Kediler Neden Tüy Döker? Kedilerde Tüy Dökme Mevsimi Ne Zamandır?
Şu bir gerçek ki hayvanları ne kadar seversek sevelim, pet arkadaşımız ne kadar ailemizden biri olursa olsun tüy dökme meselesi her zaman bir sorun olmuştur. Hayvanın doğası gereği dökülen tüyler koltuklara, halılara, üstümüze başımıza geldikçe bir irkilme olmuyor değil, laf aramızda kalsın. Çok seviyoruz tamam… Çok düşkünüz o da tamam… Bakım deseniz her şeyiyle bizde ama bu tüy dökme meselesi bazen cidden epey yoruyor. Bir de bazı tüylerin inatçı olduğunu ve asla çıkmadığını düşünürsek işimiz bir hayli zor oluyor. Özellikle kısa, kalın ve sık tüylü köpeklerin tüy dökmesi daha da farklı bir manzara oluşturuyor. Bazı köpek ırkları bu konuda şanslı daha doğrusu şanslı olan biziz o ayrı! Örneğin Yorkshire terrier cinsi köpekler tüy dökme bakımından çoğu köpekten daha iyi konumda. Cocker cinsi köpek nispeten orta seviyelerde ilerlerken Golden cinsi köpek tüyleri ile evin her yerinde olabiliyor. Hal böyle olunca bize de bu tüylerden kurtulmanın yollarını arşınlamak kalıyor. Neyse ki köpek tüyü toplama aparatları işimizi bir hayli görüyor. O küçük silindirler sayesinde tüyler hızlıca toparlanabiliyor ancak sevimli dostumuzu her kucağımıza aldığımızda bu işlemi tekrarlamak yorabiliyor. Arabalar için çözüm daha kolay; bir örtü tüylerin arabanın koltuklarına nakış gibi işlemesine mani olabiliyoruz. Ancak aynı durum evde her zaman geçerli olamayabiliyor. Yani sürekli koltukların üzerini bir örtüyle kaplamak göz zevkimize hitap edemeyebiliyor. Bu tüy dökülmesi kimi zaman mevsimsel, kimi zaman stresten kimi zaman da ırk özelliklerinden kaynaklanabiliyor ve ona çare yok. Ancak bu durumu hayatımızda daha normal bir hale getirmek için birkaç şeye dikkat edebiliriz. Öncelikle kedilerde tüy dökülmesi neden olur, kediler neden tüy döker bu sorunun cevabına değinelim.
Kediler neden tüy döker?
Kedilerin tüy dökmesinin altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Bazı cins kediler, ırklarının bir özelliği olarak tüy dökmeye meyilli olabilir. Bazı kediler mevsimsel tüy dökebilir ya da bazıları stres kaynaklı tüy dökmesi yaşayabilir. Kedilerin de köpeklerin de tüy dökmesi olağandışı bir duruma işaret etmek; kediler de köpekler de tüy dökebilir ve bu durum son derece normaldir. Dediğimiz gibi tüy dökmenin ardında pek çok neden yatıyor olabilir. Kedilerin tüylerinin dökülme miktarı cinsine, tüy yapısına, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kedilerde tüy dökmesi mevsimlere ya da kedinizin regl dönemine göre artış gösterebilir. Bebeklik dönemlerinde de tüy dökmede artış ya da tam tersi azalış da olabilir. Kedilerde tüy dökülmesi denince ilk akla gelenlerden biri mama seçimi oluyor. Eğer doğru bir mama seçimi yapılırsa tüy dökme oranı da ciddi anlamda düşer. Ev yemeklerini kediniz çok seviyor olabilir ancak doğası gereği ev yemeği değil mama ile beslenmelidir. Ev yemeği yiyen kedilerin tüyleri daha çok dökülme eğiliminde olabilir. Ev yemeklerinden mümkün olduğunca kedinizi uzak tutmanızda yarar olacaktır. Yanı sıra kalitesiz mamalar da kedinizin tüy dökmesine neden olabilir. Her blog yazımızda kedi ya da köpek kısaca hayvan sahiplenmenin sevgiden öte bir sorumluluk olduğunu belirtiyoruz. Eğer bir hayvanı sahipleniyorsak ona karşı sorumluluğumuz olmalıdır. Elimizden geldiğince en iyi bakımları yapmak zorundayız kısaca. Bu kimi zaman bir veteriner kontrolü olabilirken kimi zaman mamasını kaliteli seçmek olacaktır. Mama seçimi sadece tüylerini değil kedinizin sağlığını da doğrudan etkiler. Kalitesiz kedi mamaları ile kedinizin sindirim sisteminde sorunlar olabilir, midesi rahatsızlanabilir ya da bağırsaklarına problem olabilir. Yani kalitesiz mamanın kedinize etkisi sadece tüy dökmek değil aynı zamanda birebir organlarına da olabilir. Bu nedenle imkânlar dahilinde mutlaka kedinize kaliteli mama almaya özen gösterin. Kedilerde tüy dökme sebeplerinden bir diğeri de B vitamini eksikliği olabilir. Eğer kedinizde b vitamini eksikliği varsa alınacak takviye vitaminlerle bu sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak kedinize b vitaminini kendi iradenizle vermemeniz önemli çünkü her şeyin fazlası zarar. Veteriner hekiminizin uygun gördüğü dozda ve şekilde vermeniz önemlidir. Kedinizin mamasının balıklı olmasına dikkat edebilirsiniz. Balıklı mamaların içerisindeki vitamin ve mineraller kedinizin tüy dökmesine önleyebilir.
