Kediler Neden Titrer?
Kediler de tıpkı bizler gibi pek çok hastalığa sahip olabilir. Bu hastalıklar kimi zaman ırkı gereği olurken kimi zaman dış etkenlerden olabilir. Bazı kedi hastalıklarının belirgin semptomları vardır bazıları ise daha gizli ilerler. Kedilerinizde gözlemlediğiniz olağandışı bazı tepkimeler, sağlığı ile ilgili birtakım sorunlara işaret edebilir. Bugün, o tepkimelerden birinden bahsedeceğiz; kedilerde titreme. Kedilerde titreme pek çok nedenden dolayı görülebilir. Şüphesiz ilk akla gelen kedinizin üşüme ihtimalidir. Kışın kalorifere bayılan bir kediniz varsa, soğuk köşelerde onu titrerken görmeniz muhtemeldir. Ancak yazın ortasında üstelik hava da şahaneyken kedinizin titrediğini fark ettiyseniz konu üşümenin çok ötesine taşınır elbette. Peki, kediler neden titrer şimdi gelin bu sorunun cevabını birkaç başlık haline verelim.
1- Kedilerde hipoglisemi nedir?
Kedilerde görülen hipoglisemi hastalığı aslında kedilerde kan şekerinin düşmesi olarak tanımlanabilir. Kediniz normalden fazla titriyorsa ilk akla gelen ihtimallerden biri hipoglisemi varlığıdır. İnsanda hipoglisemi belirtileri ile kedilerde hipoglisemi belirtileri benzerdir. Kabızlık, ishal, kusma gibi nedenlerden dolayı yemek yememesinden kaynaklanıyor da olabilir. Eğer kedinizde buna benzer bir nedenden dolayı iştahsızlık varsa veteriner hekime danışmanızda fayda olacaktır.
2- Kedilerde hipertermi nedir?
Kedilerde hipertermi nedir sorusunu “vücut sıcaklığının yükselmesi” olarak tanımlayabiliriz. Bu yükselme basit bir ısı artışı değil oldukça yüksek dereceleri kapsar. Kedilerin vücut sıcaklığı 40-41 dereceyi gösterdiğinde hipertermi rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Kedilerde vücut sıcaklığının yüksek olması titremeye yol açabilir. Veteriner hekim kontrolü şarttır.
3- Kedilerde hipotermi nedir?
Hipertermi kedilerde vücut ısısının aşırı yükselmesinden kaynaklanırken, hipotermi ise tam tersidir. Özellikle yavru kedilerde vücut ısısına dikkat edilmelidir çünkü yetişkin kediler kadar savunma mekanizmaları gelişmiş değildir. Kedilerde hipotermi, kedinin titremesine neden olabilir. Veteriner hekim kontrolü gereklidir.
4- Kedilerde stres belirtileri nelerdir?
İnsan, hayvan ayırt etmeksizin her canlının stres ile derdinin olması korkutucu bir durum ne yazık ki. Köpek, kedi, kuş, balık hemen hemen tüm canlı türleri için stres basit gibi görünen ancak üzücü sonuçlar da doğurabilen bir durumdur. Kedilerde titreme neden olur sorusunun bir diğer yanıtı da stres varlığıdır. Ev değişimi, yerinin farklılaşması, endişelenmesi, eve yeni bir kedinin ya da başka bir hayvanın gelmesi, yine aynı şekilde eve yeni bir insan gelmesi ve benzeri gibi pek çok durum kedinin strese girmesine neden olabilir. Strese giren kedi de titrer.
Kedilerde titreme sorununun altında yatan pek çok rahatsızlık olabilir. Bu rahatsızlıklar psikolojik ya da fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir. Kedinizi bir süre gözlemlemek iyi bir fikir olacaktır. Ancak mutlaka ama mutlaka veteriner hekim kontrolünde olması gerekir. Böylece titremenin altında yatan sebepler daha netleşir ve tedavisi hızla gerçekleşebilir.
Son Yorumlar