorusu da merak edilen sorulardandır. Yavru köpeklerin 2 aydan önce su ile buluşması önerilmez. Yavru köpekler için kuru şampuanlar vardır. Bunlar pudra şeklindedir ve çok hoş bir kokusu vardır. Köpeğin gözüne gelmeyecek şekilde pudra dökülür ve ardından önce el ile masaj yapar gibi pudra tüylere yedirilir. Ardından tarak ile tüyleri taranır. Bu pudra sayesinde hem köpeğiniz temizlenir hem de tüyleri misler gibi olur. Köpekler sürekli yıkanmalı mıdır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Köpeğinizi 1 buçuk ayda bir yıkamanız idealdir. Çok sık yıkanmamaları gerekir çünkü genetik özellikleri ve deri yapıları çok sık yıkanmayı gerektirmez. Özellikle tüy dökme döneminde yıkamak gerekir. Aksi halde köpeğiniz daha çok tüy dökebilir. Şimdi gelin birkaç adımda köpek nasıl yıkanır sorusunun yanıtını verelim.
- Yıkama sırasında en sevdiği oyuncağını yanınıza almayı unutmayın. Bu onu daha az strese sokacaktır.
- Yıkanma sırasında onunla konuşun ve onu öpün. Kötü bir şey olmadığını, her şeyin yolunda gittiğini anlayacak ve daha az titreyecektir.
- Banyo öncesinde onu su ile hafifçe ıslatın önce. Direkt su uygulamayın, bırakın suyu koklasın, alışsın.
- Su mutlaka ılık su olsun. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi dirseğinizle suyun ısısına bakabilirsiniz. Sıcak su haşlar, soğuk su üşütür. Tam olarak ılık olması gerekir.
- Önce çok az şampuan dökün elinize ve elinizde köpürttükten sonra köpeğinize uygulayın. Gözlerine ya da burnuna kaçmadığına emin olun.
- Kulak çevresi ve içi çok hassastır kesinlikle şampuan ya da su kaçmaması gerekir. Aksi halde çok rahatsız olacaktır.
- Durulama kısmına uzun vakit ayırın. Tüyleri hem çıkış yönüne hem tersi yönüne dağıtarak şampuanın tamamen gittiğine emin olun. Şampuan kalıntısı olursa cildinde kaşıntıya neden olur.
- Patilerini yıkarken dikkat edin. Aynı dikkati poposunu temizlerken de gösterin. Patisini ve poposunu yıkatmak istemeyebilir, rahatsız olabilir. Böyle durumlarda mutlaka konuşarak telkin yoluna gidin.
- Yıkama işleminin sonunda ona bir öpücük kondurun. Havlu ile kurulayın ve su fazlasını alın önce. Ardından düşük sıcaklıkta bir fön makinası ile kurutun. Fön makinasını uzak tutun. Özellikle baş kısmını kuruturken dikkatli olun.
- Yıkama işlemi bittikten sonra onu 5-6 saat dışarı çıkarmayın hasta olabilir çünkü. Üşüyen bir ırk ise kıyafet giydirebilirsiniz.
- Finalde bir aferimi hak etmedi mi?n Uslu bir çocuk olduğu için ona “aferim” deyin ve bir ödül maması verin.
Unutmayın köpeklere pozitif yaklaşmak, onları kazanmanız için atacağınız en önemli adımdır.
Sıhhatler olsun!
Son Yorumlar