İran Cinsi (Irkı) Kedi

Pofuduk tüyleri, basık suratı, karakteristik görünümü ve kedi dünyasının en sevimli kedilerinden biri olma özelliği ile karşımızda Persian yani bilinen adıyla İran kedisi var. Dünyanın en popüler kedi türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Çok eski mazisi, uzun tüylü kediler Asya’dan ithal edilmiş ve 1500’lü yıllarda İtalya’ya getirilmiş. Yani mazi dediysek 1500’lü yıllara kadar geçmişe gidiyoruz siz düşünün. İran kedisi aynı zamanda kum kedisi (Sandcat) olarak da anılır. Bunun nedeni çöllerde yaşayan bir kedi olmasıdır. Yapısı o kadar güçlüdür ki kumda yaşamaya elverişlidir. Çeşitli çiftleşmelerle bugünkü inanılmaz güzel halini almıştır yani ırkın bu kadar güzel olmasında insan müdahalesi de önemli bir yerdedir desek yeridir. İlerleyen zamanlarda özellikle soylu ailelerde bu kedi popüler olmaya başladı. Daha sonra Amerika’ya getirildi ve artık günümüze kadar gelen ününe ulaştı. İran kedisi pek çok farklı kedi cinsinin birleşiminden oluşuyor bu nedenle birçok rengine rastlamak mümkün.

İran kedisi fiziksel özellikleri

Görüntüsü oldukça dikkat çekici bir yapıdadır. Vücudu, bacakları ve boynu kısa olmasına karşın yapı olarak incedir denemez aksine kalın yapılı bir kedi türüdür. Kuyruğu kısadır, kulakları ise küçüktür. Yuvarlak bir kafa yapısına sahiptir, gözleri de büyüktür. Küçük bir burnu vardır tabiri caizse nokta kadardır. Göz rengi parlak bakır, mavi, yeşil ve ela olabilir. Tüyleri yumuşak ve parlaktır. Bu arada tüylerinin kalın yapıda, yoğun ve uzun olduğu bilgisini de verelim. Tüylerinin yoğunluğu ilk baktığınızda size kalın ve hatta azıcık da tombik bir kedi izlenimi verebilir ancak tüyleri saymazsak orta irilikte bir vücut yapısı vardır. Çok zayıf diyemeyiz tamam ancak çok iri de diyemeyiz.

İran kedisi karakter özellikleri

Aslına bakarsanız soğukkanlı bir kedi ırkıdır. Güneşi sever, güneş vuran bir yerde uyumaya bayılır. Önceki yazılarımızda kedi ya da köpek fark etmeksizin her yavrunun hareketli olacağından bahsetmiştik. Burada işler biraz daha farklı işliyor zira İran kedisi hem yavruyken hem erişkinken gayet hareketli olabilir ancak bu durumun tam tersi de olabilir. Güneş altında uyurken birden kalkıp heyecanlı bir şekilde oynamaya başlayabilir ya da tüm günü miskinlik yaparak geçirebilir. Genel olarak herkesle iyi anlaşır, arkadaş canlısı bir yapısı vardır. Uyumlu bir kedi cinsidir huysuzluk yapmaz. İnsanlarla iletişim halinde olmayı sever. Kucak kedisidir diyebiliriz, kucakta durmayı sever. Çocuklarla arası iyidir. Kendi sessiz, sakin ve kibar bir kedi olduğu için ortamın da aynı olmasını bekleyebilir. Fazla gürültülü, yüksek sesli ortamlar İran kedisine göre değildir yani. Böyle bir durumda yine huysuzluk çıkarmaz sakinliğini korur ancak ortamda durmak yerine başka bir yere geçmeyi tercih eder. Kendisine gösterilen ilgiye bayılır diyebiliriz. Sahibine çok bağlı olur. Sahibi evde yokken gözleri onu arar. Kendini genelde herkese sevdirir ve huysuzluk yapmaz ancak bazen sevilmek istemiyorsa uzak durabilir. Onun da kendine göre iniş çıkışları vardır yani; kimi zaman çok ilgi beklerken kimi zaman sevilmek istemeyebilir. İran kedisi için sürekli oradan oraya zıplar, perdelere atlar, sağa sola saldırır gibi cümleler kullanamayız. Çünkü İran kedisi bu tarz aktiviteler yerine yerde olmayı sever. Fazla yaramaz olmayışı, onu evde beslenen kediler içinde üst sıralara koyuyor. Birlikte yaşaması en kolay kedi cinsleri arasındadır. Oldukça zekidir. Evde yalnız bırakmaktan endişe etmeyeceğiniz bir kedi cinsidir. Evde yalnız kalmaktan hiç şikâyet etmez, yatmayı sever, sakinliği sever, yalnızlığı sever. Bu nedenle dışarı çıktığınızda aklınız evde kalmaz.

İran kedisi bakımı

Geldik bu sevimli tüy yumağının bakımında dikkat edilmesi gerekenlere. İran kedisi yazımızın başında da söylediğimiz üzere yoğun ve sık tüylere sahip bir kedi cinsidir. Bu nedenle eğer İran kedisi sahiplenmek istiyorsanız tüy bakımı için mesaji harcayacağınızdan emin olmalısınız. Bu güzel parlar, gür ve canlı tüyler her daim bakım ister çünkü. Sık sık taramanız gerekir kedinizi. Mümkünse her gün… Aksi halde tarama sürelerini uzatırsanız tüylerinde topaklanma oluşur ve bu topaklanma zamanla keçe haline gelir. Sonrasında da ne yazık ki tüyleri ile popüler olan kedinizi tıraş ettirmeniz gerekir. Bu nedenle tüylerin düzenli taranması ilk bakım adımı. Bir diğeri ise ayda bir kez banyo yaptırmanız. Evet, kediler suyu çok sevmez ancak küçük yaşta alıştırırsanız bu işlem daha sancısız olacaktır. Ölü tüylerin düzenli olarak temizlenmesi, onları bağırsak hastalıklarından koruyacaktır. Eğer yıkamak zor olacaksa kuru şampuanı tercih edebilirsiniz. Kuru şampuanlar pudralı şekilde de olabilir. Güzel kokulu aromaları ile banyodan çıkmış tazeliğini verecektir.

İran kedisi sık rastlanan hastalıklar

Büyük bir sağlık sorunu yaşamadıkça 10-15 yıl yaşarlar. Yatkın oldukları hastalıkların başında trikobezoar hastalığı gelir. Bir çeşit mide ve bağırsak hastalığıdır. Çok uzun tüyleri vardır ve bu tüyleri yalarken boğazlarına kaçırabilirler. Yuttukları tüyler bazen midede bazen bağırsakta birikir ve bu birikmeye trikobezoar adı verilir. Bu biriken tüyler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yukarıda sözünü ettiğimiz sık taranma bundan kaynaklanır. Bazı İran kedilerinde böbrek hastalıkları da görülebilir. İran kedileri için bu kalıtsal bir rahatsızlık olabilir. Basık burunları gereği bazı solunum sorunları da yaşayabilirler. Bu solunum sıkıntısı da beraberinde başka hastalıkları tetikleyebilir. Bazı göz sorunlarına da yatkın olabilirler. Aşırı göz akıntısı sonucu göz çevresine bakteri ve mantar enfeksiyonları oluşabilir.