Karga kuşu
Hakkında bu kadar konuşulan, efsaneler, rivayetler dizilen bir kuş türü daha var mıdır merak konusu. Gün gelir gözümüzü oymasından endişe ederiz, gün gelir yaşını hesaplamaya çalışırız. Bildiğimiz şu ki konu karga olunca mutlaka söyleyecek birkaç sözümüz olur. Peki nedir bu karga kuşunu bu kadar “konuşulası” kılan? Öncelikle türün özelliklerinden başlayalım. Kargagiller familyasının corvus cinsidir. Bazı hikayelerde akılsız olarak anlatılsa da zekâ ve hafıza bakımından dünyanın en zeki kuşlarından biridir aslında. Ses taklidini çok iyi yaparlar. Bazı araştırmalara göre 100 kelime ve 50 cümle öğrenme yetileri vardır. Leş kargası, orman kargası, Amerikan kargası, palmiye kargası ve çöl kargası gibi çeşitleri vardır. Kuzgun da denir.
Kargaların fiziksel özellikleri
İri yapılı bir kuş türüdür. Bilinen, sürekli gördüğümüz karga türü siyah / gridir. Kanatları siyah, gövdesi gridir. Pençeleri vardır, düz gagalıdırlar. Genellikle siyah türlüdürler. Siyah bir gagaları vardır. Gözleri siyahtır, pençeleri de öyle. Aslına bakarsanız komple “koyu” bir hayvandır. Sesleri çok rahatsız edicidir ve yüksek tondadır. Büyük ve leşle beslenen türleri de vardır ki bunlara karakarga ya da kuzgun denilir. İlginç bir şekilde parlak şeylere meraklıdırlar. Hatta bu özelliklerinden dolayı mitolojide de kendilerine yer bulurlar. Kargalar buldukları her şeyi yeme kapasitelerine sahiptirler. Çöpleri karıştırırlar; böcek, fare, mısır, kurt ve hatta alakasız bir şekilde meyve ile bile beslenebilirler. Kargalar ne yer sorusunun yanıtı ise şüphesiz cevizdir. Ceviz, kargaların en sevdiği yiyecektir. “Leş kargası gibi başına üşüşmek” şeklinde bir tabir vardır. Her karga leş yemez, leş yiyen karga kuzgundur. Boyları 60-70 cm aralığındadır kiloları da 2 kilonun altındadır.
Karga 400 yıl yaşar (mı?)
Karga denince hepimizin aklında “karganın ömrü” merak konusu olarak canlanabilir. Öyle ya, kargalara dair şehir efsaneleri çoktur. Kimine göre 400 yıl yaşar kimine göre 20 yıl. Peki bunun aslı nedir? Kargalarda erkekler 5 yılda cinsel olgunluğa erişir. Dişilerde ise bu durum 3 yıldır. Doğada yaşayan kargaların ömrü 12-13 yıldır. Bir ihtimal 20 yılı da bulabilir. Antik Yunan ve Roma’da uzun ömrün sembolü olarak gösterilen kargaların 400 yıla kadar yaşandığı söylenir. Kargaların kuzgun adı verilen türlerinin 200 yıldan fazla yaşadığı söylenir ancak bu tezi çürüten de pek çok araştırma vardır. Diyeceğimiz o ki karga ömrü biraz muammadır.
Karga özellikleri
Kargaların zekâsı ve hafızası aslında tartışmaya kapalı bir konudur. Korkak kuşlar değildirler, insanlarla bir arada yaşamaya alışkındırlar. Zekalarını, işlerine geldiği gibi kullanırlar. Örneğin bir ceviz bulurlar. Bunu kırmak için gagalarını kullanırlar ancak bazıları sert ceviz çıkar ve kıramazlar. Bu durumda cevizi alıp sert betona atarlar ya da trafiğin tam ortasına. Böylece arabalar üzerinden geçer ve ceviz kırılır. Sonra da kırılan cevizleri bir güzel yerler. Tabi karga denince ilk akla gelen şeylerden biri kinci oluşları. Karga saldırılarından dolayı evden taşınanları bile gördük. Muazzam bir hafızaları vardır. Eğer siz ona zarar verdiyseniz sizi kafasına işler. Hatta diğer kargaları da örgütler ve toplu halde saldırılarını gerçekleştirirler.
Bazen sizi birine benzettikleri için de saldırabilirler. Eğer yolda yürürken durup dururken karga saldırısına uğraşmışsanız bunun olası nedenlerinden biri ya sizi düşman bellediği birine benzetmiştir ya da yuvasını, yavrularını korumak için durduk yere saldırmıştır. Karga ile çok fazla haşır neşir olmamakta yarar var. Zaten kendilerini sevdiren kuşlardan da değildirler.
Sürüden ayrılan karga
Koyun sürülerinde “sürüden ayrılanı kurt kapar”. Ancak kargalarda bu durum tam tersine işler. Eğer bir yavru sürüden ayrılırsa başka bir karga grubu onu sürülerine dahil eder ve tüm bakımını üstlenir. Hatta birbirlerini uyarırlar ve tehlikelere karşı onu korurlar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kargalarda da ölüleri için yas tutar. Ölen karganın etrafında bir çember oluştururlar ve ölen hayvanın yasını tutarlar. Bu yas onlarda yüksek sesle ötme biçiminde olur.
Son Yorumlar