Kedilerde Göz Akıntısı Neden Olur?
Narin evcil hayvanlardan biri olan kediler, bazı genetik hastalıkları ya da özellikleri taşıyabilir. Bu rahatsızlıklar genetikten bağımsız, yaşam içerisinde kendiliğinden de gelişebilir. Kedi hastalıkları denince ilk akla gelenlerden biri de kedilerde göz akıntısıdır. Aslında tam olarak hastalık adıyla adlandırabilmemiz için iltihaplanma söz konusu olmalıdır. Çünkü bazı ırk köpeklerde de kedilerde de göz akıntısı olabilir. Ancak bu durum iltihaplanmaya dönmüşse o zaman çok daha ciddi bir durum söz konusu olabilir. Kediler hassas varlıklardır keza gözleri daha da hassastır. Kedilerde göz akıntısı pek çok nedene bağlıdır. Öncelikle kedilerde göz akıntısı nedir kısaca bir göz atalım.
Kedilerde göz akıntısı nedir, nasıl anlaşılır?
Kedilerin normal şartlarda parlak ve net gözleri vardır. Hatta güzellikleri ile pek çok cümlenin de en güzel sıfatı olmuştur. Kedinizin gözlerinde bariz bir akıntı gözle görülmeyebilir ancak bazı işaretler kedinizin gözlerinde bir sorun olduğunun sinyalini verebilir. Örneğin kedinizin son günlerde gözlerinde bir matlık seziyor musunuz? Normalde parlakken son zamanlarda daha mat bir görünüşte olabilir. Kediniz gözlerine pati atıyor ya da halıya sürtüyor olabilir. Kedinizin sürekli gözüyle oynaması, gözlerinden rahatsız olduğu anlamına gelebilir. Keza gözlerini bir yerlere sürtme isteği de bu işaretlerden biridir. Basit bir nezleden ciddi bir rahatsızlığa varan kadar pek çok neden, kedinizde göz akıntısına neden olabilir. Kedilerde göz akıntısı neden olur sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedilerde göz akıntısı pek çok nedene bağlı olabilir. Sıradan ve geçici bir nezle ya da alerjinin tetiklemesi olabileceği gibi çok daha ciddi hastalıkların bir sinyali de olabilir. Bu hastalıklardan birkaçını kaleme alalım.
- Üst solunum yolu enfeksiyonu
Sadece insanlar için değil canlılar için de üzerinde durulması gereken bir enfeksiyondur. Kedilerde göz akıntısının pek çok nedeni olabilir. Kedilere özgür bir virüs olan kalisivirüsün varlığı söz konusu olabilir. Bu virüs aynı zamanda bulaşıcı bir enfeksiyondur. Önce semptomları hafif ilerler ve hatta fark bile edilmeyebilir. Ancak ilerleyen süreçlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalisivirüs kendini bazı semptomlarla belli edebilir. Örneğin kedinizin gözünde çapak varsa ve bu çapaklar normal çapakların aksine gözden akan, yapışkan ve koyu kıvamdaysa bu durumda kediniz kalisivirüs kapmış olabilir.
- Göz nezlesi
Kedilerde göz nezlesinin bir diğer adı konjuktivit’tir. Kedinizin her iki gözünde de şiş ve kızarık bir görüntü olabilir. Gözler ışığa karşı aşırı duyarlı olabilir ya da yoğun kıvamlı sarı renkli bir iltihap akabilir gözünden. Bu belirtilerin yanı sıra kedinizde yüksek ateş, ishal ya da nefes almada zorluk görülebilir. Bu bulgular göz nezlesi belirtileri olabilir. Göz nezlesi tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak eğer üzerinde durulmazsa ve kendiliğinden geçmesi beklenirse gözde enfeksiyona yol açabilir ve bu durum ne yazık ki körlüğe kadar ilerleyebilir.
- Kornea rahatsızlıkları
Kedinizin gözünün tam ortasında bulunan ve hafif yüksek olan kısım gözün korneasıdır. Bu kısımda birtakım şişlikler görülebilir ya da hasar olabilir. Korneada olan bu sorun ileriki aşamada gözde bulanık ve puslu bir görüntü oluşturabilir. Bunun neticesinde kediniz görme netliğini kaybeder ve gözlerindeki rahatsızlığı, etrafa gözlerini sürterek ya da pati atarak size anlatmak isteyebilir. Korneadaki bu rahatsızlık sebebiyle kediniz gözlerini sürekli kırpmaya başlayabilir. Bu da olası bir rahatsızlığın en önemli belirtilerindendir.