Kediler stresten tüy döker mi?
Şu bir gerçek ki her canlının baş düşmanlarından biri strestir. Biz insanlar stres ile baş etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Basit bir trafik sıkışmasının bile stres vesilesi olduğu şu dönemde her ne kadar sakin kalmak epey zor olsa da sağlığımız için buna mecburuz bir anlamda. Çünkü stres sadece psikolojik şeylere neden olmuyor aynı zamanda fiziksel olarak da bize zarar veriyor. Tüm hormonlarımızı etkiliyor, baş ağrısı yapıyor canımızı sıkıyor vs. Konu hayvanlara geldiğinde aslında benzer etkiler görülebiliyor. Hayvanlarda strese girebiliyor. Bugün küçücük bir balık strese girdiğinde hayatını kaybedebiliyor. Etrafındaki balıklardan rahatsız olduğunda ve hatta sizden korktuğunda dahi strese girebiliyor. Bu stres küçücük bir canlının hayatına mal olabiliyor. Aynı durum tüm canlılar için geçerli. Kediler strese girer mi? Evet, hem de fazlasıyla. Yeni bir ev, taşınma, yer değişimi ya da evden birinin uzaklaşması bile bir stres kaynağı olabiliyor. Bu nedenle kedinizi stresten mümkün olduğunca uzak tutmanız gerekir. Çok basit bir örnek verelim. Yaz gelince fazla tüylerden kedinizi arındırmak isteyebilirsiniz. Hatta iyi niyetli düşünerek sıcak gelmesin diye tüylerini kestire de bilirsiniz. Ancak bu durumun bile kedinizde stres oluşturabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle yaz aylarında kedinizin tüylerini kestirirseniz onda bir stres durumu oluşturabilirsiniz. Bu nedenle alacağınız her kararda kedinizin de bir psikolojisi olduğunu unutmamanız gerekir. Kedilerde tüy dökmesinin altında sadece psikolojik değil fiziksel de bazı nedenler olabilir. Örneğin kedilerde deri hastalığı görülebilir ya da pire olabilir. Yanı sıra kedinizin tüylerini düzenli olarak taramamak da kedinizin tüy dökmesine neden olabilir. Kedinizin tüy dökmesinin altına yatan fiziksel bir rahatsızlık olup olmadığını mutlaka veterinerinize danışın. Şunu da belirtmeden geçmeyelim. Kediniz kızgınlık dönemine girmişse ya da çiftleşme ve hamilelik dönemindeyse bu durumda birtakım hormon değişiklikleri görülebilir. Bu değişikliklerden dolayı kediniz tüy dökebilir ya da tüy dökmede artış görülebilir. Bu dönem sonlandığında kedinizin tüy dökmesi de azalacaktır. Ancak tüy dökülmesi hala hızlı bir şekilde devam ediyorsa hemen veterinere göstermenizde yarar vardır.
Kedilerde tüy dökme mevsimi ne zamandır?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kediler mevsimsel olarak tüy dökebilir. Bu durum normaldir. Kedilerde mevsime bağlı tüy dökülmesi çok sıradan bir olaydır. Kedilerde mevsimlere bağlı olarak yaşanan tüy dökülmesinin ilk başlangıcı ilkbahar mevsimidir. İlkbahar aylarında kediler normalden daha fazla tüy döker. Sonbahar mevsimi geldiğinde bu durum yeniden yaşanır. Kediler yeniden tüy döker ve kendini kış mevsimine hazırlar. Mevsim bitince tüy dökme sıklığı eski rutinine dönecektir.
Kedilerde tüy dökülmesine ne iyi gelir sorusunun yanıtı ile sonlandıralım yazımızı. Bazı araştırmalara göre kedilerin tüy dökmemesi için 2 haftada bir haşlanmış yumurta verilebilir. Düzenli ve planlı bir şekilde yumurta yerse (2 haftada 1 adet) kedilerde tüy dökme sorunu azalabilir. Ancak şunu unutmamak lazım. Kedinizin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak yumurta faydalı da olabilir zararlı da. Bu nedenle bu tarz önerileri uygulamadan önce mutlaka veteriner hekiminizle irtibata geçmenizde ve kendisinin onayını almanızda yarar olacaktır.
Son Yorumlar