Chihuahua Cinsi (Irkı) Köpek

Karşınızda dünyanın en küçük köpek ırkı. O kadar küçük ki kedi yanında dev kalır. Teacup değil, ırkın kendi küçüktür. Teacup’lar prematüre doğan köpekler olduğu için aslında erken doğum nedeniyle küçük kalırlar. Ancak Chihuahua doğuştan küçük bir köpek ırkıdır. Şivava adıyla da anılır. Meksikalı bir köpek ırkıdır. Adını Meksika’nın Chihuahua Eyaleti’nden alır. Geçmişinin net olmamakla birlikte 9. Yüzyıla dayandığı düşünülür. Astekler ile ilgili yapılan tarihi kazılarda bazı eşya, oyuncak ya da duvar yazıtlarında Chihuahua’ya dair bazı izlere rastlamış, tasvirlere desek daha doğru aslında. Chihuahua’lar kutsal olarak bilinirlerdi o dönem. Hatta bazı rivayetlerde Tanrılar ile temas halinde oldukları söylenir. Kralların ve kraliçelerin köpekleri olarak anılan Chihuahua’lar aynı zamanda zengin kesimin de ilk tercihlerindendir. Mazisi 9. Yüzyıla dahi dayansa, ülkemizdeki popülaritesi için 10-15 yıl diyebiliriz. Ticaret amacıyla Meksika’ya gelen Çinlilerin yanlarında getirdikleri küçük tüylü köpek ile Techichi’nin çiftleşmesi sonucu Chihuahua ortaya çıktığı söylenir ancak kesin bir bilgi de yoktur. Başka bir iddia ise Avrupa’dan gelen Terrrier ırkı bir köpek ile çiftleştirilmesi sonucu bugünkü görünümlerine ulaştığı yönündeki iddiadır. Eski Güney Amerika yerlilerince ırkın kutsal kabul edildiği bilgisini de önceki satırlarımızda vermiştik.

Chihuahua fiziksel özellikleri

Fiziksel özellikleri diye anlatacağız ancak bazı türlerinin bir insan avcuna rahatça sığabileceğini düşünürsek aslında bu fiziksel tanım çok uzun sürecek gibi değil. Bilindiği üzere küçücük bir köpek. Elma biçimli kafası ve küçük, çıkık bir burnu vardır. Yuvarlak, büyük, koyu renkte gözleri vardır ancak bazen açık sarımsı bir renkte de görülebilir. Kulakları diktir. Yavruların kafa taslarında yumuşak bir nokta bulunur, bıngıldak gibi diyelim. Erişkinliğe ulaştığında bu boşluk kendiliğinden kapanır. Kısa tüylüdür genelde ancak uzun tüylü olanı da görülebilir. Sırtı düzdür ve görünenin aksine dayanıklı bir köpektir. Safkan olanların kafa yapısı kubbe şeklindedir. Tüyleri onları soğuktan koruyacak zırh kadar kuvvetli değildir bu nedenle çabuk üşürler. Soğuğu hiç sevmezler.

Chihuahua karakter yapısı

Pır pır, zıp zıp bir köpektir yani hareketli, kıpır kıpırdır. Kediler ve köpeklerle gayet iyi anlaşır. Özellikle kendi cinsleriyle de arası iyidir. İyi bir eşlik köpeğidir diyebiliriz. Cesurdur, hayat doludur ancak bir o kadar da kibirli bir hayvandır. Çok sevecendir ancak sevgisine de karşılık görmek ister. İnatçıdır ve sahibine bağlıdır, kıskançlık huyu da vardır. Yabancılara şüpheyle yaklaşır bununla birlikte sahibinin yanından ayrılmaz. Kızdırılmaya gelmez çünkü kızarsa ısırabilir. Keskin dişleri vardır. Çocuklarla arası iyi sayılmaz. Yaygarayı sever, havlama eğilimlidir yani. Sosyalleştikten sonra birçok kötü alışkanlığından kurtulabilir en azından yabancılara karşı daha sevecen olabilir. Köpeğin boyutu gereği kucak köpeği ya da çanta köpeği olabilir ancak yürütülmesi onu daha zinde tutacaktır. 12 yaşından küçük çocuklarla yalnız bırakılması önerilmez. Gözlem yetenekleri oldukça yüksektir, sevmedikleri bir durumla karşılaştıklarında oradan uzaklaşmayı seçerler. İnatçı yapıları göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Bu nedenle eğitimde zorluk yaşayabilirsiniz. Küçük yaşta eğitmek ileriki yaşlarda kolaylık sağlayacaktır. Ortalama 14-18 yıl yaşarlar. Ortalama 15-23 cm yükseklikleri varır. 1 ila 3 kilo arasında kiloları değişir.

