Abyssinian Cinsi (Irkı) Kedi
Bir diğer adıyla Habeş kedisi olarak bilinen Abyssinian kedisi için “yürüyen tarih” desek yanlış bir kullanım yapmış olmayız zira bu patinin tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Asıl kökeninin Nil Vadisi’ne kadar ulaştığı söylenir. Evet, “söylenir” diyoruz çünkü hakkında en çok şehir efsanesi olan kedi türlerindendir aynı zamanda. 1860’lı yıllardayız. O dönem Habeşistan’a askeri bir birlik ile gelen Lord Robert Napier tarafından Büyük Britanya’ya bir kedi getirilir. Kedinin adı Zulu’dur. (Bazı kaynaklarda adının Zula olduğu da söylenir) Bu kedi türü günümüzde Abyssinian yani Habeş kedisi olarak bilinen kedi türünün atası olarak görülür. Kökeni hakkında farklı rivayetler dolaşan bir kedi türüdür.
Bazı kaynaklar ilk kökeninin Asya olduğunu söylerken bazı kaynaklar Etiyopya olarak bilinen bölgede Habeş kedisinin yaşadığı düşünülür. Etiyopyalı bir kedi oluşunu reddeden de var, kedinin buraya ait olduğunu savunan da. Kökeni tartışmalara ve efsanelere açık olsa da bilinen şu ki Abyssinian kedisi tarih kokan bir kedidir, öyle ki insanlık tarihine bile belirli bir noktada yetişecek kadar eski dönemlerden bahsediyoruz. Antik Mısır’da Firavun 2. Ramses, Habeş Kralı’ndan bu kediyi Mısır’a göndermesini ister. Somali kedisinin de Abyssinian kedisinin atası olduğuna dair görüşler vardır. Yazımızın en başında da dediğimiz gibi genel görüşleri toparladık ancak tam net bilgi ne yazık ki yoktur. Kedilerin günümüzde popülaritesi artmış olsa da ülkemizde çok yaygındır diyemeyiz. Dünyada popüler kedi ırklarındandır ancak ülkemizde çok tanınır mı biraz tartışma konusu… Daha çok Avrupa, Amerika ve Kanada’da beslenen Abyssinian kedisi bir dönem büyük zarar gördü. Dünya savaşları sırasında sayıları oldukça azaldı ve bir virüs tehdidi ile neredeyse soyunun tükenme tehlikesi ile karşılaşıldı. Ancak alınan önlemler ile Abyssinian kedisinin sayıları arttırıldı
Abyssinian kedisi fiziksel özellikleri
Abyssinian kedisinin en dikkat çeken özelliklerinden biri şüphesiz kulakları. Ancak öncesinde diğer fiziksel özellikleri ile başlayalım. Ortalama kedi ölçülerine sahiptir. Kıvrak bir yapısı var. Üçgen bir kafası var aynı zamanda dar bir yapıda. “İşaretli” ya da “Aguti” denen bir sınıfa ait. En dikkat çeken özelliklerinden biri kürkü. Çok renkli ve yumuşak bir yapıya sahip. Kürkünün bu özellikleri ile diğer pek çok kediden ayrılıyor. Derisi de aynı şekilde ipek gibi bir yapıdadır. Yavruyken tüy renginin nasıl olacağını kestirmek güçtür. Büyüdükten sonra asıl rengi oturur. Abyssinian kedisi renkleri genelde açık kahverengi, kırmızımtırak tonlar, gümüş ya da mavi gibi tonlarda olur. Boyunlarının alt kısmı, karın bölgesi ve bacaklarının üst kısımları vücuduna göre daha açık renklidir. Orta boy kedi sınıfına dahil ederiz. Abyssinian kedisinin kilosu 4 ile 6 kg arasında değişiklik gösterir. Kulaklarına gelince… Kulaklarının dik duruşu onu meraklı bir kedi gösterir zira o kulaklar etrafta dönen her şeye açıktır. Büyük kulakları vardır, burun kısmı için tam sivri diyemeyiz daha çok küçük çukur bir yapı vardır. Gözleri büyüktür ve oldukça zeki bakar. Ortalama ömürleri 9 ila 15 yıl arasındadır. Eğer iyi bir bakım olursa ve sağlık sıkıntısı hayat kalitelerini düşürmezse 20 yaşında bir Abyssinian kedisi ile karşılaşmanız da mümkündür.
