Kedilerde Mama Değişimi
Kedilerin tüketmesi uygun görülen belli başlı mamalar vardır. Bu mamalar kedinizin sağlıklı beslenmesi için önemlidir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki kedinizin de bir damak zevki var. Bazen çok ballandıra ballandıra aldığınız mamaya kediniz burun çevirebilir ya da sağlığına olumsuz etki de edebilir. Kedi maması seçimi kedinizin damak tadına ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Kediniz için aldığınız ideal mama aslında kedinizin en sevmedikleri listesinin başında da olabilir. Bu durumda mama değişikliği yapmanız kaçınılmazdır. Ancak biz insanlarda olduğu gibi bir yiyecek damak tadımıza uymuyorsa sevdiğimiz bir diğer yiyeceğe yönelmek kadar kolay değildir kedilerde durum. Pet arkadaşımızı mutlu etmek birden fazla uğraş gerektirir. Biz hayvan severler onun mutluluğu için çabalamaktan hiç yorulmayız bu da ayrı bir konu. Gelelim kedilerde mama değişimine. Kedinizin mamasını değiştirmeden önce birkaç adımda bulunmanız gerekir. Yani birini sevmediyse hemen ötekine geçmemeniz gerekir ertesi gün. Mama değişimin de aşamaları vardır. Öncesinde kedilerde mama değişimi neden olur bu konudan biraz söz edelim.
Kedilerde mama değişimi neden olur?
Kedinizde gıda alerjisi olabilir. Eğer sindirim sorunları, solunum problemleri ya da kaşıntılı bir cildi varsa muhtemelen kedinizde gıda alerjisi oluşmuştur. Bu gıda alerjisi, mamaların içerisinde bulunan herhangi bir besinden kaynaklanıyor olabilir. Gıda alerjisi sonradan da gelişebilir. Yani uzun zamandır kullandığınız mama şuana kadar bir sorun çıkarmamış olabilir ancak ileriki zamanlarda kedinizde birtakım yan etkilere de neden olabilir. Kedilerde gıda alerjisi, mamaların içeriğinden kaynaklanabilir. Kedilerin beslenme gereksinimleri yaşlarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin yavru kediler gelişme çağında olduklarından protein ağırlıklı mamalarla beslenebilir. Buna karşın yetişkin kedilerin de proteini az tüketmesi gerekir. Çünkü yetişkin kediler normalden fazla protein tüketirlerse bu durumda karaciğerleri ve böbrekleri zarar görebilir. Bu demek oluyor ki mama seçiminde en önemli kriterlerden biri kedinizin yaşıdır. Her yaşam evresi için özel olarak formüle edilmiş kedi mamaları mevcuttur.
Kedilerde mama değişimi
Kedilerde mama değişimi genellikle sindirim sorunlarından da kaynaklanabilir. Kediler uzun süre tükettikleri bir mama değiştirildikten sonra birtakım sorunlar yaşayabilir. Mamayı reddedebilir, alışması zaman alabilir. Eğer kedinizin sevdiği bir mamayı bir başkasıyla değiştirmek zorundaysanız bu durumda birkaç aşama gereklidir. Bu aşamaları aşağıdaki gibi uygulayabilirsiniz.
· Yeni mamayı hemen vermeyin, mutlaka eski mamasıyla biraz karıştırarak verin. Kedinizin mamayı yadırgamaması için iyi bir yöntemdir.
· Yeni mamanın dozajını her gün biraz daha arttırabilirsiniz. En az 1 hafta boyunca eski mama ile karıştırarak verin ancak her geçen gün yeni mamanın oranı daha fazla olsun.
· Kedinize bu alışma sürecinde başka bir gıda vermeyin. Sadece kendi mamasını yesin ve onunla karnını doyursun.
· 1 haftanın sonunda artık kedini yeni mamasına alışmış olacaktır. Bu süre dolana kadar eski mamayla karıştırmaya devam etmenizde yarar var.
Kedi mamasını değiştirirken nelere dikkat etmek gerekir?
Kedi mamasını değiştirmek önemli bir adımdır. Özellikle yavru kedinizin mama türünü erken yaşta deneyimlemesi ilerleyen dönemdeki mama tercihlerinde önemli bir rol oynar. Kedinizin yaşamı boyunca mama değişikliği gerekebilir yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi gıda alerjisi her zaman olabilir. Kediniz için en doğru gıdayı seçmek zaman alabilir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri mama değişimini aşamalı olarak yapmak. Kedinizi strese sokmadan, onu yeme konusunda zorlamadan ilerlenmesi gereken bir süreçtir. Yeni mamayı aşamalı bir şekilde vermek kedinizin mide rahatsızlığı yaşamasını önleyeceği gibi strese girmesini ve mutsuz olmasını da engelleyecektir. Yeni mamaya tamamen geçtikten sonra kedinizi takip etmeye devam edin. Yeni mamanın kediniz üzerinde ne gibi etkiler yarattığını gözlemlemeniz gereken bir süreç. Kedinizin mamayı sadece yemesi değil beraberinde olan değişimler de önemlidir; örneğin kedinizin görünüşünde, vücut ağırlığında ve dışkı kalitesinde olan değişimleri de gözlemlemenizde fayda var çünkü mamanın kedinize iyi gelip gelmediğini anlamanın en iyi yollarından biri budur.
Mama değişimi sırasında beklenmedik durumları önlemek için mutlaka veteriner hekiminize danışın. Kedinizin sağlık durumuna bağlı olarak yapılması gereken değişimler için mutlaka veterinerinizle iletişim halinde olmanızda yarar var. Yanı sıra kedilerde mama değişiminden sonra “kedimin mamasını değiştirdim, kusuyor”, “kedim yeni mamasını yemiyor” gibi sorunlar yaşayabilirsiniz ya da kedilerde mama değişimi ishale yol açabilir mi gibi sorular aklınıza gelebilir. Bunların en doğru yanıtları için her zaman söylediğimiz üzere veteriner hekiminizle mutlaka bağlantıda olun ve doktorun yönlendirmesi ile gerekli değişimleri kademeli olarak uygulayın.
Son Yorumlar