Husky (Sibirya Kurdu) Cinsi Köpek
Güzelliği ile büyüleyen, bakanın dönüp bir daha baktığı ve kendine hayran bıraktıran bir ırk; Husky (Haski okunur). Sibirya kurdu olarak da bilinen Husky’ler 1909 yılında Alaska’ya getirildi. Yıllar boyunca Sibirya’daki Chukchi halkı tarafından kızak çekimi, ren geyiği güdümü ve bekçi köpeği olarak kullanıldı. Tam anlamıyla bir iş köpeği olarak adlandırabiliriz. Dayanıklılığı yüksek olan Husky’ler hafif yapılı bir kızak köpeği olarak Kuzey Amerika’dan getirildi. Ne yazık ki kürk avcılarının da gözdesiydi. 1925 yılında altın madencisi olan Leonhard Seppla’nın bu ırktan oluşturduğu takımla diptheria serumunu yerine ulaştırması ve yüzlerce insanın kurtulması gözleri Husky’lere çevirmiştir. Bu olay Great Race of Mercy olarak da bilinir. Hatta bu olay öyle efsane bir boyuta ulaşmıştır ki Central Park’ta Seppala’nın takımının bir heykeli bulunur. Günümüzde gösteri köpeği, ev hayvanı ve kızak yarış köpeği olarak kullanılır. Disney filmlerinde de sık sık karşımıza çıkar. Ayrıca Kuzeydoğu ve Michigan Teknoloji Üniversitesi’nin de maskotudur.
Sibirya kurdu fiziksel özellikleri
Zaten Husky deninle akılda canlanan ilk fiziksel özellik tarif edilemeyecek bir maviye sahip olan gözleri diyebiliriz. Buz mavisi gözleri ilk bakışta oldukça ürpertici ve vahşi bir görünüm sergiler ancak işin derininde yumuşak huylu bir köpek bizi bekler. Kahverengi ya da mavi gözlü olabilirler. Bazıları iki farklı renkte de olabilir ki Husky’lerin ayırt edici özelliklerinden biridir bu farklı gözler. Patilerindeki tüyler onları buzlu zeminden ve kardan korur. Alt kürkü yün gibi olmasına karşın dış kürkü daha yumuşaktır. Burun rengi ısıya göre değişiklik gösterebilir. Kışın burnunun rengi pembeye dönebilir. En bilinen rengi gri siyah olanıdır, ancak kahverengi beyaz da vardır.
Husky’nin karakter özellikleri
Gözlerinin buz mavisi oluşu ve bakışlarındaki derinlik ilk başta biraz ürpertici olabilir. Hatta yanına yanaşmaya korkabilirsiniz. Ancak bu sert bakışlı görünümün aksine sevgi dolu bir ırktır. Özgürlüğüne düşkündür, inatçı bir mizacı vardır. Özellikler eğitimlerinde zorluk yaşanabilir. Havlamak yerine ulumayı tercih eder. Şu görüntü hepimizin hafızasındadır; bir tepe, arkada Ay’ın yansıması ve önünde ulur gibi başını yukarı kaldırmış bir Husky portresi. Kendi cinsleri ile iyi geçinmelerine karşın ev hayvanları ile geçim konusunda sıkıntı çıkabilir. Örneğin kedi gibi küçük hayvanlarla arasının iyi olduğu pek söylenemez. Yalnız kalmayı sevmezler bu nedenle genelde yanına aynı cins bir arkadaş alabilirsiniz. Dayanıklı, güçlü yapılı bir köpektir. Adından ve memleketinden anlaşıldığı üzere soğuk iklimi severler. -50, -60 derecelere kadar dayanabilirler. Neşeli köpeklerdir diyebiliriz. Zeki, sosyal ve insanlara iletişimi iyi olan köpeklerdendir. İş köpeği olarak kullanılsa da iyi bir bekçi köpeği olamazlar çünkü havlama huyları pek yoktur yanı sıra herkesi severler. Evet, öylesine sert mizaçlı gibi görünen bir köpeğin bekçilik bile yapamayacak kadar insan sevmesi gerçekten şaşırtıcı. Hava sıcak olmadığı sürece en yakın arkadaşınızdır. Ancak ne zaman iklim değişir, o zaman biraz zor olabilir çünkü sıcağı sevmezler. Yalnızlığı sevmeyen Husky’lerin bazı türlerinde yalnız kalınca evdeki eşyaları kemirme gibi huylara rastlanabilir. Kızak köpeğidir ve av güdüleri yüksektir. O yüzden evde başka ve küçük hayvanlarla geçinemez. Biraz özgürlüğüne düşkün ve inatçı yapısı vardır; başı boş dolaşmaya meraklı olabilir. Enerjik bir yapıya sahiptir ve sürat onlar için önemlidir. Bu nedenle egzersiz ihtiyacı fazladır. Sadece yürüyüş yapmak yeterli olmayabilir. Enerjisini atamazsa eşyaları kemirme ya da uluma gibi sinyaller verebilir. Enerjisini atmak Husky’ler için çok önemlidir. Öyle ki eğer enerjisini yeteri kadar atamazsa birtakım psikolojik belirtiler de verebilir. Bunlardan biri iştahsızlık olabilir. Yanı sıra mutsuzluk ve depresyon belirtileri gözlemlenebilir. Diyeceğimiz o ki bu ırk enerjili ve hareketli bir ırktır bu nedenle hem mental hem fiziksel açıdan gelişimi için düzenli egzersiz şarttır.
