Cavalier King Charles Cinsi (Irkı) Köpek
Kilim ve yağlı boyalara resmedilmiş, soyluların hatta hanedanların seçkin köpeği olmuş, II. King Charles’ın ilgisini çekmiş kendi küçük marifeti büyük bir ırk; King Charles. English Toy Spaniel’ın bir alt tipi olan King Charles ile Cocker Spaniel arasında yapılan çaprazlamalar sonucu elde edilen bir ırk. Yetiştiriciler, Kral II. Charles’ın portrelerinde gördükleri güzel Toy Spaniel’ları andıran köpekler yetiştirmeyi amaçladılar. 1920’li yıllarda Londra’da yapılan bir gösteride King Charles ırkından uzun burunlu olan köpeklere ödül verilmiş ve Ban Dyck tablolarında görülen köpeklere benzer olanlar seçilmiş. Bunlar, bu yeni ırkın elde edilmesinde kullanılmış. 20 sene sonra yani 1940’lı yıllarda ise artık ayrı bir ırk olarak kabul edilmiş. Öyle ki 1980 yılında UKC tarafından resmi olarak tanınmış ve 1996 yılında da resmi olarak AKC tarafından Toy grubuna dahil edilmiş.
Cavalier King Charles karakter özellikleri
Öncelikle söylemek gerekir ki sabırlı bir ırktır. Çocuklarla arası iyidir ancak fazla sıkıştırılmaktan hoşlanmaz. İnsanlara karşı aksi görülmedikçe oldukça iyi huyludur. Kucak köpeği olarak da anılırlar. Başka köpeklerle de arası iyidir. Ancak o dengeyi iyi tutturmak gerekir. Sürekli bir arada olacağı köpek cinsini iyi seçmek gerekebilir çünkü bazı cinsler birbirlerinin huyunu suyunu alabilir. King Charles sabrı ile ön planda olan bir ırktır. Aileye hızlıca uyum sağlar ve şehir yaşamına uygundur. Tam bir ev köpeğidir bu nedenle uzun süre yalnız bırakılması önerilmez. Kovalama üzerine gelişmiş güdüleri vardır. Örneğin sokaklarda birilerini kovalayabilir. Ancak bu ısırma ya da saldırganlıktan değil tamamen güdüseldir. Yabancılara karşı arkadaş olma eğilimindedirler bu nedenle iyi bir bekçi köpeği sayılmazlar. Güçlü av içgüdüleri vardır; eğer kuşunuz ya da su hayvanınız varsa uzak tutmanızda yarar var. Koku alma ve görme duyuları çok güçlüdür. Bu yüzden tasmasız dolaştırdığınızda kokladığı bir kokunun peşine takılıp gitme potansiyelleri de çoktur, aklınızda olsun. Bazı türlerinde “havlayarak istediğini yaptırma” gibi eğilimler olabilir. Bu biraz da şımartılmayla ilgili. Eğer fazla şımartılırsa dediklerini yaptırma konusunda biraz inatçı olabilirler. Oldukça zekidirler. Eğitime de açıktırlar. Çiş eğitimi diğer ırklara oranla biraz daha kolaydır diyebiliriz. Isırma, saldırma, aşırı havlama gibi özellikleri yoktur. Sabır konusunda master yapmış olsalar da bir sınırları vardır elbette. Çok sert sevilmekten ve tüylerinin çekiştirilmesinden hoşlanmazlar. King Charles’a kural koymak önemli bir detaydır. Kural koymazsanız başı buyruk olabilir ve bu da onu agresif bir karaktere sokabilir. En başından belirli çerçevede yetiştirilirse, genel anlamda bakımı daha kolay olacaktır.
Cavalier King Charles renkleri
3 renk türüne sahiptir; siyah ve bronz, ruby, Blenheim Cavaliers. Ayrı ayrı inceleyecek olursak;
Siyah ve bronz: En sık rastlananı diyebiliriz. Gözlerinin üzerinde, yanaklarda, kulakların içinde, bacaklarında, göğsünde ve kuyruğun alt kısmına tan lekesi tabir ettiğimiz izleri olan siyah gövdeli bir türdür.
Ruby: Vücudun tamamı kızıl renk ile kaplıdır. Diğer renklere alaca varken bu türde tek renk hakimdir. Bronz tonlardadır. Kulaklar ve göz çevresi siyahtır.
Blemheim Cavaliers: Kulaklar ve göz çevresi kırmızı kestane rengi ile kaplıdır. Yüzün ortasından beyaz renkli bir akıntı vardır. Irkın müptelalarının tercih ettiği bir renktir.
Cavalier King Charles tüy döker mi?
Orta derecede diyebiliriz. Ne Yorkshire kadar az, ne Pug kadar çok. Orta uzunlukta tüylere sahiptirler. Tüyler ipeksi olduğu için özel bakım ister. Günlük taraması yapılmalı, aylık yıkanma rutinine oturtulmalıdır. Yavru köpeklerin tüyleri çok yumuşak ve ipeksi olur. Büyüdüğünde ise sertleşir, matlaşır. King Charles’da böyle bir durum söz konusu olmaz. Küçükken parlak ve yumuşak olan tüyler yetişkinliğinde de böyle olacaktır.
