French Bulldog Cinsi (Irkı) Köpek
Sevimli ve her şeye şaşıran gözlerle bakan bir ifade… Beraberinde tombiş patiler ve yumuşacık bir göbek; French Bulldog dünyasına hoş geldiniz! Aile köpeği kategorisinden hayatımıza giren French Bulldog mutsuz görüntüsünün aksine oldukça keyifli bir ırk. İngiliz Bulldog’un minyatürü olarak üretildi. Menşei İngiltere. 1860’lı yıllarda Fransız köpek yetiştiricileri bu küçük köpeklerin bazılarını Fransa’ya ithal etti. Ardından Fransız Terrier’i ile çaprazladı ve ortaya French Bulldog çıktı. Sonrasında da resmi ismi bu oldu. Bazı show’larda kullanılmak üzere İngiltere’ye getirildiğinde ise birtakım tepkilerle karşılandı. Çünkü İngilizler Bulldog’un kendi kültürlerine ait bir sembol olduğunu öne sürdü. Şimdi karşılarında bambaşka bir ırk vardı, bu da tepkilere yol açtı.
French Bulldog’un fiziksel özellikleri
İri, yuvarlak uçlu ve dik kulakları yarasayı andırır. Kendi küçük marifeti büyüktür zira oldukça güçlü bir hayvandır. Kafa yapısı kare ve düzdür. Alın kısmı yuvarlaktır. Omuz yüksekliği genellikle omuzdan kuyruğa kadar aynı çizgidedir. Yumuşak, kısa ve bakımı kolay bir kürkü vardır. French Bulldog renkleri; beyaz, siyah-beyaz, siyah-tan rengi, mavi ve açık kahverengi gibi geniş bir skaladadır. Makbul olanı siyah bir buruna sahip olmasıdır. Açık kahverengi French Bulldog’ların siyah bir maskesi vardır. En nadir bulunan ve en çok aranan French Bulldog renklerinden biri de maviyi andıran değişik bir grimsi renktir. Bu renk özellikle Kanada ve Amerika’da oldukça popüler. Mavimsi renkli French Bulldog’ların göz rengi de kimi zaman maviye çalar. Mavi rengin göğsünde beyaz bir akıntısı olmasa da Fransız Bulldog’ların en değerli olanı bu mavimsi renktir. Hatta French bulldog fiyatları içinde en pahalı olan da yine bu tondur. Bulmak çok zordur ancak müptelası da çoktur. En sık rastlanan French Bulldog rengi siyah beyaz parçalı renge sahip olandır.
French Bulldog karakter özellikleri
İyi huylu ve eğlenceli bir ırktır. Genelde dinlenmeyi sever öyle çok uzun süren aktiviteleri yoktur. Özellikle soğuk kış günlerinde onu kaloriferin yakınında horlarken bulma olasılığınız yüksektir. Tam bir aile köpeğidir. İnsanlarla arası iyi olduğu için şımarma eğilimi vardır. Yalnız kalmayı pek sevmezler genelde tek dertleri herkes tarafından sevilmektir. Çok aktiftiler bu nedenle her gün yürüyüşe çıkarma gibi zorunluluklarınız olmaz. Sosyal bir köpektir herkese kolay adapte olur. Isırma ya da saldırma huyları yoktur. Genel olarak iyi huylu, sakin ve sessiz köpeklerdir. Uzun süre yalnız kalmayı sevmezler. Yalnız bırakıldıklarında davranış bozuklukları görülebilir. Oyun oynamayı çok severler. Sevdikleri ve benimsedikleri oyuncaklar vardır. Eğitilmesi pek kolay değildir. Rahatına düşkündür, sıkıya gelemez. İklimlere duyarlıdır. Serin iklimleri severler, aşırı sıcağa gelemezler. Genel olarak apartman hayatına uygundur. Havlama eğilimleri yoktu, öyle feryat figan havlamazlar. Aktif bir köpek olsalar da uzun boylu aktiviteler beklememeniz gerekir. Yani uzun mesafede koşması ya da yüksek yerlerden zıp zıp atlaması beklenmez. Biraz ağır huyludur diyelim… Genel olarak evde beslenen köpeklerden biridir, size ve ailenize iyi gelir.
French Bulldog tüy döker mi?
Tip ve gövde yapısı olarak Pug’ları andırsalar da tüy dökme konusunda Pug’dan ayrılırlar. French Bulldog tüy döker mi sorusunun yanıtını çok fazla tüy dökmezler olarak verelim. Yılda iki kez mevsimsel olarak tüy dökerler ki bu da sizin hayatınızı zindana çevirmez, öyle çok dökmezler. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde fazla tüyleri temizlemek için köpek tarağı ya da köpek fırçası kullanabilirsiniz. Kısa tüyleri olduğu için cilt problemlerine açıktırlar. Bunu sağlık kısmında ele alacağız detaylıca. Burada belirtmek isteriz ki French Bulldog’lardaki deri hassasiyeti çok ciddi sağlık sorunlarını doğurabilir. Bu nedenle tararken çok nazik olmanız gerekir.
