Kedilerde Sık Görülen Yeme Bozuklukları Nelerdir?
Köpek ya da kedi gibi evcil hayvanlar birtakım yeme alışkanlıklarına sahiptir. Köpekler, kedilere göre daha iştahlı olurken kediler yemek konusunda daha seçici olabilir. Köpeklerin doyma sınırı zaman zaman olmayabilir ve hatta doyduklarını fark etmeden yemeğe devam ettikleri için bir süre sonra yediklerini kusabilirler. Kediler nispeten daha temkinli ilerliyor olsa da iştahı açık hatta obez kedilerin varlığı da elbette söz konusudur. Kedilerde yeme bozuklukları pek çok nedene bağlı olabilir. Kimi zaman sahibinden ayrılma ya da stres gibi psikolojik nedenlerden dolayı da yemek yemeği reddedebilir ya da tam tersi elindeki mamayı alacaklar diye gereğinden fazla yeme eğilimi de gösterebilir. Her iki durumda da kedilerde yeme bozukluğu oluşabilir ki bu ciddi bir sorundur. Bugün yazımızda kedilerde en sık görülen yeme bozukluklarını kalem alıyoruz.
Kedilerde yeme bozukluğu nedir?
Önce yazımıza kedilerde yeme bozukluğu nedir, bununla başlayalım. Kedilerde kimi zaman çok yeme kimi zaman hiç yememe ve hatta kimi zaman da yiyecek dışı şeylere yeme durumu söz konusu olabilir. Buna pika sendromu denir. Pika sendromu, genel anlamda yeme bozukluğu olarak bilinir. Besin maddesi dışındaki şeylerin yenilmesi durumuna pika sendromu denir. Kediniz mama dışında başka şeyler yiyor olabilir örneğin pamuk, plastik ve daha pek çok şey. Bu ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Bazı ırklar, pika gelişimine çok daha yatkındır. Yavru kedi eğer erkenden sütten kesilirse bazı durumlarda pika sendromuna yakalanabilir. Pika sendromu oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kedilerde sindirim sorunlarına, zehirlenmeye ve hatta organların zarar görmesine neden olabilir. Kedinin psikolojik olarak yenmeyen nesneleri yeme eğilimi olduğu gibi bu durum birtakım fiziksel rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin kedinizde lösemi, diyabet, beyin tümörü, FIV ya da yetersiz beslenme gibi durumların varlığı söz konusu olabilir. Bu hastalıklar kedilerde pika sendromunun gelişmesine neden olabilir. Pika sendromu olan kediler genellikle şunları yer; ip, iplik, tel, plastik, lastik bantlar, kumaşlar, kedi kumu ya da toprak. Kedilerde görülen pika sendromu her zaman psikolojik nedenlerden kaynaklanmaz, bazı ciddi hastalıkların varlığına da işaret edebilir. Bu nedenle eğer kedinizde bu tarz belirtiler varsa hemen veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir. Şimdi gelelim diğer yeme bozukluklarına… Maddeler halinde kısaca değinelim.
Kedilerde aşırı yeme sorunu
Kediler genellikle yemek konusunda seçici ve kararında varlıklardır ancak istisnaların kaideyi bozmadığı bazı iştahlı kediler de vardır. Kediler vahşi doğada fırsatçı yiyicilerdendir bu nedenle önlerine gelen her şeyi bir fırsat bilirler ve genelde yemek isterler. Bazı kediler ise tam tersi onlara verdiğiniz kadarıyla yetinmeyi bilir. Aşırı yeme sorunu olan kediler mamanın bitmesinden endişe edebilir ya da evdeki başka hayvanlarla bir yarış haline getirebilir durumu. Sadece kendi yemek isteyebilir ve bu nedenle normalden fazla yiyebilir. Eğer kedinize yeteri kadar mama verdiğinizi düşünüyorsanız doymamıştır merhametiyle daha fazla vermekten kaçının. Çünkü aşırı yemek vermek obeziteye yol açacaktır ki kedi hastalıklarında en tehlikeli olanlardan biri obezitedir. Aşırı yeme neticesinde obezite olunması durumunda kedinizde karaciğer rahatsızlığı, diyabet, solunum bozuklukları, ağrılar ve sindirim / mide sorunları görülebilir. Bu nedenle aşırı yemek vermekten kaçının.