Abyssinian kedisi karakter özellikleri
Aktif bir kedidir. İlginç bir şekilde her zaman yüksek bir yerler olmayı sever. Onu bir gün yerde ararken gökte olmasa da tepelerde bir yerlerde bulabilirsiniz. Evin en yüksek noktalarına tırmanmayı sever hatta bu yüksekte olma hali başına iş bile açabilir. Tırmanmak ve tepelere çıkmak onun göbek adıdır. Bakışlarındaki çeviklikten de anlaşıldığı üzere oldukça algısı açık ve zeki kedilerdir. Evcilleştirme konusunda sıkıntı yaşanmaz; evde beslenen kedi türlerindendir. Enerjik bir yapısı vardır. Oyuncaklarıyla kendi kendi saatlerce oynayabildiği gibi sizi de oyunca edebilir yani onunla vaktin nasıl geçtiğini anlamadan oynayabilirsiniz. Sürekli bir sevgi açlığı yoktur. İlla ilgi göreyim, aman herkes beni çok sevsin gibi dünya dertleri olmaz. Sevilmek istediği zaman zaten yanınıza usulca ilişir ve siz de bunu anlarsınız. Kucak kedisi midir? Maalesef, alakası yoktur konuyla hatta. İnsanlarla vakit geçirmeyi sever, akıllı ve oyuncudur ancak kucağınıza aldığınızda saatlerce sessiz sessiz durmaz. Eğer kucak kedisi arıyorsanız sahiplenmek için uygun bir kedi olduğunu söyleyemeyiz.
Abyssinian kedisi kuşları izlemeyi sever. Tasmaya ilk başta tepki verebilir ancak alıştırırsanız dışarıda vakit geçirebilirsiniz sever çünkü hem dışarda olmayı hem kuşları izlemeyi. Hemen hemen her yaş grubundan insanlar arası iyi olan bir kedidir. Abyssinian kedisinin özelliklerinden biri de taranmayı çok sevmesidir. Fırça ile okşanmaya, taranmaya bayılır ve mest olur ki zaten çıkardığı mırıldanmalardan da mest olduğunu anlarsınız. Dost canlısı olan Abyssinian kedisini eğitmek de kolaydır. Zeki olduğu için komutları hızlıca anlar. Eğitimden kastımız tuvalet eğitimi gibi basit eğitimler. Kedilerle köpekleri ayıran en önemli farklardan biri eğitim konusudur. Köpekler otur, kalk, gel, git, yat gibi komutları daha kolay öğrenirler. Kediler için bu durum geçerli değildir elbette. İstisnalar kaideyi bozmadıkça diyelim. Abyssinian kedisinin diğer evcil hayvanlarla da arası iyidir. Özellikle çocuklarla arası iyi olan kediler denince akla gelen isimlerdendir. Mükemmel bir aile kedisidir desek pek de yanılmış olmayız.
Abyssinian kedisi bakımı
Abyssinian kedisinin tüylerini haftada bir kez taramanız yeterli. Önemli olan ölü tüyleri toplamak ve cilt yağını dağıtmak. Abyssinian kedisinin kulakları önemlidir. Eğer kedinizin kulağında kir görüyorsanız kulak çubuğu ile temizlemek yerine veterinerinize danışın çünkü Abyssinian kedisinin kulakları önemlidir. Tırnaklarını her 10-15 günde bir kesmenizde yarar var. Ağız sağlığına da dikkat etmelisiniz ki bu konuyu sağlık bölümünde detaylıca ele alacağız. Yazımızın ortalarında tırmanmaya karşı olan “tutkusu”ndan bahsetmiştik. Bu tutkusunu gidermek ve bir anlamda günlük egzersiz ihtiyacını tamamlamak için ona tırmanacağı bir şeyler alabilirsiniz. Göz kenarlarındaki çapakların haftada bir temizlenmesi önerilir. Böylelikle göz enfeksiyonlarının da önüne geçilmiş olur.
Abyssinian kedisi sık rastlanan hastalıklar
Kediler genelde köpeklere göre daha dayanıklı olabiliyor bu nedenle kedilerde ağırlıklı olarak şu hastalıklar vardır diyerek bir genelleme yapamayız. Abyssinian kedisi için ağız bakımı önemlidir. Dişlerinin her zaman fırçalanması gerekir çünkü diş eti rahatsızlıklarına meyillidirler. Kan hücrelerine enerji üretimi sağlayan enzim üretimini yavaşlatan piruvat kinaz eksikliği görülebilir. Bunu önlemenin yollarından biri düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olması. Genellikle 11 yaşına kadar bu risk görülebiliyor.
Son Yorumlar