Kedilerde Kulak Kokusu Neden Olur?
Şu bir gerçek ki sağlıklı kedilerde ve sağlıklı köpeklerde bu tarz bir kulak kokusu olmaz. Ve fakat kedinizin kulağında bu tarz bir koku varsa bunun birkaç nedeni olabilir. Kedilerde kulak kokusunun nedenlerine geçmeden önce kedilerde kulak kokusu nedir kısaca tanımlayalım. Bazen bir akıntının eşlik ettiği ağır bir kokudur. Kedilerin kulakları onların aslında denge merkezidir. Bu nedenle kulaklarında oluşabilecek bir iltihaplanma, sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. Kedilerde kulak kokusu ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çünkü bu koku ilerlerler ve sağlığını tehdit edici boyutta olursa işitme ve denge kaybı kaçınılmaz olabilir. Kedilerde kulak kokusu normal bir durum değildir ve kendi kendine geçecek gibi durmaya bilir. Bu nedenle eğer “kedimin kulağı kokuyor ne yapmalıyım?” diyorsanız öncelikle veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Bazı kulaktan dolma bilgiler var; kedilerde kulak uyuzuna sirke gibi çözümler ya da ezbere alınan kedi kulak damlası. Her kedinin sağlık durumu kendi bünyesiyle alakalıdır. Nasıl ki bir ilaç her insanda aynı etkiyi göstermezse, kedi ilaçları da her zaman işe yaramayabilir. Bu konuda ilk yapmanız gereken veteriner hekiminizde doğru bilgiyi almak ve önerilerine harfiyen uymaktır.
Kedilerde kulak kokusunun nedenleri?
Yukarıdaki soru son zamanlarda bir hayli canınızı sıkıyorsa öncelikle kulak kokusunun nedenlerine bir göz atalım. Kedilerde kulak kokusu pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Öncelikli olarak kedilerde kulak kokusunun altında farklı hastalıkların yatma ihtimalini söyleyelim. Kedilerde kulak kokusunun başlıca nedeni kulak enfeksiyonları olabilir. Kedilerin kulağında görülen enfeksiyonların en önemli belirtilerinden biri kulak kokusudur. Kulak kokusuna, kedilerde kulak akıntısı da eşlik edebilir. Yanı sıra başını eğme, işitme kaybı, kafa sallama ya da kulak hassasiyeti de görülebilir. Örneğin kedinizi sevmek istediğinizde sizden kaçabilir ve kulağına dokunmanıza izin vermeyebilir. Bu durumda kedinizin kulak enfeksiyonu geçiriyor olma ihtimali yüksektir. Kedilerde kulak kokusunun bir diğer nedeni kulak uyuzu olabilir. Kediler kulak uyuz olduklarında kulak kokusu oluşabilir. Böyle bir durumda genellikle birkaç belirti vardır. Örneğin kediniz başını sallayabilir, kulaklarını sürekli kaşıma ihtiyacı hissedebilir, tüm vücudunda kaşıntı olabilir ya da kulaklarının etrafında sert kaşımaya bağlı yaralar görülebilir. Kediler hassas bünyeli varlıklardır. Yedikleri bazı şeyler ciltlerinde alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Örneğin ilaçlara karşı da hassas olabilirler. Bu gibi durumlarda kedilerde kulak kokusu olabilir. Yani aşırı duyarlı olma hali de bir kulak kokusu sebebi sayılabilir.
Özellikle konu kulak uyuzu olunca, endişe yaratan sorulardan biri “kedilerde kulak uyuzu insanlara bulaşır mı?” sorusu olabilir. Bunun yanıtı basittir. Uyuz hastalığının bazı türlerinin insanlara bulaşma ihtimali vardır ancak kulak uyuzu insanlara bulaşmaz.
Kedilerde kulak uyuzu varsa ne yapılmalı?
Elbette kedilerde kulak uyuzunda ilk yapılması gereken kedinizi veteriner hekime götürmenizdir. Veteriner hekiminiz rahatsızlığın kaynağının uyuz mu yoksa bir enfeksiyon mu olduğuna karar verir ve ardından tedaviye başlar. Eğer kedinizin kulak zarında bir hasar yoksa kedi kulak damlası ile tedavisi yapılabilir. Günlük doz miktarı ve süresini hekiminiz size söyleyecektir. Bu durum başınıza geldiyse çözümü mutlaka sağlanacaktır ancak öncesinde önlem almanızda da yarar var. Kedinizi sadece aşı takvimi doğrultusunda değil belirli aralıklarla muayeneye götürün. Kediler için yapılan check-up’lar olası hastalıkların erken teşhisi için önemlidir. Son olarak kedilerde kulak uyuzu tedavi edilmezse ne olur sorusunun yanıtı ile yapalım yazımızın finalini. Eğer kedinizde kulak uyuzu, kulak enfeksiyonu ya da benzeri kulak problemleri varsa ve bu sorunlar ilerlerse kedinizde işitme kaybı oluşabilir. Yanı sıra yazımızın başında da dediğimiz gibi kedilerin denge merkezi kulaklarıdır. Kulaklarda oluşabilecek herhangi bir sorun kedinizde denge kaybına yol açabilir. Bu nedenle kedilerde kulak kokusunu ciddiye almalı ve hemen veteriner hekiminize tedavi için götürmelisiniz.
Son Yorumlar