Kedi Hastalıkları Nelerdir?
Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlar hassas bünyeye sahiptirler. Ne kadar sağlıklarına dikkat etsek de minicik bir rüzgar bile onları hasta edebilir. Bu hastalıklara kronik ya da genetik hastalıklar da eklenebilir. Kedilerde sık karşılaşılan hastalıklardan birkaçını kaleme alıyoruz bugün. Kedi deri hastalığı, kedilerde bağırsak enfeksiyonu, kedilerde mide enfeksiyonu gibi birtakım hastalıklar mevcuttur. Aşağıda kedi hastalıkları ve belirtileri nelerdir sorusunun birtakım yanıtlarını paylaşıyoruz.
Kedi hastalıkları ve belirtileri nelerdir?
Kedilerde de köpeklerde de çoğu hastalık kendini belli ederken bazıları sessizce de ilerleyebilir. Bu hastalıklardan bazılarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
1- Kedilerde nezle
Nezle, tüm canlılarda bulaşıcı olan bir hastalıktır. Aynı ortama başka bir kedi girerse ona da bulaşması muhtemeldir. En sık görülen kedi hastalıklarından biri nezledir. Tedavisi kolaydır ancak soğuk algınlığı varsa mutlaka veteriner hekim kontrolü gereklidir.
2- Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu
En sık rastlanan kedi hastalıklarından biridir. İdrar yolu enfeksiyonu genelde erkek kedilerde daha sık görülür. Kedilerde yaygın olarak görülen bu hastalığın belirtisi kedinin idrar yaparken zorlanması ya da idrarın kanlı gelmesidir.
3- Kedilerde mide enfeksiyonu
Kedilerde mide enfeksiyonu çok sık görülür. Genelde yedikleri mamalardan kaynaklanır. Mamalarda birtakım virüsler bulunabilir ve bu virüsler kedinizin midesine dokunabilir. Mama alırken daima kaliteli ürün alınması bu nedenle çok önemlidir.
4- Kedilerde böbrek hastalıkları
Kedilerde böbrek hastalıklarına genelde idrar yolu enfeksiyonu da eşlik eder. Kedilerin karşılaştığı en yaygın hastalıklardan biridir. Kedilerde böbrek hastalığının nedeni genelde bağışıklık sisteminin zayıflamış olmasından kaynaklanıyor olabilir yanı sıra yine mamalar da önemli bir etkendir.
5- Kedilerde apse hastalığı
Apse hastalığı genelde sokak kedilerinde daha sık görülür. Aynı zamanda çok sık sokağa çıkan kedilerde de görülebilir. Temizlik şartlarının kötülüğü kedilerde apseye neden olabilir. Gereken steril ortam sağlandıktan sonra doğru tedavi ile apse hastalığı iyileşecektir. Ancak buradan önemli olan tedbirin acilen alınması ve tedavinin erkenden başlamasıdır.
6- Kedilerde diyabet
Diyabet sadece insanlarda değil hayvanlarda da ciddi bir sağlık sorunudur. Kedilerde son yıllarda diyabet oldukça artan bir hastalıktır. Kedilerde diyabet belirtisi nedir sorusunun yanıtlarından biri kedinizin çok su içmesidir. Eğer kediniz çok su içiyorsa diyabet hastalığı belirtisi olabilir. Kedinize yapılacak kan tahlilinde bu sonuç netlik kazanır. Bağışıklık sistemi zayıflayan kedilerde diyabet görülme ihtimali vardır.
7- Kedilerde göz hastalıkları
Kedilerin gözleri hassastır. Birtakım göz hastalıklarına meyillidir. Göz sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesi ile pek çok hastalığın önüne geçilebilir.
8- Kedilerde kulak iltihabı
Kedileri de köpekleri de yıkarken özellikle kulak çevresine çok dikkat edilmesi gerektiği hep söylenir. Kulakları çok hassas olduğu için en ufak bir su kaçması bile onlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri kulak yolu iltihabıdır. Kedilerde kulak yolu iltihabının nedenlerinden biri virüslerdir.
9- Kedilerde mantar hastalığı
Ne yazık ki kedilerde deri hastalığı çok sık karşımıza çıkar. Deri hastalıklarından biri de mantar enfeksiyonudur. Tedavi edilmesi acil olarak şarttır aksi halde vücuduna yayılabilir. Kedilerde mantar hastalığı belirtilerinden en tipik olanı kaşınma durumudur. Genellikle baş, boyun, kulak dipleri ve patilerde aşırı kaşınma görülebilir. Hemen tedavi edilirse önüne geçilebilir.
10- Kedilerde bağırsak hastalıkları
Kedilerde sık görülen bağırsak hastalıklarından biri kalın bağırsak hastalığıdır. Yedikleri besinlerden ya da bu besinlerde bulunan virüslerden kaynaklanabilir.
11- Kedilerde tüy dökme
Kediler tüyleri ile meşhurdur. Kimisi uzun tüyleri ile ihtişamını gözler önüne sererken kimisi kısa ama renklerle bezeli tüyleri ile adeta bizi büyüler. Ancak tıpkı köpeklerde olduğu gibi kedilerde tüy dökme sorunu olabilir. Kedilerde tüy dökme nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz; stres, düzensiz tüy bakımı, hormonal değişiklikler, yanlış beslenme düzeni ya da kullandığı mamanın ona yarar sağlamaması.
12- Kedilerde depresyon
Aslında köpeklerde depresyon, kedilerde depresyon derken genel olarak hayvanlarda depresyonu ele alabiliriz. Hayvanlar, duyguları olan varlıklardır. Terk edilirlerse, kötü muameleye maruz kalırlarsa depresyona girebilir ve yemek içmeyi reddedebilirler. Kedilerde de depresyon sık görülür. Genellikle çiftleşme ya da doğum sonrasında görülebilir. Kedilerde depresyon belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; iştahsızlık, saklanma, kaçma, beden sıcaklığının yükselmesi, birtakım davranış bozuklukları, mutsuzluk, çekingenlik ve bir yerlere sığınma ihtiyacı.
13- Kedilerde ishal
Kedilerde ishal de sık görülen kedi hastalıklarındandır. Genellikle tüm canlılarda ishal görülebilir. Kedilerde ishal nedeni genellikle besin kaynaklıdır. Çeşitli enfeksiyonların varlığı ve mamalara bağlı olarak ishal durumu görülebilir.
14- Kedilerde kusma
Bir sabah uyandığınızda kedinizin kusması ve bunu sık sık tekrarlaması sizi tedirgin edebilir. Kedilerde kusma genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkabilir. Tüylerini çok sık yalıyorsa ve bu yalama sırasında kendi tüyünü yutuyorsa onları çıkarıp midesini rahatlatmak isteyecektir. Bir diğer kusma nedeni ise birtakım mide rahatsızlıkları olabilir.
Kedinizin hastalığı ne olursa olsun mutlaka ve vakit kaybetmeden veteriner hekime götürüp gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamaktır. Küçük gibi görünen belirtiler büyük hastalıkların habercisi olabilir.
Son Yorumlar