Cavalier King Charles tuvalet eğitimi
Evde bakılabilecek ideal köpeklerden biridir. Havlama huyu olmasa da şımartılırsa bu huy da gelişebilir. Şımarık yapısı daima göz önünde bulundurulmalı. Enerjisi yüksek bir köpek olduğu için düzenli egzersiz önemli. Tuvalet eğitimi çok genç yaşta verilmeli. Zeki bir ırk olduğu için tuvalet eğitiminde çok zorlanmazsınız.
Cavalier King Charles bakımı nasıl olmalı?
Haftada en bir kere taranması şart. Özellikle kulağındaki tüyler, karışmaya müsaittir bu nedenle sık sık taranmasında fayda var. Ayda 1 kez banyo yaptırmak yeterlidir. Tüyleri uzundur bu nedenle içinde kir biriktirebilir. Bu, bir süre sonra sizi de köpeğinizi de rahatsız edecektir. Ayaklarında uzun tüyleri vardır ve içine ot, böcek, kene vb. gibi şeyler girebilir. Bunun için dışardan eve geldiğinde patilerini kontrol etmenizde yarar var. Gözlerinde akma olabilir. Bu nedenle gözlerini de temizlemenizde yarar var. Bu akıntı tüylerinde leke yapmaz. Maltese terrier’lerdeki akıntı tam tersine tüylerde leke oluşturur mesela. King Charles’larda böyle bir sorun olmaz ancak düzenli olarak göz temizliği şarttır.
King Charles’da sık görülen hastalıklar
- Mitral Kapak Hastalığı (MVD): Bu, Cavaliers’de yaygın bir durumdur. Köpek kalp yetmezliği olana kadar gittikçe daha kötüleşen kalp üfürümüyle başlar. Herhangi bir cinsin yaşlı köpeklerinde kalp hastalığı oldukça yaygındır ancak Cavaliers erken yaşta, bazen bir veya iki yaş kadar genç olan köpekler MVD geliştirmeye eğilimlidir.
- Syringomyelia (SM): Bu durum beyni ve omurgayı etkiler ve Cavaliers’de sık görülür. Belirtiler hafif rahatsızlıktan şiddetli ağrıya ve kısmi felce kadar değişebilir. Beyin alanını azaltan kafatasının kötüleşmesinden kaynaklanır. Belirtiler tipik olarak 6 ay ile 4 yaş arasında ortaya çıkar. Dikkatinizi çekebilecek ilk işaretler baş, boyun veya omuzların çevresindeki hassasiyettir.
- Epizodik Düşme: Bu durum genellikle epilepsi ile karıştırılır ancak köpek düşme veya nöbet sırasında bilinçli kalır. Köpeğin kaslarını gevşetememesinin bir sonucu olarak bu hastalık gelişir. Semptomlar, saatlerce süren nöbet benzeri durumlara kadar değişebilir. Belirtiler genellikle beş aydan önce başlar
- Kuru Göz: Genellikle köpeğin gözyaşı bezlerine karşı otoimmün reaksiyona girerek gözyaşlarının azalmasına neden olur. Tanı konduktan sonra, her gün gözlere damlalar tatbik edilerek kolayca tedavi edilir. Eğer tedavi edilmezse, körlüğe neden olabilir.
King Charles beslenmesi nasıl olmalı?
Protein ve yağ hemen hemen her ırkın beslenmesinde önemli olan besin maddeleridir. Doğru oranda mama günlük ihtiyaçlarını karşılar. İçeriğinde 2 ya da 3 bileşeni olan mamaları tercih edebilirsiniz. Mama içerisindeki yağ önemlidir. Kürkleri ve ipeksi tüyleri King Charles’ların en önemli özelliklerindendir. Bu nedenle bu tüyler özen ister. Dışarıdan düzenli taransa da içeriden de bakım gerektir. Bu nokta devreye Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri girer. Ticari mamaların içerisinde olmayabilir bu nedenle mama seçerken içeriğindeki yağlara dikkat etmenizde yarar var. Yanı sıra özellikle yavrular için vitamin takviyelerinde bulunabilirsiniz ancak bu takviyelerden bazıları iştah açıcı özelliktedir. King Charles’ın da kilo almaya meyilli bir hayvan olduğunu düşünürsek doz aşımına dikkat etmekte yarar var ki veterineriniz zaten size doğru ölçüyü verecektir. Tahıl tercihinizi pirinç ve yulaftan yana yapabilirsiniz. Tatlı patates de iyi bir karbonhidrat olabilir. İdeal köpek maması karbonhidrat oranı düşük, protein oranı yüksek ve vitamin ve mineral bakımından zengin olan mamadır. Zaten çoğu köpek tahıllı mamalara çok sıcak bakmaz. Bu nedenle buradaki denge önemlidir. Obezite, King Charles için önemli bir sorundur. Hareketsiz ev ortamı, dengesiz beslenme, fazla mama verilmesi gibi sorunlar King Charles’ın kilo almasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda veteriner tarafından diyete girmesinde yarar olacaktır. Bu arada köpeğin obez olduğu nasıl anlaşılır sorusuna da yanıt verelim. Göğüs, omurga ve kuyruk bölgesinde biriken yağlar ele geliyorsa ve karında şişkinlik varsa muhtemelen nur topu gibi obez bir pet arkadaşa sahipsinizdir. Fazla kilonun her ırkta sıkıntı yaptığını ve sevimli görüntüsüne aldanmamanızı önemle vurgulamak isteriz.
Son Yorumlar