Köpeklerde stres belirtileri nelerdir?
Sadece insanlara özgü bir durum değil stres. Bir kuş, kedi ya da köpek de strese girebilir. Biz strese girince farklı tepkiler verebiliyoruz; kimimiz kabuğumuza çekiliyor, kimimiz dertleşerek dağıtıyor karabulutlar. Konu hayvanlar olunca onların da kendi için stresle başa çıkma yöntemleri var. Bunlar başka bir yazımızın konusu olsun biz şimdi köpeklerde stres nedenlerine değinelim.
Köpeklerde stres neden olur?
Köpeklerde stresin bilinen en önemli nedenlerinden biri uzun süre yalnız kalmalarıdır. Köpekler etkileşimi yüksek hayvanlardır; insanlarla araları iyidir ve hep bir ilgi açlıkları vardır. Bu ilgi açlığı yeteri kadar tatmin edilmezse içlerine kapanırlar ve strese girerler. Stresin nedeni onları sevmediğinizi düşünüyor olmaları olabilir. Sevilmeme korkusu, onları yalnızlığa iter. Gün içinde birkaç saatliğine yalnız kalmak onlara büyük zararlar vermez ancak çok uzun süre ilgilenmemek, başını okşamamak ve yalnız bırakmak uzun vadede sorunlara yol açacaktır. Taşınma, tatile gitme gibi rutinde yapılan değişikliklerin de köpeğinizin ruh durumunu etkilediğini biliyor muydunuz? Köpeğiniz taşınma durumunda yerini yadırgayabilir ve mutsuz olabilir.
Aynı şekilde tatile gitmek, yolculuk yapmak da köpeğinizde strese neden olabilir. Köpeklerde stres yaratan durumlardan biri de uçak yolculuğu. Mecbur kaldığımız zamanlarda köpeklerimizle uçmak zorunda kalıyor olabiliriz. Ancak kabinlerdeki kafeslere alınan köpekler strese girerler. Hepsinin temelinde terk edilme korkusu yatıyor olabilir. Köpeğiniz onu terk ettiğinizi düşünebilir ve beraberinde kendini yalnız hissedip strese girebilir. Köpekler ailelerine düşkünlükleri ile bilinirler. Ailelerindeki bir kayıp onları derinden etkileyecektir ki haberlerde sahibi ölse de mezarında bekleyen köpeklere sıkça rastlıyoruz. Evdeki yüksek sesin bile köpeğinize zarar verebileceğini biliyor musunuz? Bazı köpekler yüksek sese aşırı havlayarak yanıt verir bu bir anlamda korktuğunun da bir belirtisi olabilir. Unutmayın ki köpekler evdeki tartışmadan da gerginlikten de çok anlarlar. Şimdi gelelim köpeklerde stres belirtilerine…
Köpeklerde stres belirtileri nelerdir?
Köpeklerde stres belirtileri aslında bazı hastalıkları da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle aşağıda vereceğimiz belirtiler aynı zamanda bazı hastalıkların da sinyali olabilir. Köpeğinizin sağlık sorunu olup olmadığını ya da depresyona girip girmediğini öğrenmenin tek yolu veteriner hekim gözetiminde muayene edilmesidir. Peki köpeğimizde stres, kendini nasıl belli eder?
- Sürekli havlama
Sebepli sebepsiz havlama ve bir sızlanma hali olabilir. Köpeklerin derdini anlatma yollarından biri havlamaktır tamam ancak bu aynı zamanda sıkıldığını, strese girdiğini ya da mutsuz olduğunu da belirtebilir. Köpeğiniz sürekli havlıyor, sürekli bir sızlanma halindeyse biraz dikkati olmakta yarar var.
- Yalama
Köpeklerde stres belirtilerinden birinin çok fazla yalanması olduğunu biliyor muydunuz? Köpekler genelde kendilerini yalayarak temizlerler ya da varsa yaralarını iyileştirmek için uğraşırlar. Ancak eğer bu yalanmalar çok fazlaysa, bu durum köpeğinizin stres altında olduğunu gösteriyor olabilir.
- Esneme
Şimdi diyeceksiniz ki köpekler esner, stres ile ne alakası var. Haklısınız. Ancak buradaki kastımız daha başka. Köpeğiniz sürekli esniyorsa ancak bu uyku mahmurluğundan ya da miskinlikten değilse bu durumda ortada yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir.
- Aşırı tüy dökme
Köpeklerin tüy dökme mevsimleri vardır ancak genel olarak da bazı cinsler zaten hep tüy döker. Ancak bu tüy dökme normalin üzerine çıktıysa ve artık köpeğinizin tüylerinde seyrelme varsa, derisi gözüküyorsa bunun nedenlerinden biri stres olabilir.
- Davranış bozuklukları
Süt liman köpeğiniz son günlerde asi tavırlar içine girdiyse, mutsuzluk yaşıyor olabilir. Bu durum agresiflik de olabilir, kendini sevdirmeme de olabilir. Ancak günün sonunda davranışlarında mutlaka bir anormallik olacaktır.
- Salya
Köpekler salya akıtır. Hatta Saint Bernard’ın bu konuda patisine kimse su dökemez. Stres durumunda bu salya daha da artar ve köpeğiniz bir salya makinasına dönüşebilir. Bu durumda veteriner hekiminize görünmenizde yarar olacaktır.
- İçine kapanma
Köpeğiniz kaçıyor, yalnız kalmak istiyor, kendini sevdirmiyor ve evin içinde bir yerlere saklanıyorsa bu durumda yolunda gitmeyen bir şeyler vardır.
Köpeklerin de stres yaptıkları durumlar olabilir, küçük vücutları bazı belirtiler göstererek bizlere derdini anlatmaya çalışabilir. Burada “acaba stresli mi?” diye düşündüğünüz anda hemen veterinere danışmanızda yarar var. Veteriner hekim gerekli tetkiklerin ardından köpeğiniz için uygun olan reçeteyi sizinle paylaşacaktır.
Son Yorumlar