Husky’lerde diş bakımı
Bunu özellikle belirtmekte yarar var çünkü Husky’ler diğer köpeklere nazaran daha fazla diş bakımına ihtiyaç duyarlar. Bunun nedeni diş ve diş eti hastalıklarına olan genetik eğilimleri. Küçük yaştan itibaren uygun fırçalarla dişlerini düzenli olarak fırçalamanız önerilir. Özellikle diş çıkarma dönemlerinde köpeklerin ağzı kokabilir. Bunu önlemek için ağız bakım temizleme ilaçlarından faydalanabilirsiniz. Köpek diş macunları ile bu işi rahatça halledebilirsiniz. Ne kadar küçük yaşta bu düzene alışırsa ileriki dönemde bir o kadar rahat edecektir.
Husky’lerde tüy bakımı
Husky temiz bir köpektir. Çok kirlenmez ayda 1 kez yıkamak yeterli olacaktır. Tüy ve cilt bakımı için köpek şampuanlarından yararlanabilirsiniz. Tüylerini özellikle yavruyken haftada bir taramaya alıştırmanızda yarar var. Çok karışmaz ancak ölü tüylerin gitmesi cildini hava aldıracaktır. Tüyler mevsim değişikliğine bağlı olarak dökülebilir. Tüylerin tarama sıklığını arttırarak bu tüy dökümünü daha az sorun ile atlatabilirsiniz. Husky soğuk iklim köpeği malum… Ancak yazın rahat etsin diye tüylerini kesmek oldukça sakıncalı bir durum çünkü derisi hassastır ve güneş ışığına maruz kaldığında zarar görebilir. Sıcaktan korunması için tüylerinin kesilmesi bir çözüm olmayacaktır yani.
Husky’lerde görülebilen hastalıklar
Genetik göz problemleri vardır. Kornea distrofisi, progresif retina atrofisi ve katarakt şeklinde görülebilir. Düzenli olarak gözlerini kontrol ettirmenizde yarar var çünkü her bir hastalık farklı belirti verebilir. Gözlerde sulanma, çapak ya da benzeri durumlar ciddi hastalıkları işaret ediyor olabilir.
- Katarakt: Göz bebeğinin üstünde hafif maviye çalan bir tabaka görüyorsanız katarakttan şüphelenebilirsiniz.
- Kornea Distrofisi: Korneanın üzerine bulutlu bir görünüm ile kendini belli eder. Genellikle dişi köpeklerde daha sık rastlanan bir durumdur.
- Progresif retina atrofisi: Gözün ağır kapanmaya başlaması ve beraberinde körleşmeye kadar varabilen bir göz hastalığıdır.
Bunların yanı sıra yukarıda bahsettiğimiz diş ve diş eti hastalıklarına da dikkat etmenizde yarar var.
Husky apartmanda beslenir mi?
Husky’ler yapıları ve iklimleri gereği apartman hayatı için uygun değildir. Hele ki yaz aylarında bahçede beslemek tam bir işkence niteliğindedir. Husky’ler her ne kadar evde bakım için uygun olsa da apartman hayatına uyum sağlayamayabilir. Özellikle yalnız kalmak onları hiç mutlu etmeyecektir. Eğer bir Husky beslemek istiyorsanız eğer imkânınız varsa mutlaka yanına bir tane daha alın. Husky’ler sürü halinde yaşamayı sever, yalnızlık ve apartman hayatı pek onlara göre değildir. Elbette apartmanda besleyen de vardır ancak bu çok da iyi sonuçlar doğurmayabilir.
Husky’ler nasıl beslenir?
Sibirya kurdu diğerlerine oranla daha az beslenir. Çok yüksek bir metabolizmaya sahiptir ancak bir a kadar az yiyecekler beslenir. Sibirya kurdunun ataları uzun mesafeli seyahatlere alışkındır. Yavrular için günde 5 öğün, büyüdükçe de günde 1 öğün yemek verilebilir. Köpek mamasıyla beslenmesi önemlidir. Yemek artıkları önerilmez. Sindirim sorunu olmaması için egzersizden sonra en az yarım saat bekleyip sonra beslenmeleri önerilir. Süt tüketimi Husky’ler için yararlı olabilir. Ayrıca üzüm, kuru erik, kuru üzüm gibi gıdalar da beslenme rutinine eklenebilir.
Son Yorumlar