Astronot balığı
Oscar balığı, astronot balığı… Farklı telaffuzlarla anılan bir balık türü ile daha karşı karşıyayız. Astronot balığı olarak bilinen bu türün orijinal adı Astronotus Ocellatus. Doğal yaşam alanı Günay Amerika. En büyük ve şaşırtıcı özelliklerinden biri kendini köpek gibi bir evcil hayvan zannetmesi. Şöyle ki… Astronot balığını sevebilirsiniz! Kendini sevdirmeyi çok sever, elinizle besleyebilirsiniz, ilgiden hoşlanır ve daha pek çoğu… Ara sıra ilgisiz kalıp trip attığı bile söylenir, o derece yani. Zeki balık türlerinden biridir Astronot balığı. Güney Amerika’nın en sık ormanlarının bulunduğu bölgelerdeki durgun sularda yaşarlar.
Hareketli ve akıntılı suları sevmezler. Sakin ve durgun suları severler. Astronot balıklarının besin kaynağını “ağzına sığabilecek her balık türü” oluşturabilir. Genelde tek tür olarak bakılır ve orta derecede agresif balık türlerindendir. İnsanlara kurdukları ilişki bakımında oldukça sempatiktirler. Her gün elinden yemek yediği sahibini tanıyabilir. Yaklaşık 40 cm’e ulaşabilirler. Ortalama 10 yıla kadar yaşayabilirler. Kendinden küçük balıklara karşı saldırgan olabilirler bu nedenle ya kendi cinsleri ile ya da hemen hemen aynı boyuttaki balıklarla beslenmeleri gerekir. Mesela Jack Dempsey gibi sert yapılı balıklarla aynı akvaryumda beslenebilirler. Japon balıkları ile asla aynı akvaryumda beslenmemesi gerekir çünkü astronot balıkları, Japon balıkları için bir tehdit oluşturabilir.
Astronot balığı akvaryumu kurulumu
Astronot balıkları genelde akvaryumun alt ve orta kısımlarını severler. Beslenecekleri zaman yüzeylere çıkarlar. Saldırgan bir balık türüdür ve etoburdur ama otçul beslenme de önerilir. Astronot balığı beslemeye karar verdiyseniz, akvaryum hacminin en az 150 litre olması önemlidir. Güçlü balık türlerindendir. Eğer akvaryuma bitki koyarsanız bitkileri kökünden sökebilir ya da taş koyarsanız taşları yerinden oynatabilir. Eğer illa akvaryum dekorları olsun derseniz o zaman kökü sağlam bitkileri tercih etmenizde yarar var. Bitkilerin kök kısımlarına kayalar yerleştirirseniz, balıkların bitkileri kökünden koparmasının bir nebze de olsa önüne geçmiş olursunuz. Astronot balıkları sıcak sulardan hoşlanırlar. Bu nedenle akvaryum sıcaklığı 23-27 dereceler olması ideal olabilir. Suyun sertliği 6,5 ila 7,5 pH derecesinde olması önerilir. Küçük akvaryumlar uygun değildir. Muhtemelen yavru aldıysanız boyutuna bakıp bu yeter diyebilirsiniz ancak balıklar büyüdüğünde akvaryum küçülecektir. Küçük akvaryumda da balığınız strese girecektir ve bu durum pek de hoş olmayan şeylere doğru gidebilir.
Astronot balıklarında üreme
Astronot balıkları kolay üreyen balıklardandır. Uygun akvaryum koşulları sağlanırsa ve balık için stressiz bir ortam yaratılırsa, üreme konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Dişi ve erkek astronot balıkları, yumurtalara birlikte bakarlar. Dişiler bir doğumda yaklaşık 2000’e yakın yumurta bırakabilirler. Elbette hepsi yaşamayabilir, birden 2000 balığı duyunca panik yapmayın. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra dişi ve erkek korumaya geçer. Ancak yavruları yine akvaryumun içerisinde ayrı bir bölmeye almanız daha doğru olacaktır ki bu tutum tüm balıklar için geçerli olabilir. Büyük balığın küçük balığı yediği bir doğa kanunu ile karşı karşıyayız. Bu nedenle, yavruları ayrı bir yere koymanız daha sağlıklı olabilir. Bu arada bulundukları akvaryum çabuk kirlenir. Bu nedenle akvaryum suyunu sık sık değiştirmenizde yarar olacaktır.
Astronot balığı yem tavsiyesi
Astronot balıkları hem etçil hem otçul beslenen hayvanlardır diyebiliriz. Doyması zordur, malum iri oldukları için iştahları da yerindedir. Yem verirken düzenli ve yeteri kadar vermeye çalışın. Fazlasının her canlı için zarar olduğunu unutmayın. Astronot balıkları canlı yemler, karides, tavuk ciğeri gibi besinlerle beslenebilir. Evet tavuk ciğeri biraz iddialı olabilir ancak unutmamak gerekir ki bu balıklar aynı zamanda et ile de beslenebilir. Yem seçiminde içeriğin bitkisel olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Ağırlıklı olarak protein ile beslemek, sindirim sistemi sorunlarına da yol açacaktır. Sindirim sistemi, ilerleyen dönemlerde balığınızın karnının şişmesine ve beraberinde bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.
Astronot balığı hastalıkları
Beyaz benek hastalığı, hemen hemen çoğu balık türünde karşımıza çıkar. Yanı sıra parazitler ya da enfeksiyonlar da balığınızı tehdit edebilir. Bunun nedenlerinden biri canlı yemlerdir. Canlı yemler genellikle parazit taşıdığı için muhtemelen balığınıza da bulaştıracaktır ya da yine aynı şekilde akvaryum bakımının düzenli yapılmaması; sıcaklık, pH değerleri ve su değişimlerinin yeteri kadar yapılmaması gibi durumlar da balığınızın hastalanmasına yol açabilir. Burada özellikle astronot balığı özelinde dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri bu balık cinsinin fazla iştahlı olması ve suyu kirletme oranının fazla olması. Bu nedenle akvaryumda iyi bir filtreleme sistemi bulundurmanız ve su değişimlerini düzenli olarak yapmanız tavsiye edilir. Sahiplerine çabuk alışan bu balık türünün size alıştıktan sonra muhtemelen çekinmeyecektir ve elinizden yem yiyecektir. Astronot balığının en sevdiği yemin tavuk ciğeri olduğunu da sözlerimize ekleyelim.
Son Yorumlar