Kedi Zehirlenmesine Ne Yapılmalı?
Bazı yaramaz pati darbeleri ile midesine zararlı ve hatta zehirleyici boyutta gıda alan kedilere iyi gelecek birkaç öneri derliyoruz bugün. Öncelikle kedi zehirlenmesi belirtileri ile başlayalım çünkü her mide rahatsızlığı zehirlenme olmayabilir. Kedilerde zehirlenme konusu çok dikkate ve ciddiye alınması gereken bir konudur. Hayvanların mideleri çok daha hassastır. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki eğer bir zehirlenmeden şüpheleniyorsanız evde ona ilaç vermek yerine derhal veteriner hekime götürüp muayene ettirmeniz gerekiyor. Şimdi gelin önce kedilerde zehirlenme belirtileri ile işe başlayalım ve ardından çözümlerine geçelim.
Kedilerde zehirlenme belirtileri nelerdir?
Kedinizin sağlık durumundaki birtakım olağandışı şeyler toksik bir zehirlenmeye işaret ediyor olabilir. Kedinin zehirlenme belirtileri, zehirlenmeye neden olan maddelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak ele alacak olursak kedilerde zehirlenme belirtilerini aşağıdakiler gibi sıralamak mümkündür.
· Sürekli ve alışık olunmayan salya akıntısı
· Kusma
· İshal
· Soluk alıp vermede güçlük
· Deride şişkinlik ya da iltihaplanma
· Depresyon
· Mutsuzluk
· Koma hali
Kedilerde zehirlenme nedenleri
Kediler pek çok maddeye bağlı olarak zehirlenme yaşayabilir. Bunlardan ilk akla gelen kedinize uygun olmayan ilaçların kullanımıdır. Örneğin köpekler için ideal olan pire kontrol ürünleri, kediler için toksik bir zehirlenmeye yol açabilir. Kedinize ilaç vermeden önce mutlaka prospektüsünü okuyun ve kediler için uygun olup olmadığına emin olun. Bir başka neden tüyleri olabilir. Evet yanlış duymadınız. Biliyorsunuz ki kediler sudan hoşlanmazlar ve kendilerini yalayarak temizlerler. Eğer kürklerinde bir toksik kimyasal varsa bu durumda zehirlenmeleri olasıdır. Kedilerin kürkünü temizlerken herhangi bir kimyasal malzeme kullanmayın. Kediler için özel olarak tasarlanan ürünleri tercih edin. Kedilerin zehir yutması oldukça nadir olsa da kürklerine uygulanan kimyasallardan dolayı zehirlenebilirler.
Kedi zehirlenmesine ne yapılmalı?
Veteriner hekime derhal götürmeniz, ilk yapmanız gereken şey. Ancak bu süre zarfında vakit kaybetmemek için kedi zehirlenmesine evde yapılacaklardan birkaçını paylaşalım. Öncelikle kedinizin neyle zehirlenmiş olabileceğini tespit etmeye çalışın. Çünkü uygulanacak tedavide yardımcı olacaktır bu önemli bilgi. Kedinizin neden zehirlendiğini bulduktan sonra veteriner hekiminizi arayın ve bu bilgi ışığında hareket edin. Böylece siz veterinere varana kadar acil müdahale için hazırlık da tamamlanmış olacaktır. Kedinizi hemen kusturmaktan kaçının çünkü eğer asitli bir maddeden kaynaklı zehirlenmeyse kusturarak midesine zarar verebilirsiniz. Veteriner hekim ile kedinizin durumunu yol boyunca paylaşın, yönlendirmelerine birebir uyun. En önemlisi de kedinizin zehirlendiğinden şüphe ediyorsanız ilaçlar ya da doğal gıdalar ile zehirlenmenin etkilerini evde “kendiniz” durdurmaya çalışmayın. Zehirlenmenin kediler için ölümcül olacağını unutmayın. Bu nedenle önce veteriner hekiminizi arayıp anlık direktifler alın ve ardından mutlaka muayeneye götürün.
Son Yorumlar