Kediler Kaç Yıl Yaşar? Ev Kedilerinin Ömrü Ne Kadar?

Gönlümüz ister ki pet arkadaşlarımız uzun yıllar bizimle beraber yaşasın. Gerçek hayvan severler, minik dostlarını hayatlarının, ailelerinin, evlerinin içine katar. Onlara tıpkı bir bebek ya da çocukmuş hassasiyeti ile davranır. Evcil dostlarımız, onlara bakmakla yükümlü olduğumuz varlıklarımız aynı zamanda. Mamaları, suları, sağlıkları bizim sorumluluğumuzda. İşte bu nedenledir ki hayvan sahibi olmak aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Kediler binlerce yıladır insanoğluna dostluk yapan, insanoğlu ile birlikte gelişen canlılardan biridir. Üzücü olan şu ki kedi dostlarımız tüm ömrümüz boyunca bizimle ne yazık ki yaşayamıyor. Kediler kaç yıl yaşar sorusu merak edilen sorulardan biri ancak buna net bir yıl değil ortalama bir zaman verebiliyor veteriner hekimler. Çünkü kedilerin yaşı, yaşam süresi boyunca yaşadığı yer, iklim ve yaşam koşulları, ırkı, genleri ve benzeri gibi pek çok faktör kedilerin yaşam ömrüne etki ediyor.

Kedilerin ömrü ne kadar?

Aslında söze Creme Puff’tan başlamakta yarar var çünkü kedi yaşı bakımından rekor bu minik patiye ait. Creme Puff, yeryüzünde gelmiş geçmiş en uzun yaşamış kedi olarak biliniyor. Creme Puff 1967 yılında Texas eyaletinde doğmuş. Tamı tamına 38 yıl yaşayarak bilinen en yaşlı kedi ünvanına sahip. Guiness Rekorlar Kitabı’nda en uzun yaşayan kedi olarak kalmayı başaran Creme Puff’ın ardından yeni bir rekorla Tiffany adlı kedi geliyor. Tiffany bir bombay kedisi. 27 yıl yaşayan Tifanny de en uzun yaşayan kedi ünvanına sahip. Aynı zamanda bombay kedisi kaç yıl yaşar sorusunun da gelmiş geçmiş en uzun yanıtı olsa gerek! Kedilerin ortalama yaşam süresi  ya da bir diğer deyişle kediler kaç yıl yaşar sorusunun yanıtına gelince… Kedilerin ortalama yaşam süresi 2 ila 16 yıl arasında değişir. Eğer kediniz bakımlı ve sağlıklı bir kediyse bu durum uzayabilir.

Ev kedilerinin ömrü ne kadar?

Ev kedileri, sokak kedilerine göre daha şanslı elbette. Bakım ve yaşam koşulları iyileştikçe kedilerin ortalama ömrü de artıyor doğal olarak. Kedilerin ilk iki yılı, 25 insan yaşına eşit olduğu biliniyor. Aynı zamanda yetişkinlikten sonra her yıl da 4 insan yılına eş değer. Bazı kedi türleri ve ortalama yaşam sürelerinden bahsederek devam edelim.

·         Scottish fold yaşam süresi: 12 ila 17 yıl

·         British Shorthair yaşam süresi: 12 ila 14 yıl

·         Chinchilla kedisi yaşam süresi: 14 ila 16 yıl

·         Van kedisi yaşam süresi: 12 ila 17 yıl

·         Maine Coon yaşam süresi: 12 ila 17 yıl

·         Ankara kedisi yaşam süresi: 12 ila 18 yıl

·         American Bobtail yaşam süresi: 14 ila 16 yıl

·         Exotic shorthair yaşam süresi: 8 ila 15 yıl

·         Sfenks kedisi yaşam süresi: 12 ila 17 yıl

 

Kedilerin ömrünü etkileyen faktörler nelerdir?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kedilerin ömrünü etkileyen birçok neden var. Bunlara kısaca değinelim.

1-      Kedi Hastalıkları: Kalıtsal bir rahatsızlık varsa ya da sonradan oluşmuş bir sağlık problemi varsa kedinizin ekstra bakıma ve ilgiye ihtiyacı var demektir. Ne yazık ki hassas kedi bünyelerinde her hastalık bir risktir. Bu nedenle hastalanmasa bile düzenli olarak veteriner hekim gözetiminde kedinize check up yaptırabilir ve varsa olası hastalıkların erken teşhisinde ciddi bir zaman kazanabilirsiniz.

2-      Kedi kazaları: Bazı kediler yapıları gereği son derece hareketliyken bazıları miskinlikten hoşlanır. Aşırı hareketli kedilerin peşinde ne yazık ki kaza ihtimali dolanır. Mümkün olduğunca kedinizin konfor alanını geniş tutun ve olası kazalara karşı tıpkı bir bebek gibi her an önlem alın.

3-      Kedilerde obezite: Şişman kediler ya da şişman köpekler çok sevimli oluyor, kabul. Hatta bazen sevmeye bile doyamayabiliyoruz. Ancak bu durum her zaman için büyük bir risk. Kedilerin ömrünü kısaltan en önemli etkenlerden biri yanlış beslenme. Obezite nedeniyle kediniz ciddi bir hayati tehlikeye girebilir çünkü fazla yağlar organlarına baskı yapabilir. Neticede nefes alış verişi olumsuz etkilenir. Kedilerin neyi ne zaman yediğinin kontrolünün yapılması çok önemlidir.

Kedi ömrü nasıl uzatılır?

Yukarıda saydığımız faktörlere dikkat ederek ilk adımı atabilirsiniz. Ardından alacağınız bazı önlemler ile kedinizin ömrünü daha sağlıklı ve uzun geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bunlardan birkaç tanesini aşağıda paylaşalım.

·         Beslenme ilk dikkat edilmesi gereken nokta. Kedinizin vitamin ve besin değerleri bakımından yüksek bir beslenme programında olması gerekir. Kaliteli mama seçimi ve kedinin cinsine göre üretilmiş olan mamalar iyi bir beslenme programının ilk adımıdır.

·         Su, kedilerin vücudunu temizleyen en etkili şeylerden biridir. Su kabını daima dolu bırakın. Ne kadar çok su içerse o kadar yararlı olur.

·         İç ve dış parazit temizliğine mutlaka önem verin. Tüm aşılarının yapılmış olması ve düzenli olarak veteriner hekim ziyareti önemli bir detaydır.

·         Bu söyleyeceğimiz madde biraz hassas. Kedileri kısırlaştırmanın birtakım rahim tümörü ya da benzeri rahim hastalıklarının önüne geçişmesinde etkili olduğu söyleniyor. Ayrıca kedilerde kızgınlık dönemi problemlerini de gideriyor. Ancak dediğimiz gibi konu hayvan da olsa “annelik hakkı” olduğu için bu konuda fikir size ait. Ayrıca konuyu veteriner hekiminize danışıp daha detaylı bilgi de alabilirsiniz.