Alman Kurdu Cinsi (Irkı) Köpek
Cesur, itaatkâr, çevik ve zeki. Alman kurdunu tarif etmek için ideal kelimelerden birkaçı bunlardır diyebiliriz. Alman çoban köpeği olarak da bilinir. Hikayesi 1899 yılına dayanır. Max von Stephanitz isimli süvari subayı başlayan bir hikâye… Stephanitz, 30 Aralık 1864 yılında Berlin’de doğdu. Öğreniminin ardından çiftçi olarak yaşamını idame ettirmek isterken annesinin isteği doğrultusunda orduya katıldı. Bu sırada Berlin Veteriner Koleji’inde okuyarak köpekler üzerine çalışmalar yaptı; eğitim, bakım, üretim gibi konularda araştırmalarda bulundu. Sonra Almanya’da özellikle büyük baş ve küçük baş sürüleri idare edebilecek bir çoban köpeği eksikliği gördü. Cesaretli, sadık, itaatkâr bir köpek arayışına girdi. 1899 yılında Max von Stephanitz, Karlsruhe kentinde yapılan bir gösteride orta boyda gri sarı renkte bir köpek gördü ve satın aldı. Adını Horand von Grafrath olarak değiştirdi. Ardından Alman Çoban Köpekleri derneği kurdu ve bu köpeği derneğe kaydettirdi. Bilinen ilk Alman çoban köpeği olarak kayıtlara geçti. Şu an Alman Çoban Köpeği Derneği’nde kayıtlı 80 binden fazla üye var ve bu alanda dünya lideri konumunda.
Alman kurdunun fiziksel özellikleri
Çenesi oldukça güçlü bir yapıdadır. Bu nedenle ısırıkları keskindir. Gözleri orta büyüklükte ve kahverengidir. Burunları her zaman siyah renklidir. Vücut yapıları dikdörtgen yapıdadır. Kemik yapıları oldukça güçlüdür. Alman kurdunun en belirgin özelliklerinden biri de dik kulaklarıdır. Altı aydan küçük yavrularda kulaklar kıvrıktır ama zamanla dikleşir. Gözleri badem gibidir ve zekâları gözlerinden okunur. Arka ve ön bacakları kaslıdır. Uzun veya kısa tüylü olurlar. Bazılarının beli boyun yüksekliğinin yarısı kadar düşük olabilir bunlar genellikle Show köpekleridir. Bazılarının ise beli düzdür ve düşük bel ile kıyaslandığında daha iri durur. Genellikle sarımsı kahverengi, siyah-kırmızı ve siyah renkte olurlar.
Alman kurdunun karakter özellikleri
Alman kurdu genelde iş köpeği olarak bilinir. Korku nedir bilmeyen cesur köpeklerdendir. Oldukça dikkatli olması ve keskin zekâsı onu diğer köpeklerden ayıran belirgin özelliğidir. İtaatkarlığı iş köpeği olarak kullanılmasında büyük rol oynar. Sadakat açısından diğer köpeklere kıyasla hep birkaç adım ötededir. Kendinden emin bir duruşları vardır ama görünenin aksine huy olarak keskin değildirler. Ailelerine çok düşkündürler fakat düşmanlara karşı da bir o kadar mesafelidirler. Yalnızlığı çok sevmezler. Havlamaya meyillilerdir yani Alman kurdu havlar mı sorusunun yanıtını “gerektiği zaman” şeklinde verebiliriz. Korumacı tarafı çok yüksektir. Eğitime açıktır, algısı da. İyi bir sosyalleştirme hem hayvanlara karşı hem de insanlara karşı daha sevecen olmasını sağlar. Zamanında pek çok Alman kurdu saldırısı duyulmuş olsa da bu da yetiştirilmeyle alakalıdır. Sevgisiz ve sürekli disiplin içerisinde yetişen bir köpekten sevecenlik beklememek gerekir tabi. Alman Çoban Köpeği son derece güvenilir bir ırktır. Yazımızın en başında iş anlamında dikkat çeken köpeklerden biri olduğunu belirtmiştik. Bu iş kollarından biri K-9. Narkotik, silah arama, bomba arama, mayın arama gibi görevleri başarıyla yerine getirir. Showline Alman kurdu ve Workingline Alman kurdu olarak ikiye ayrılır. İş anlamında arama kurtarma ve yukarıda saydığımız aramaları yapabilirler. Showline olanlar ise daha sosyaldirler; yarışmalara katılır ve özellikle Almanya’da bu yarışmalar büyük talep ve ilgi görür. Alman çoban köpeğinin evde bakımı zordur. Özellikle eve yabancılar geldiğinde her zaman tetiktedir ve biraz da şüpheci yaklaşırlar. Evdeki diğer hayvanlarla dost olabilirler ancak alfa köpeklerdendir yani baskın bir duruşlar vardır. Bebeklik döneminde diğer köpeklerle ve insanlarla sosyalleşirse huyu suyu da bir o kadar iyi olur. Belirli bir yaşın üzerinde Alman kurdunu sahiplendiyseniz, onun sonradan sosyalleşmesi zordur. Karakteri daha serttir. Akıllı ve zeki yapıları ile kolayca eğitilebilirler. Resmen görev için kendilerini adarlar. Bu nedenle Alman kurtlarında tuvalet eğitimi de bir o kadar kolaydır diğer ırklara kıyasla. Alman kurdu için tek önemli şey sahibidir. Onu sürekli yanında ister, yalnızlıktan hoşlanmaz. Evde yalnız bırakılmak da pek onun seveceği bir şey değildir.