Fransız Bulldog nasıl beslenmelidir?
Genetik özellikleri dikkate alınmalı. Yukarıda bahsettiğimiz gibi deri hastalıklarına karşı hassas bir yapıdalar. Bu nedenle uzak durulması gerekenlerin başında tavuk ürünleri geliyor. Tavuk ve ekmek gibi gıdalar köpeklerde ciddi deri sorunlarına ve hatta egzamalara yol açabilir. Yavru French Bulldog’ların 6 ila 8 hafta boyunca anne sütü ile beslenmesi önerilir. Kilo alma konusunda hassas bir ırktır bu nedenle dikkatli beslenmelidir. Yetişkin bir French Bulldog için günde 2-3 öğün yeterli gelecektir. Yaş ilerledikçe 2 de verilebilir. Yavrular çok hızlı kilo alır bu nedenle ciddi anlamda obezite tehlikeleri vardır. Mama seçerken besleyici olmasına ve kaliteli yağlar barındırmasına dikkat etmenizde yarar var. Kuzu eti, somon, sığır eti gibi etler sağlıklıdır. Elbette arada tavuk eti de verebilirsiniz ancak özellikle sıcak havalarda kaçının, bazı deri lezyonlarına neden olabilir. Bazı proteinleri bitki bazlı da alabilir. Örneğin bezelye, mercimek gibi vegan ve alerji yaratmayan bitkilerin olduğu tahıl karışımlı mamaları verebilirsiniz. Domates, bazı bünyelerde alerji yapabilir, bunu da göz önünde bulundurmanızda yarar var.
French Bulldog’larda sık görülen hastalıklar
Genel olarak eklem hastalıklarına, omurga bozukluklarına, kalp rahatsızlıklarına, göz ve deri problemlerine eğilimleri vardır.
- Alerjiler: Alerjiler köpeklerde sık görülen bir problemdir. Üç ana tip alerji vardır: köpeğin diyetinden bazı yiyeceklerin elimine edilmesiyle tedavi edilen gıdaya dayalı alerjiler; yatak, pire tozları, köpek şampuanları ve diğer kimyasallar gibi birtakım maddelere verilen reaksiyondan kaynaklanan ve polen, toz ve küf gibi havadan kaynaklanan alerjenlerin neden olduğu soluma alerjileri. Solunum yolu alerjileri için kullanılan ilaçlar alerjinin ciddiyetine bağlıdır.
- Hemivertebra: Bir veya daha fazla omurun kötüleşmesidir. Bu malformasyon kendi başına veya diğer omurga malformasyonları ile ortaya çıkabilir. Hemivertebra sorun çıkarmayabilir veya omuriliğe baskı uygulayabilir. Bu ağrıya, zayıflığa ve felce neden olabilir. Omurilik basıncı olmadıkça durum için bir tedavi yoktur.
- Uzun Yumuşak Damak: Yumuşak damak, ağzın çatısının uzatılmasıdır. Yumuşak damak uzatıldığında hava yollarını tıkayabilir ve nefes almada zorluklara neden olabilir.
- Horlama: Bu bir hastalık değildir ancak dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Basık burunları özellikle kilo varsa nefes almalarını güçlendirebilir. Bu nedenle kilo kontrolü aslında hayati önem taşımaktadır.
French Bulldog bakımı nasıl olmalıdır?
French Bulldog’ların çok fazla egzersize ihtiyacı yoktur ancak kilo kontrolü için günlük bir rutin oluşturmak önemlidir. Isı yönetimleri düşüktür bu nedenle aşırı sıcağa hemen tepki verebilirler. Yaz aylarında çok yorulmaması önemlidir. Çok titizseniz French Bulldog sizin için ideal olmayabilir. Eğitilmesi azıcık zor olabilir bu da inatçı ruhlarından kaynaklanır. Tutarlı ve sabırlı olmak önemli bu aşamada. Mizaç olarak alfa köpeklerdendir. Bu nedenle tuvalet eğitimi sizi zorlayabilir. Mümkün olan en küçük yaşta başlamanız yararınıza olacaktır. Bir de çiş pedleri ve çiş damlaları imdadınıza yetişebilir. Bunlarla çiş eğitimini vermeniz bir nebze daha kolay olabilir.
Son Yorumlar