Yavru köpeklerde tüy bakımı
Sanmayın ki o elinizde tuttuğunuz tüysüz minicik köpek büyümeyecek, tüylerini sallaya sallaya evin içinde dolaşmayacak! Yavru köpeğinizin bebek tüyleri, zamanla gürleşecek ve size izlemesi şahane bir görüntü oluşturacaktır. Kısa tüylü köpek cinsleri bile olsa tüy kökleri bebekliklerindeki gibi cansız kalmayacak zamanla derisi gelişecek, tüylerin kökü daha da güçlenecektir. Eğer uzun tüylü köpek ırklarından birini sahiplendiyseniz bu durumda bakım konusunda bir hayli titiz olmanız gerekecek.
Aslında önce şundan başlayalım işe; köpeğinizin tüylerini taramazsanız ne olur? Aslında her gün taramanın önemini çok hissetmiyor olabilirsiniz yani zaten kısacık tüyleri var neden her gün taramak gerekir diyebilirsiniz. Bunun öncelikli nedeni ölü tüylerin alınması ve derinin nefes alması. Köpeğinizi taradıktan sonra köpek fırçasına bir bakın, en tüysüz dediğiniz köpekte bile minik minik tüyler göreceksiniz. Her köpek tüy döker, bu bir gerçektir; kimi çok kimi az ama muhakkak döker. Ölü tüylerin alınması derinin nefes almasını sağlar ve nefes alan deri sağlıklı olur. Köpeğinizi neden taramanız gerektiğini birkaç madde ile anlatalım;
- Ölü tüyleri temizlemek
- Cilde nefes aldırma
- Kıtık oluşumunu önlemek
- Kötü koku oluşumuna engel olmak
- Köpeğinizin kendini rahat hissetmesi
- Tararken güçlük yaşamamak
Bunlar yalnızca birkaçı ancak asıl önemli nokta köpeğinizin deri sağlığı. Egzama ve benzeri gibi deri hastalıklarının bir nedeni de sağlıksız deri yüzeyleridir çünkü. Köpeğiniz taranmayı sevmeyebilir ki bunun için en iyi dönemdesiniz aslında. Yavru köpeğinizi taramaya alıştırırsanız büyüdüğünde hiç sıkıntı çekmeyecektir. Taramak için biraz zaman harcayabilirsiniz çünkü muhtemelen bunu bir oyun zannedecek ve fırçayı ısırmaya çalışacaktır. Bunu önlemek için önüne en sevdiğiniz oyuncağınızı ya da sağlıklı bir kemik atabilirsiniz. O kemikle ya da oyuncakla oyalanırken siz de tarama işini halledersiniz. Peki geldik işin can alıcı kısmına, nasıl tarayacağız?
Yavru köpeklerin derisi de, tüyü de, kendi de hassastır. Bu nedenle köpeğiniz için en uygun taraklardan seçmeniz gerekir. Bazı yavru köpekler için sanki oyuncak bebek tarağını andıran plastik taraklardan önerirler mesela, bunlardan faydalanabilirsiniz. Köpeğinizin tüy ve deri bakımını yaparken izlemenizi önereceğimiz adımlar şunlar olabilir;
- Tarama işlemini kademeli olarak yapın. Kıpırdanmaya başladığı zaman ara verin ve onu sevin. Konuşa da bilirsiniz, rahatlayacaktır sesinizi duydukça
- Köpeğinizin en hassas bölgesi baş kısmıdır, özellikle kulaklar. Bu nedenle baş kısmındaki tüyleri tararken daha hassas olmanız gerekir. Metal yerine plastik taraklardan destek alabilirsiniz örneğin.
- Köpeğinizi her gün tarayın ancak her gün yıkamayın. Hatta bırakın her gün yıkamayı ayda bir ya da 1 buçuk ayda bir bile yıkayabilirsiniz. Köpeklerin tüyleri ve derileri insanlar gibi değildir. Bu nedenle fazla yıkamak onlara zarar verebilir. Yıkarken mutlaka köpek şampuanı kullanın. Bunların içinde alerji için köpek şampuanları da var. Eğer köpeğiniz hassas bir cilde sahipse ya da alerjisi varsa bu şampuanlardan da kullanabilirsiniz.
- Minik dostunuz doğası gereği yılda iki kez tüy değişimi geçirecektir. Bu dönemde köpeğinizin tüylerini daha sık taramanız gerekir çünkü bu tüyler gitmedikçe deri rahat bir nefes almayacaktır. Bu süreçte vitamin desteğine başvurabilirsiniz. Vitaminleri verirken mutlaka veteriner hekim kontrolünde vermeyi ihmal etmeyin elbette.
- Banyo yaptırdıktan sonra önce hafifçe kurutup nemini alın. Tüyler hafif nemliyken tarayın. Tam kuru olduğunda canını yanacaktır ve açılması zor olacaktır. Hafif nemli tüylere köpek tüy açıcı spreylerden sıkabilirsiniz. Bu spreyler köpeğinize zarar vermeyecektir. Sadece tüylerinin daha kolay taranmasını sağlayacak ve beraberinde çok daha parlak tüylere kavuşmasına yardımcı olacaktır.
Köpeğinizin tüylerinin daha çok parlaması, daha çabuk uzaması için vitaminler, şampuanlar ve tüy açıcı spreylerden yararlanabilirsiniz ancak öncesinde mutlaka veteriner hekiminize danışın. Her köpek için uygun olmayabilir…
Son Yorumlar