Alaska Malamut Cinsi (Irkı) Köpek
Alaska Malamutu ya da Alasya kurudu olarak geçen bu köpeği gördüğünüzde aklınıza ilk olarak Sibirya kurdu geldi değil mi? Evet benzerlik açısından haklı olabilirsiniz. Ancak bu yazımızda konumuz Alaska Malamut’u. Alaska Malamutu, adından da anlaşılacağı üzere Alaska’ya özgür bir işçi köpeği. İlk başlarda Alaska’nın kuzeybatısında yaşayan bir Eskimo halkı olan Mahlemuit tarafından kızak çekmek için kullanıldı. Alaska Malamut’u güçlü bir köpektir bu özelliği ile çok önemli görevler verilmiş zamanında. Başlıca görevi kızak çekmekti. O dönemlerde bir köpekten ziyade resmen bir çalışan olarak görülürdü zira avlanan hayvanları çekebilmek için anca böyle güçlü ve sağlam bir köpek gerekirdi. Bu kadar çok revaçta olmasına rağmen bir dönem yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olması inanılması güç bir olay. Ancak bazı kaynaklara göre bunun nedeni 1896 yılındaki Alaska altın akımı döneminde ırkların karışması gösterildi. Neyse ki ilerleyen tarihlerde bir Alaska Malamut hayranı duruma müdahale etti ve türü yok olmaktan kurtardı. O kadar eskiye dayanan bir ırk ki İkinci Dünya Savaşı’nda toplayıcı köpeği ve arama kurtarma köpeği olarak bile görev aldı. Günümüzde özellikle çocuklara olan sevecen davranışlarından dolayı evlerde de beslenebilen bir ırk olarak karşımıza çıkıyor. Sibirya kurdu, ilk bakışta Alaska Malamut’u ile benzer görülse de aralarında fark vardır. Bu farklara geçmeden önce Alaska Malamut’unun fiziksel özelliklerinden bahsedelim.
Alaska Malamut fiziksel özellikleri
Güçlü bir bedeni vardır bu konuda mutabıkız. Geniş bir omuz yapısı vardır. Dış tüyleri serttir ancak iç tüyleri biraz daha yumuşaktır dışa oranla. Kuyruğu en güzel yerlerinden biridir, bol tüylü ve sırtına doğru kıvrıktır. Geniş pençeleri vardır. Baktığınızda kurdu da andırır aslında. Çünkü kahverengi badem şeklinde gözleri vardır; gri ya da siyah-beyaz kürküyle kurdu da andırır. Ağır bir köpektir sadece karakter olarak değil vücut ağırlığı bakımından da ağır bir yapıdadır. Bacakları ve çenesi genel olarak beyaz renktedir. Alaska Malamut’un ilginç olan özelliklerinden biri tüylerinin kışın uzaması ve baharda tüy dökmesidir. Boyutlarına gelince… Büyük boy ırk grubuna aittir. Yükseklikleri erkeklerde 61 cm 66 cm aralığındadır. Dişiler ise biraz daha kısadır; 56 cm ila 61 cm aralığında diyebiliriz. Ağırlık olarak erkekler 43 kg’a kadar ulaşabilir, dişiler ise 32-38 kg aralığındadır. Ortalama yaşamları 11 yıl civarıdır. Şimdi yazımızın en başında söylediğimiz Sibirya kurdu ile arasındaki farklara biraz değinelim, o konuda da kafa karışıklığımız kalmasın.
Sibirya Kurdu ve Alaska Malamut arasındaki fark nedir?
Her ikisi de İskandinav kızak köpekleri grubuna dahildirler. İlk benzerlikleri buradan gelir. Sibirya Kurdu ve Alaska Malamut arasındaki temel farklardan biri boyutlarıdır. Her iki ırk da büyük boy köpek sınıfındadır ancak Alaska Malamut’u daha uzun ve ağır bir yapıdadır. Sibirya kurdunun kiloları 30’u aşmaz iken Alaska Malamut’larında bu rakam 43 kg’a kadar ulaşabilir. En belirgin farklardan biri de gözlerdedir. Sibirya kurtlarının gözleri hatta gözbebekleri bile açık renk olur. Bu renkler mavi ya da yeşilimsi bir ton olabilir. Alaska Malamut’larının ise gözleri her zaman siyah ya da kahverengi olur. Aslında bu tarz bir köpeğin Sibirya kurdu mu yoksa Alaska Malamut’u mu olup olmadığını önce göz renklerinden de anlayabilirsiniz. Bu iki ırk arasındaki temel farklardan biri de tüyleridir. Her iki ırkın da iki kat tüyü vardır fakat renkleri değişebilir. Alaska Malamut’unun tüyleri daha uzun ve serttir. Sibirya kurdunun tüyleri ise orta boyda ve yumuşak bir yapıdadır.
