Flamingo kuşu
Yılların flamingo kuşunu son dönemde kıyafetten aksesuara duvar, duvar kağıdından çantalara kadar her yerde görür olduk. Flamingo modası çıktığından beri bu kuşa olan ilginin daha da arttığını düşünmüyor değiliz. Her zaman kıymetli, her zaman renkli bir kuş olarak hafızalarımıza kazınan flamingo kuşuna ait figürler artık her yerde karşımıza çıkıyor. Flamingolar, flamingogiller cinsini oluşturan 6 adet kuşun ortak adıdır; kendi içinde ve diğer türleri ile çaprazlama üreyebilir bunlara da Küba türü deniz. Şarkısına aşina olduğumuz allı turna, flamingonun başka bir adıdır. Türkiye’de genelde Denizli dolaylarında rastlarız, İzmir’de de görülebilir. Flamingolar dünyada ise şu bölgelerde ağırlıklı olarak görülür; Afrika, Güney Batı ve Orta Asya, orta Amerika ve Güney Avrupa. Rosa flamingo denilen özel bir tür var ki bu da flamingoların en büyük türü oluyor. Onu her yerde göremeyiz. Genelde İspanya ve Güney Fransa bölgelerinde yalnızca kuluçka zamanı çıkar karşımıza. Rosa flamingo, bilinen en büyük flamingo türlerindendir. Ölçüleri 125-130 cm’i bulabilir.
Genelde büyük topluluklar halinde yaşar flamingo kuşu. İlginç olan özelliklerini yazımızın ilerleyen kısımlarında paylaşacağız ancak konu yaşam alanı ise ilk bilgiyi şimdi verelim isteriz. Flamingo kuşları nereyi kimse tercih etmez ise orada yaşar desek hiç yanılmamış oluruz. Diğer hayvan ve kuş türlerinin yaşamayı pek tercih etmediği bölgelerde, sıra dışı doğa koşullarında yaşamayı sever. Örneğin göller, lagünler gibi. Zor yaşam koşullarına alışık oldukları için onları hava şartları pek etkilemez. Ülkemizde Denizli’de yaşadıklarından bahsetmiştik, özellikle Acı Göl’de çok sayıda flamingo kuşuna rastlamak mümkün. En dikkat çekici özelliklerinden biri fiziksel görünümleri zira son birkaç yılın modasında da flamingo kuşu figürlerine sıkça rastlıyoruz. Peki nedir bu özellikler, bir göz atalım.
Flamingo kuşu fiziksel özellikleri
Gagalarının şekli ile başlayalım. Flamingo kuşunun gagalarını ters bir şekilde kullanır. Aslında kuşlar arasında en karışık gagaya sahip olan kuş türlerindendir. Karışık gagadan kastımız da yapı olarak çok kompleks olması. Yemek yerken farklı bir pozisyonları vardır bu nedenle suya önce üst gagaları deşer. Gagaları suya değdikten sonra, flamingo kuşunun dili gaganın içine su doldurur. Sonra flamingo kuşu suyu filtreler ve ihtiyacı olan besinleri alır. Küçük eklem bacaklıları ya da bazı balıkları yiyerek beslenir. Ortalama ağırlıkları 3,5 kg kadardır. Uzun bir kanat açıklığı vardır. Ortalama 12-13 yıl kadar yaşarlar. Eti yenebilen bir kuş türüdür. Sürüler halinde yaşayan flamingo kuşunun beyazdan açık pembeye, turuncudan kırmızıya kadar farklı tonları vardır. Doğduklarında açık renklidirler, büyüdükçe renkleri koyulaşır. Tam erişkinliğe eriştiklerinde ise kırmızı tonunu alırlar. En belirgin özellikleri tek ayak üstünde durmalarıdır. Flamingolar neden tek ayak üstünde uyur bu soruya da yanıt verelim. Flamingo kuşunun tek ayak üstünde uyuma nedenleri soğuk sus içinde bulunan ayaklarının yüzey alanını azaltıp vücut ısılarını korumaktır aslında. Tek ayak üstünde durduklarında daha sıcak olurlar. Uzun ince bacakları vardır. Boyun kısmı eğridir. Yavrular 2 aylık olana kadar anne babası tarafından beslenir. Sonra yuvadan ayrılır. Gözleri açık renktir.
Flamingo kuşu neden pembedir?
Öyle ihtişamlı renkleri vardır ki görenlerin ilk aklına gelen şeylerden biri bu tüylerin neden bu kadar pembe oluşu olur. Bunun nedeni aslında tamamen yedikleri besinlerle alakalıdır. Flamingo kuşu genelde karotenoid oranı yüksek olan besinleri yer; bu besinlerde bulunan pigmentler de vücuduna ve tüylerine geçerek onlara pembe rengini verir. Flamingo kuşu ne kadar pembe ise o kadar kur yapar. Tek eşlilerdir, tek bir yumurtanın üstüne kuluçkaya yatar.
Flamingo kuşu anlamı nedir?
Flamingo kelimesinin anlamı da aslında renklerinden gelir. İngilizce alev anlamına gelen “flame” kelimesinden türetişmiş bir isimdir. Bilimsel adı Phoenicopterus ruber’dir ve bu da yine renklerinden esinlenilen bir isimdir çünkü anlamı kırmızı kanatlı anka kuşu demektir. Yani flamingo kuşu, adını renklerinin canlılığından, kırmızısından alır. Flamingo neyi simgeler sorusunun da yanıtını verelim. Flamingo kuşu asaleti, zarafeti simgeler.
Flamingo hakkında bilinmeyenler
Flamingo kuşu hakkında bilinmeyenleri birkaç madde ile özetleyebiliriz. İşte bilinmeyenleri ile asaletin simgesi flamingo kuşları;
- Flamingo kuşları iyi birer yüzücüdür. Ayakları perdelidir, bu fiziksel özellik onlara yüzmede kolaylık sağlar
- Ayakları yassı ve geniş bir yapıda olduğu için çamura batmadan kolaylıkla yürüyebilir. Genellikle de göl kenarları, lagünler ya da çamura meyilli yerlerde yaşarlar ancak bu onlar için dezavantaj değildir.
- Genelde yengeç, artemia, karides gibi hayvanları yerler. Bunların haricinde karınca larvası ya da yosun da yiyebilirler.
- Gagaları aşağı doğru eğik ve kalın uçlu olduğu için en zor koşullarda bile yiyeceklerine kolayca erişim sağlarlar.
- Üremek için ıssız bölgeleri tercih ederler. Her dişi, yuvarınsa bir yumurta bırakır ve yavru doğana kadar eşler nöbetleşe kuluçkaya yatar.
- Flamingo kuşları her yıl düzenli olarak üremeyebilir. Bazıları her yıl yumurtlarken bazıları 3-4 yılda bir de yumurtlayabilir. Yani bunun için bir düzen yoktur, tamamen flamingo kuşunun fiziksel koşullarına bağlıdır.
Son Yorumlar