Albatros Kuşu
Aşk kuşlarından biri ile daha karşı karşıyayız. Eşine sadıklığı ile biline, aşkı için okyanusları aşan bir kuş türü; Albatros kuşu. Albatrosgiller familyasından olan bir kuş. Diğer kuşlara nazaran oldukça geniş bir kanat uzunluğuna sahip. Deniz üzerinde saatlerce uçabiliyor inanabiliyor musunuz? Fiziksel olarak baktığımızda martıyı andırıyor. Ancak boynu, gagası, fiziksel özellikleri derken bambaşka bir tür var karşımızda, epey de heybetli laf aramızda. Avlanmayı çok severler. Hayatlarının büyük bir çoğunluğunu denizlerde, okyanuslarda geçirirler. Bu nedenle okyanus kuşu olarak da anılırlar. Uzun süre gök yüzünde kanat çırpmadan uçabilen usta uçuculardır. Vücutları uçmaya çok müsaittir, güçlü kanatları vardır. Kanatları açıldığında adeta bir dişli gibi kenetlenir böylece uzun süre uçabilirler. Kanatlarını sabitleyen özel bir yapıları vardır ki buna omuz kilidi denir. Bu sayede fazla kas enerjisi harcamak zorunda kalmazlar ve kanatlarını uzun süre açık tutmayı başarırlar. En uzun kanat açıklığına sahip kuş türlerinden biridir.
Albatros kuşları fiziksel özellikleri
Albatros kuşları için dünyadaki en geniş kanatlı kuş diyebiliriz. Geniş kanatları ve özel bir kemik sistemi vardır. Bu kemik sistemleri sayesinde okyanus üzerinde saatlerce uçabilir. Kas enerjisini harcamaz ve bu şekilde gökyüzünde süzülür. Albatros kuşlarının kanat açıklıkları neredeyse 3,5 metreyi hatta 4 metreyi dahi bulabilir. Fiziksel anlamda bilinen en belirgin özelliklerinden biri kanatları ve özel kemik sistemidir diyebiliriz. Bu özel kemik sistemi sayesinde rüzgarla birlikte saatlerce uçabilirler. Fiziksel görünüm olarak martıyı andırırlar ancak elbette pek çok fark vardır. Ayakları perdelidir. Gagasının üst çenesi kancayı andırır. Ağırlıkları 9-10 kiloyu bulabilir. Genellikle ortalama 40-50 yıl yaşarlar. Turuncu sarı gagası vardır. Kürkü beyazdır, kanatları gri tonlarında olur. Gözleri çok güzeldir, sanki makyajlı gibi bakar.
Albatros kuşu genel özellikleri
Albatros kuşları, açık deniz kuşlarıdır. Suda uyurlar ve beslenirler. Okyanusta uyumak onlar için zor değildir. Dayanıklı kürleri sayesinde her koşulda rahatça uyurlar. Sadece yumurtlama zamanı ya da kuluçkaya yatmak için karaya çıkarlar. Eşleri birbirlerine çok bağlıdır ki bu konuya ilerleyen satırlarda değineceğiz. Diğer deniz kuşları gibi tuzlu deniz suyu ile beslenirler. Hayatlarının büyük bir kısmını açık denizlerde geçirirler. Besin ihtiyaçlarını deniz hayvanlarından karşılarlar. Kalamar çok severler. Avlanmak için denizin dibine 15 metreye kadar dalabilirler. Okyanus suları onları üşütmez, rahatça uyurlar. Bazı kaynaklara göre omuzlarındaki bazı bölümler pusula görevi görür. Bu sayede yönlerini kaybetmezler ve manyetik alanlı algılayabilirler.
Nerede olursa olsun yönlerini bulabilirler. Dişi Albatros kuşları yalnız 1 tane yumurtlar senede. Yumurtadan çıkan yavru büyüyene kadar anne baba nöbetleşerek kuluçkaya yatar. Bu yaklaşık 75 gün sürebilir. Eşleriyle çok uyumludurlar. Eşlerden biri denizdeyken diğeri yumurtanın üzerine oturur. Bu süre yaklaşık 1 hafta kadardır. Ortalama 80 güne yakın bir kuluçka döneminden sonra çıkan yavru, 7-8 ay sindirilmiş besinleri annesinin gagasından alır. Anne gagasındaki sindirilmiş besinleri kusarak yavrusuna yedirir ve doğal bir mucizeye tanık olunur.
Albatros kuşları yaşam alanları
Söylediğimiz gibi Albatros kuşları ömürlerinin neredeyse %90’ını denizlerde geçirir. Sadece üremek için karaya çıkar. Genel olarak Antartika buzulları dahil çok geniş bir bölgede yaşadığı bilinir. Üreme dönemlerinde ise ekvatora yakın karalarda görülebilir. Bazı araştırmalar Albatros kuşlarının Kuzey Pasifik’te yaşayan türlerinin de olduğu görüşünde.
Albatros kuşu efsanesi nedir?
Albatros kuşu efsanesi nedir diye sorulduğunda herkes aslında aynı şeyi söyler. Bu bir hikâye ya da efsaneden ziyade bir yaşam biçimidir desek daha doğru. Albatros kuşları eşlerine çok bağlıdır. İlk bir yıllarını yalnız geçirirler sonra eşlerini bulurlar ve ömürlerinin geri kalanını eşleri ile geçirirler. Sadakat konusunda üst düzeydedir. Okyanusları aşmasına rağmen döner dolaşır yine eşine gelir. Eşler birbirlerine son derece sadık, saygılı ve centilmendir. Bir araya geldiklerinden belki de saatlerce aşk seremonileri olur; birbirlerine kur yaparlar, severler, çıkardıkları sesler ile özlemlerini resmen dile getirirler.
Dişi Albatros kuşları senede bir tek beyaz yumurta yumurtlar ve bu yumurtayı korumak eşlerin görevidir. Nöbetleşe olarak kuluçkaya yatarlar. Eşine ve yavrusuna bağlı olan erkek Albatros kuşları da kuluçkaya yatar yani. Üstelik eğer eşi avlanmaya çıkarsa 1 hafta kadar onu bekler, kuluçkaya yatar. Olgun bir albatros kuşu, hayatının büyük bölümünü tek bir aşka adayarak devam eder. Aşkı ve yavrusu için karada geçirdiği sürenin arından eşine veda öpücüğünü verir ve okyanusların sert ve soğuk rüzgarına kendini bırakır. Bu özellikleri ile kuş dünyasının en romantik, en duygusal ve en aşık kuşlarından birini Albatros kuşları olarak söyleyebiliriz.
Son Yorumlar