Chihuahua neden titrer?

Chihuahua denince ırkı tanıyanların genellikle değineceği konulardan biri titremeleridir. Genellikle titreler ve siz de her seferinde onu üşümekten öleceğini sanırsınız ve endişe ile battaniyelere sararsınız. Bu öyle bir titremedir ki gerçekten buzun üstünde bırakmışsınız gibi bir etki yaratabilir bünyenizde. Peki bu titreme neden olur? Bunun birden fazla nedeni olabilir. En yaygın nedenlerinden biri düşük kan şekeridir. Küçük vücutları ve hassas yapıları nedeniyle kan şekerleri düşük olur bu nedenle bazen titreme nöbetleri geçirebilirler. Bir diğer nedeni heyecan olabilir. Bu ırk duygularını çok şiddetli yaşar. Onu dışarı çıkarmak istediğiniz de bile heyecandan titreyebilir. Korku gibi duygular da titremesine neden olabilir. Soğuk da tetikleyebilir ancak önemli nedenlerinden biri kaygı hissi olabilir. Etraflarında bir uyaran ya da tetikleyen olmasa bile kaygılanabilirler, bu kaygı neticesinde titreyerek ağlaya da bilirler. Onu kucağınıza alıp, sessizce telkin edebilirsiniz. Okşamak, onu sevdiğinizi söylemek rahatlayacaktır.

Chihuahua tüy bakımı

Düz ve kısa tüylü olanlar haftalık bakımla temiz tutulabilir. Uzun kürklü olanlar ise yumuşak tarakla her gün fırçalanmalıdır. Kulak ve gözleri hassastır yıkarken su kaçırmamaya özen göstermenizde yarar vardır. Tırnaklarını kısa tutmanızda yarar var yanı sıra kulaklarını da düzenli olarak kontrol ettirin. Tüy döker gibi bir havası olsa da her küçük köpek tüy dökecek diye bir kural yoktur. Orta derecede bir tüy dökümüne sahiptir. Bu nedenle evde beslerken sorun yaşamazsınız.

Chihuahua’da sık görülen hastalıklar

Romatizma ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Üşüyen bir yapısı olduğu için soğuk algınlığına meyillidirler. Göz yapısı çıkıntılıdır, bu nedenle göz hastalıkları görülebilir. Chihuahua’larda en sık rastlanan göz hastalıkları kornea kuruluğu olabilir. Kilo almaya yatkındır bu nedenle beslenmesine dikkat edilmelidir. Mideleri hassastır özellikle çikolata yememesi önerilir. Aslında bütün köpeklerin göz sağlığı için tatlı tüketmemeleri gerekir ancak özellikle Chihuahua’da bu konu daha da hassas bir nokta olarak karşımıza çıkar. Vücutları küçük ve savunmasızdır bu nedenle bebeklik dönemlerinde kırıkları olabilir. Kafaları hem küçük hem hassastır. Yukarıdaki satırlarda bıngıldak benzeri bir yapıdan bahsetmiştik. Özellikle yavrularda bu alan darbelere karşı korunmalıdır.