Kedilere Mama Dışında Ne Verilebilir?

Her gün aynı yemeği yemekten hoşlanmayız değil mi? Bazen canımız alışılmışın dışında yiyecekler çekebilir ya da menümüzde farklılık arayabilir gözlerimiz. Bunu dile getirebiliriz sesli olarak ki hayvanlardan farkımız da bu iletişim becerilerimiz. Gelin görün ki sevgili kedimiz bu isteğini dile getiremiyorsa o isteği yerine getirmek bize düşüyor. Kediniz her gün aynı mamayı yemekten sıkılabilir ve menüsünde değişiklik yapmak isteyebilir. Bazı yiyeceklerin kedilerde zehirleyici boyutta etkiler yaratabileceği bilgini öncelikle verelim ve yazımıza geçmeden önce kediler için zararlı yiyecekleri kaleme aldığımız yazımızı sizinle paylaşalım. Yazıyı okumak için TIKLAYIN.

https://www.petipet.net/blog/kediler-icin-zararli-yiyecekler-nelerdir

Şimdi gelelim kedinizi mama dışında yiyebileceği zararsız yiyeceklere. Bazen soframızdaki yiyeceklere göz diken bazı küçük patiler olabilir! Bu küçük patileri mutlu etmek de bizim görevimiz. Madem öyle, bugün bu küçük patilere bir ziyafet çekelim. Kedime mama dışında ne verebilirim diyorsanız yazımızı okumaya devam edin. İşte birkaç başlıkla kedinize verebileceğiniz yiyecekler.

1 –   Et ürünleri

Kedilerin sıkı birer etobur olduklarını unutmamak lazım. Kedinizin her daim kaliteli et ürünlerinden oluşan dengeli bir beslenme düzeninin olması şart. Ancak arada mama dışında ufak kaçamaklar olabilir. Et, kediniz için harika bir protein kaynağıdır. Etten gelen protein sağlıklarına olumlu yansır. Etin çiğ olarak tüketilmesi kedinize zarar verir bu nedenle pişmiş et vermelisiniz. Örneğin tavuk, hindi, sığır eti, kuzu ya da dana eti verebilirsiniz.

2 –   Balık

Balık, omega-3 bakımından zengindir. Kalp, böbrek, deri ya da eklem iltihabı gibi enfeksiyonların önüne geçer. Eğer kediniz hamileyse balık yedirebilirsiniz çünkü hamile ve emziren kedilerin balık tüketmesi sağlıklı yavrulara vesile olur. Yapılan çalışmalara göre kanser gibi hastalıklar için de olumlu etkilere sahip. Kediye balık nasıl verilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Balığı iyice ayıkladığınıza emin olun ki kılçıkları boğazına ve midesine zarar vermesin. Bir diğer önemi nokta ise kedinize asla çiğ balık vermemeniz. Çiğ et ya da çiğ balık kedinize zarar verecektir.

3 –  Yumurta

Faydalı besinlerden birinde sıra. Hem insanlar hem hayvanlar için faydalı bir besin yumurta. Pişmiş yumurta, kediniz için mükemmel bir protein kaynağıdır. Yumurta kedilerin sağlığına olumlu etki eder ancak bazı kedilerin yumurtaya alerjisi olduğu gerçeği de unutulmamalıdır. Yani onun sağlığını korumak isterken bozabilirsiniz. Bu nedenle yumurta konusunda hassas olmakta yarar var.

4 –  Sebzeler

Kedilerin etobur olduğundan bahsettik ancak bu sebzeleri hiç sevmezler demek değil. İnsanlar için de hayvanlar için de sebze önemli bir vitamin kaynağıdır. Sebzeler aynı zamanda kedinizin sindirim sistemine de olumlu yansır. Özellikle balkabağı, kuşkonmaz, brokoli, havuç gibi sebzeleri verebilirsiniz. Sebzeleri vermeden önce iyice yıkadığınıza emin olun. Mideleri hassastır bu nedenle kendimiz yiyecekmişiz gibi sebzeleri iyice yıkamalıyız.

5 –    Tahıllar

Kediler ve tahılları aynı cümlede kullanmak biraz garip olabilir. Öyle ki ete bu kadar düşkün kedilerin tahıl ile nasıl bir işleri olacağı meçhul gibi görülür. Ancak tahıllar kediler için faydalıdır üstelik kediniz tahılları sevebilir de. Tam tahıllı gıdalar bol miktarda vitamin, demir ve lif içerir. Bunlar da kediniz için oldukça faydalıdır. Örneğin kedinize su ile yulaf ezmesi verebilirsiniz. Kediniz tahıl ihtiyacını kaliteli mamalardan karşılar ancak bazen mama dışında da ona bu tarz sürprizler yapabilirsiniz.

Kedinize mama dışında nadiren de olsa meyve de verebilirsiniz. Ancak meyveler güçlü birer şeker kaynağıdır ve tatlılar, şekerli gıdalar kedinize iyi gelmeyebilir. Çok nadir, küçük porsiyonlarda tabiri caiz ise “tadımlık” olarak çekirdeksiz şekilde meyve verebilirsiniz. Ancak bunun dozu çok önemlidir bunun da altını çizelim.

Önemli Not: Kediler hassas bünyeli hayvanlardır. Bu nedenle vücutları her gıdayı kusursuzca tolere edemeyebilir. Kedinizin rutin kontrolleri sırasında ara sıra mama dışında neler verebileceğinizi veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin. Özellikle obez kediler ne yer, yavru kedilere mama dışında ne verilir ve benzeri gibi soruların yanıtları için mutlaka uzman desteği almanızda yarar olacaktır.