Alaska Malamut karakter özellikleri
İş köpeği olarak kullanılmasından da anlayacağımız üzere çok zekilerdir, verilen görevi yerine getirirler. Genlerinde yük taşıma olduğundan ve atalarının zamanında kızak köpeği olarak kullanılmasından dolayı ağır eşyaları kolayca taşıyabilecek güçte bir köpektir. İnsanları sever, hatta sert görünse bile oldukça insancıldır. Sesi pek çıkmaz, az havlayan köpeklerden biridir. Soğuk havaları çok severler özellikle karda oynamaya bayılırlar. Özellikle çocuklarla arası iyidir bu nedenle aile köpeği sınıfındadır aynı zamanda. Arkadaş canlısı oldukları için iyi bir bekçi köpeği olamazlar. Çünkü herkese aynı sempati ve sıcaklıkla yaklaşırlar. Bu nedenle iyi bir bekçi köpeğidir diyemeyiz. İnsanlara karşı bu kadar sıcak ve sempatik olmalarına rağmen aynı cinsteki başka bir Alaska Malamut’u ile anlaşamayabilirler. Biraz agresif bir yapıları olabilir aynı türe karşı. Tabi bu durum sosyalleşme ile azalabilir. Yavruyken alınan her eğitim ya da insanlara karşı yakınlaşıp sosyalleştirilme her zaman olumlu sonuç verir. Burada önemli olan bu eğitimlerin erken yaşta başlaması. Eğitim demişken… Bakalım eğitim konusunda işler ne alemde, bir sonraki konumuza geçiyoruz; Alaska Malamut eğitimi…
Alaska Malamut eğitimi
Burada önemli bir konu var ki o da kararlı olmak. Alaska Malamut’u çok sevecen, arkadaş canlısı ve terbiyeli bir köpektir ancak konu eğitime gelince ipin ucunu sıkı tutmakta yarar var. Ataları kızak köpeği olduğundan ve ev yaşantısını bilmediklerinden bazı genleri günümüze de sirayet etmiş olabilir. Bu şu demek oluyor, Alaska Malamut’u evcilleşme konusunda biraz zor olabilir. Bu nedenle kararlı ve istikrarlı bir eğitim süreci geçirmelidir. Zaten zeki olduklarından verdiğiniz komutları kolayca kavrayacaktır.
Alaska Malamut bakımı
Tüy konusu ile başlayalım. Tüylerini sürekli taramanız gerekmez. Ancak tüy dökme mevsimi geldiğinde sert bir tarakla taramanız gerekir. Sıcak iklimler için uygun değildir. Sıcak bölgede yaşayacaksa da mutlaka serin yerler seçilmeli ve mutlaka bol su verilmelidir. Alaska Malamut’u apartmanda beslemek ona eziyet olabilir. Bu nedenle apartmanda beslenebilen köpek türlerinden biri değildir. Düzenli ve hatta çok fazla egzersiz yapması gerekir. Her gün en az bir saat yoğun egzersiz önerilir. Diyelim ki yeterli egzersizi yaptıramadınız ve enerjisini atamadı. Bu durumda moralsiz ve agresif bir köpekle karşı karşıya gelirsiniz. Morali ve mutluluğu için düzenli egzersiz yaptırmanız çok önemlidir.
Alaska Malamut’larda sık rastlanan hastalıklar
Çok ciddi sağlık problemleri olmaz. Soğuk şartlarda ve güç koşullarda yaşamaya alışkın olduklarından dolayı kolay kolay sağlık bakımından sıkıntı yaşamazlar. Yakalanma ihtimali olan hastalıklardan birini kanser olabilir. Kalça çıkığı ya da katarakt gibi hastalıklar da görülebilir. Genel olarak baktığımızda sağlıklı hayvanlardandır diyebiliriz. Bu arada Alaska Malamut ile ilgili akılda tutulması gereken bir bilgi de bu türün “ne verseniz yer” özelliğidir. Özellik midir bu o ayrı konu ancak dikkat çekilmesi gereken konulardan biridir. Alaska Malamut genellikle verdiğiniz yemekleri geri çevirmez. Sınırını bilmediği için de kilo almaya ve sağlık olmaya başlar. Bu nedenle besinleri ile ilgili bir ölçünüz olması gerekir. Belirli zamanlarda, veteriner hekiminizin ön gördüğü şekilde beslemek köpeğinizin sağlığı açısından çok daha iyi olacaktır.
Son Yorumlar