Kedi Kumu Nedir? Kedi Kumu Nasıl Olmalıdır?
Evde kedi beslemek ya da evde köpek beslemek demek, yalnızca hayvan sevgisi değil evcil hayvan ihtiyaçlarını da beraberinde getirir. Köpek bakım ürünleri ya da kedi bakım ürünleri bu nedenle çok geniş bir yelpazededir. Örneğin köpekler için köpek şampuanı, köpek tasması, köpek tarağı gibi malzemeler elzem ise kediler için de pek çok bakım ürünü vardır. Kedi bakım ürünlerinden biri ve belki de en önemlisi kedi kumudur. Kedi kumu ne işe yarar sorusunun yanıtı ile başlayalım söze. Kedi kumu, minik dostunuzun tuvalet ihtiyacını hijyenik koşullarda gidermesine yarar. Kediler, doğaları gereği dışkılarını gömen varlıklardır. Bu nedenle köpeklerde kimi zaman yaşandığı üzere salonun ortasında sizi bir sürpriz bekliyor olmaz. Kedi kumu, kedilerin ihtiyaçlarını güvenle ve hijyenik açıdan gidermelerini sağlayan en önemli kedi bakım ürünlerindendir. Tabi bu nokta doğru kedi kumu nasıl olmalıdır ya da en iyi kedi kumu gibi soru işaretleri de gündeme gelir. Eskiden çok fazla çeşit yoktu ancak artık günümüzde farklı formlarda ve yapılarda pek çok kedi kumu mevcuttur. Kedi kumu fiyatları, alacağınız malzemeye ve genel yapıya göre değişiklik gösterecektir, bu bilgiyi de not düşelim.
Kedi kumu ne işe yarar?
Kedi kumları ağırlıklı olarak bentonit, sepiolite ve diatomit madenlerinden üretilen kedi ürünlerinden biridir. Kedi kumu sadece kedinizin ihtiyacını gidermesine yardımcı olmaz aynı zamanda hijyenik bir ortam da sağlar. Kedilerin tuvalet alışkanlığını kolayca kazanması için önemli bir üründür. İlk olarak 1940’lı yıllarda kil kullanımı ile başlayan kedi kumu serüveni, günümüzde farklı markalar ve modellerle gelişmeye devam ediyor. Peki en iyi kedi kumu hangisi? Aslında en iyi kedi kumundan ziyade kedi kumunun nasıl olması gerektiği daha önemli bir noktadır.
Kedi kumu nasıl olmalıdır?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi pek çok farklı marka ve modelde kedi kumu mevcuttur. Kedi kumunu seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki ve belki de en önemlisi topaklanma yapmasıdır. Topaklanan kedi kumunu temizlemek çok daha kolaydır. Anti bakteriyel formda olması bir diğer önemli detaydır. Hijyenik olması bakımından anti bakteriyel olması önemlidir. Kedi kumunun insana zararları her zaman dikkat çeken bir başlık olmuştur. Bu noktada anti bakteriyel kedi kumu kullanımı önemlidir çünkü zararlı bakterileri yok eder ve hijyenik koşulların uzun süre devam etmesini sağlar. Bir diğer nokta ise emiciliktir. İyi bir kedi kumu suyu çok iyi emmelidir. Kedi kumu, suyu iyi bir derecede emerse kediniz rahatsız olmaz. Aynı zamanda kedi kumu kokusu nasıl önlenir sorusunun da iyi bir yanıtıdır. Kedi kumu suyu ne kadar iyi emerse, koku da bir o kadar kumun içine hapsolacaktır. Kedi kumunun toz çıkarmaması da önemlidir. Toz konusu özellikle kedinizin sağlığı açısından önemlidir. Bazı kedi kumları minik dostunuzun ciğerlerine nüfuz edebilir ve hastalanmasına yol açabilir. Yanı sıra kedi kumu, kedinizin mama ve su kabına yakınsa uçuşan tozlar onlara da gelecektir ve böylece kediniz kum ile fazlasıyla muhatap olmak durumunda kalacaktır. Kedi kumunun yapısı nasıl olmalıdır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedi kumu ne çok ince olmalıdır ne de çok kalın. Eğer ince taneli olursa idrar kesesine zarar verebilir ancak kalın taneli olursa da bu sefer gözlerinde hasara yol açabilir. Bu nedenle orta kalınlıkta bir kum yapısı daha uygun olacaktır. Kedi kumu kokusu için su emici bir kum yapısının öneminden bahsetmiştik. Bu konuda bir diğer konu da kumun kendi özelliği gereği kokuyu hapseden cinsten olmasıdır. Kedi kumunun kokuyu hapsetme özelliği olmasına dikkat edin.
Kedi kumu nasıl temizlenir?
Kedi kumunun temizlenmesi noktasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Eğer yukarıda bahsettiklerimiz doğrultusunda bir kedi kumu seçimi yaparsanız, kedi kumu temizlemesi de bir o kadar kolay olacaktır. Topaklaşan ya da kumu iyi emen kedi kumlarını temizlemek basittir çünkü alınması gereken noktayı görmek kolaydır. Kedi kumu küreği ile kedi kumunu temizleyebilirsiniz. Kedi kumu küreği sayesinde topaklanan kumu kolayca alabilir ve zahmetsizce zemini temizleyebilirsiniz. Temizlik sırasında eldiven de kullanabilirsiniz. Kumdaki topakları temizledikçe, kum azalacaktır. Bu durumda yeni kum ilave edebilirsiniz. Kedi kumu ne kadar sık temizlenir sorusunun yanıtını da verelim. Kedi kumunu ayda bir düzenli olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Her gün komple değiştirilmesine gerek yoktur. Ayda bir yapılan temizlik sırasında kedi kumunu tamamen boşaltabilir, kabı yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Kedi kumu seçiminde koku yapmayan modelleri tercih ederseniz koku olayını önlemiş olursunuz böylece sürekli kum değiştirme ihtiyacı da ortadan kalkmış olur.
Kediniz, kedi kumu yerse ne olur?
Bu sık rastlanan sorunlardan biridir. Köpeklerde toprak ya da çim yeme durumu olduğu gibi kedilerde de kum yeme merakı olabilir. Özellikle yavru kedilerde kum yeme sorunu önemli bir başlıktır. Kedi yavruları bir ya da birkaç kez kedi kumu yiyebilirler ancak genelde bu bir alışkanlık haline gelmez. Yavru kediler, yeni alıştıkları dünyada her gün yeni bir şey keşfederler. Bu keşifler genellikle oynayarak ya da yiyerek olur. Öğrenme süreci boyunca bu tarz şeylerle karşılaşmak normaldir. Ancak eğer kediniz bunu sürekli yapar hale geldiyse mutlaka bir veteriner hekim tarafından muayene edilmeli ve sorunun kaynağına bakılmalıdır. Örneğin bazı kedilerde olan anemi hastalığı, kedinizin kumu yemesine yol açabilir ki bu noktada kedinizin hayatı tehlikeye girebilir. Aynı zamanda vitamin ve mineral eksikliği de kedinizin kum yemesine neden olabilir. Dediğimiz gibi tüm sorularınızın yanıtı için veteriner hekime danışmanız doğru olacaktır.
Son Yorumlar