- Gözlerde sulanma ya da ağlayan göz (epifora)
Gözyaşı kanallarının tıkanması sonucu birtakım sorunlar oluşabilir. Gözlerinde aşırı gözyaşı üretimi söz konusu olabilir yanı sıra bir göz nezlesi yaşıyor olabilir. Bu durum aslında abdominal sorunlara işaret edebilir. Bu nedenle kedinizin gözlerinde normalden fazla bir sulanma, kızarıklık, kaşıntı varsa ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir bu durum.
- Üveit iltihaplanması
Gözlerinin iç kısımlarının iltihaplanması, travma, kanser hastalığı, bağışıklık sistemi sorunları ya da geçirilen bazı enfeksiyonlar üveit iltihaplanmasına yol açabilir. Üveit iltihaplanması ağrılı ve ciddi bir sağlık sorunudur. Kediniz gözlerinden oldukça ağrı çekebilir.
- Kuru göz hastalığı
Kuru göz hastalığı aynı zamanda keratokonjonktivit sicca olarak da bilinir. Bu durum kedinizde göz kuruluğuna yol açar. Kronik gözyaşı üretimi eksikliği görülebilir. Kuru göz kornea iltihaplanmasına, kızarmış gözlere neden olabilir. Eğer gereken müdahale yapılmazsa ne yazık ki körlüğe de yol açabilir. Sarı, yumuşak ve yapışkan bir akıntı olabilir ki bu da gözyaşının sağladığı suyun eksik olmasından kaynaklanabilir.
Kedinizin gözünde her hangi bir rahatsızlık fark ediyorsanız ve bu durum artık kedinizin davranışlarına kadar etki ediyorsa hemen veterinere götürün. Kedi ya da köpeklerde yaşanan bir göz problemi “kendi kendine geçebilecek” türden bir şey olmayabilir yanı sıra eğer gecikme yaşanırsa ne yazık ki pet arkadaşınız gözlerini tamamen kaybedebilir. Bu nedenle gözlerinde bir sorun gözlemlerseniz mutlaka veteriner hekiminize danışın. Peki, kedilerde göz akıntısının oluşmaması için bizler ne gibi önlemler alabiliriz şimdi gelin bu sorunun yanıtı ile devam edelim.
Kedilerin göz sağlığını korumak için neler yapmak gerekir?
Kedilerde göz akıntısı ya da kedilerde göz sorunları görülebilir. Bunlar kimi zaman başka hastalıkların varlığını işaret edebilir. Kedinizin gözlerine iyi bakarak onu pek çok hastalıktan koruyabilirsiniz. Gözlerine iyi bakarak tabirini biraz açalım şimdi. Kedinizin yıllık aşılarını ihmal etmeyin ve aşı takvimine uyun. Kedinizi kalabalık kedi gruplarından uzak tutun çünkü kediler arasında virüs ya da enfeksiyon dağılımı söz konusu olabilir. Kedinizin gözlerini sık sık kontrol edin. Örneğin kızarıklık, bulanıklık, renk ya da şekil değişimi, akıntı ya da ışığa duyarlılık olup olmadığını sık sık gözlemleyin. Kedinizde göz akıntısı varsa bunu temizlemek de gerekir elbette. Kedilerde göz akıntısı nasıl temizlenir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bir miktar pamuğu temiz su ile ıslatın. Göz akıntılarını temizlerken daima gözün iç köşesinden dışarıya doğru silme işlemini gerçekleştirin. İki gözünü de temizlerken farklı pamuklar kullanın; birini temizlediğiniz pamukla öteki gözünü temizlemeyin.
Daha önce de söylediğimiz gibi kedilerde göz akıntısı ya da göz problemleri ciddi sorunlardır ve evde kendi kendine geçmeyebilir. Bu nedenle veterinere götürmek yerine evde kendi bakımınızı yapmayın. Veterineriniz uygun görmedikçe ya da önermedikçe reçetesiz satılan ilaç, damla ya da merhem kullanmayın. Daha önce yaşanan bir göz probleminde kullandığınız ilaç, damla ya da merhemi bu seferki göz sorununda kullanmayın. Farklı göz sorunları farklı ilaçlar gerektirir her göz sorununa aynı ilaç uygulanmaz. Kaldı ki bu durum hijyen açısından da doğru olmaz. Kedinizin göz şuan hassas bir evrede bu nedenle detaylı bir muayene gerekli. En kısa sürede veteriner hekiminize detaylı kontrole götürün. Kedilerde göz akıntısı tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur ancak erken teşhisin çok önemli olduğu bilgisini de verelim.
Son Yorumlar