Kedilerde hızlı yeme sorunu
Sadece aşırı yemek değil hızlı yemek de bir yeme bozukluğudur. Bazı kediler çiğnemek ya da sindirmekle uğraşmadan direkt önündeki mamayı yutar. Bu noktada mide sorunu da kaçınılmaz olur. Kediler yemek yerken başka bir hayvan ya da insan yaklaştığında mamasını korumak ister. Mamasını alacağınızı düşünerek hızlı bir şekilde de tüketmek ister. Bu durum kimi zaman saldırganlığa da yol açabilir. Kediler mamalarını paylaşmayı sevmeyebilirler bu nedenle bir an önce yemek isteyebilirler ya da saldırgan olabilirler. Kedinizi elinizle ve küçük lokmalar halinde, yavaşça besleyebilirsiniz. Bu sayede çiğnemek için vakti olabilir. Kedinizin mamayı tam olarak yuttuğuna emin olduktan sonra diğer lokmayı verebilirsiniz. Bu sayede yavaş yemesini sağlamış olursunuz.
Kedilerde anoreksiya
Anoreksiya hastalığı ne yazık ki sadece hayvanların değil insanların da korkulu rüyası. Psikolojik olarak az yeme hastalığı olarak bilinir ancak ileriki evrede sağlığı oldukça tehdit eder. Yetersiz beslenme ya da anoreksiya kediler için ciddi bir sorundur. Kedinizin anoreksiya olma ihtimali olduğunu şu belirtilerden anlayabilirsiniz; zayıflık, kilo kaybı, uyuşukluk, depresyon, ishal ya da kusma. İştah kaybının nedeni psikolojik olabilir örneğin kediniz strese girmiş olabilir ya da aile fertlerinden biri uzağa gitmiş olabilir bu nedenle kendini yalnız ve mutsuz hissedebilir. Bu durumda yapmanız gereken kedinizin stresini mümkün olduğunca almaktır. Onunla oyun oynayabilir ve hatta severken onunla konuşabilirsiniz. Hayvanlar hisleri olan duygusal varlıklardır ve inanın tatlı dil mutlaka karşılık alacaktır. Kedinizin yemek yemeği reddetmesi ya da az yemesi tamamen bir anoreksiya değildir. Mamayı az yemesinin altında pek çok neden yatıyor olabilir. Örneğin mamasını sevmemiş olabilir ve bunu size bu şekilde ifade etmeye çalışıyor olabilir. Bu durumda mamasını değiştirebilir ve onun seveceği yiyecekleri alabilirsiniz.
Kedilerde dışkı yeme
Bu sorun kedilerde de köpeklerde de sıkça yaşanan bir durumdur. Özellikle yavru köpeklerde dışkı yeme durumu sık görülür. Bunun en belirgin nedenlerinden biri utanma duygusu olabilir. Daha önce bir yere tuvaletini yaptığında ona tepki gösterdiyseniz muhtemelen yeniden kızmanızı önlemek için kendi dışkısını yiyip delilleri yok edecektir. Kedilerde de dışkı yeme sık görülen bir hastalıktır. Koprofaji adı verilir. Dışkı, kedilere zararlı ve hastalık taşıyan bakterileri içerir bu nedenle kedinizin dışkı yemesi oldukça tehlikedir. Kediler bazen kişisel alanlarını temiz tutmak istediklerinde de dışkılarını yiyebilirler malum oldukça titiz hayvanlardır. Ancak kedilerde dışkı yeme genel olarak bir davranış bozukluğudur ve tedavi edilmelidir.
Önemli Not: Kedilerde yeme bozuklukları çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler kimi zaman ciddi hastalıkların belirtisi olabilirken kimi zaman psikolojik etkenlerin neticesidir. Sebep her ne olursa olsun kedinizde yeme bozukluğu fark ettiğiniz an onu hemen veterinere götürün. Veteriner gerekli tetkiklerin ardından mutlaka bir çözümle gelecektir. Kulaktan dolma bilgilerle değil direkt veteriner hekiminizden alacağınız önerilerle ilerleyin. Aksi halde kediniz için bu durum tehdit edici olabilir.
Son Yorumlar