Alman kurt köpeklerinin bakımı nasıl olmalıdır?
Bakımında en zorlanılan kısım tüyleridir. Haftada bir ya da iki kez tüylerin taranması ve ölü tüylerin arınması sağlamalı. Yılda bir iki kere tüy dökerler bu süreçte de daha sık tarama yapmanız önerilir. Banyo konusu diğer köpeklere oranla nispeten daha rahattır. Sürekli banyo ihtiyaçları yoktur. Tek sorun uzun tüylerinin zaman zaman koku yapması. Ayak tırnakları ayda bir kesilebilir. Enerji seviyesi çok yüksek bir köpek değildir ancak fiziksel ve mental sağlığını koruyabilmesi için düzenli olarak yürüyüş yapması gerekir. Özellikle koşu gibi egzersizler, enerjisini atmasını sağlayacaktır.
Alman kurtlarının sık karşılaştığı hastalıklar
En hassas noktaları kalça çıkığı, midesi, gözleri, kulakları ve sindirim sistemleridir.
Kalça Displazisi: En sık görülen hastalıklardan biridir. Genelde erken yaşta görülür, belirtisi ise hafif topallamadır. Köpeklerde görülen bu sorun kalıtsal olarak ebeveynlerinden geçen bir hastalık olmasının yanı sıra düşerek yaralanma ya da aşırı egzersiz neticesinde de görülebilir. Yaş ilerledikçe şiddeti de artar. Bu durumda ameliyat iyi bir çözüm olabilir.
Sindirim sistemi hastalıkları: Hatalı beslenme sonunda rastlanan bir rahatsızlık. Alman kurtlarının sindirim sistemleri kısadır ve hassas bir mide yapıları vardır. Bu yüzden mama ile beslenmesi şarttır. Ev yemekleri, midelerini bozabilir. Kaliteli mamalar vermek daha doğru olur. Sindirim sorunlarını önlemek için; eğitim ya da egzersizlerini yemek yedikten 1 saat sonra yaptırın. Yemeğini hazmettikten sonra yapması sindirim sorununun önüne geçebilir.
Kulak düşüklüğü: Alman kurtlarının tipik özelliği kulaklarının dik olmasıdır. İlk altı ay düşük olup sonra dikleşirler. Bazı durumlarda kulak düşüklüğü görülebilir. Genellikle kalıtsaldır. Bir hastalık olarak düşünülmemesi gerekir, yalnızca görünümle alakalıdır.
Katarakt: Alman çoban köpeklerinde sık rastlanan bir diğer sorun da katarakt göz bozukluğudur.
Pankreas Yetersizliği: EPI, sindirim enzimleri üreten hücrelerin imha edildiği pankreasın genetik bir hastalığıdır. Sonuç olarak, köpek artık yiyecekleri sindiremez ve ememez. Durumun ilk belirtileri gaz, iştahsızlık, kilo kaybı ve dışkıdaki değişimdir. Köpek çok ince ve çok aç hale gelir. EPI basit bir kan testi ile teşhis edilir ve tedavi de basittir: köpek mamasına pankreas enzimleri eklenir. Doğru ilaç denetimi ile çoğu köpek iyileşir.
·Alerjiler: Bazı Alman Çobanları, temas alerjilerinden gıda alerjilerine kadar çeşitli alerjilerden muzdariptir. Köpeklerdeki alerji semptomları daha çok şu şekildedir; patilerini yalaması, yüzlerini ovalaması ya da kaşıntı. Bun gibi durumlar olduğunda veterinerinize danışmanızda yarar var.
Alman kurdu nasıl beslenmelidir?
En sağlıklı besleme şekli kuru mamadır. Kaliteli bir mamada köpeğinizin ihtiyacı olan her türlü vitamin, mineral ve protein bulunur. Evde hazırlanan mamalar önerilmez. Aynı zamanda köpeğinizin dışkısının kötü kokmasına neden olur. Ayrıca sağlık açısından da faydalı değildir. Özellikle yavruyken tüm vitamin ve mineralleri düzgün olarak almalıdır. Bu nedenle mama seçimi yaparken içeriğine çok dikkat edin. Kimyasallardan uzak ve mümkünse organik içerikli mamalar vermeye gayret edin. Sindirim sistemi sorunları olduğunu düşünürsek özellikle mama seçiminde hassas olmanızda yarar var.
Son Yorumlar