Samoyed Cinsi (Irkı) Köpek

Kibar, arkadaş canlısı, dost, neşeli ve heyecanlı bir ırk ile karşı karşıyayız. Bu sevimli ırk ismini Asya’da yarı göçebe bir halk olan ve yaklaşık bin yıl önce Sibirya’ya göçmüş Samoyed halkından alır. Samoyedler dünyanın en soğuk yerleşim yerlerinden biri olan Sibirya’da ağır işlerin üstesinden gelebilmeleri için köpekler yetiştirdiler. Hava sıcaklığının telaffuz dahi edilemediği soğuklarda çadırlarda yaşamış ve soğuk gecelerde ısınmak için köpekleriyle birlikte uyumuşlar. Samoyed halkı için Ren geyiği büyük önem taşırdı çünkü hem besin hem deri hem de kürk kaynağı idi. Başlarda bu Ren geyiklerini avlamak için köpekleri kullanışlar. Avcı olarak kullansalar da ilerleyen zamanlarda sürü gütme görevini de üstlenmişti bu köpekler. Hem avcı hem kızakçı hem de çoban köpeği olan Samoyed’ler gittikçe popüler olmaya başlamıştı. 1800’lü yıllarda macera tutkunu bir grup insan kuzey kutup bölgesini ziyaret eder ve İngiltere’ye dönerken Samoyed’leri de birlikte götürür. Hatta 1889’da kâşif Robert Scott’un bu köpeklerden birkaç tanesini İngiltere’ye getirdiği rivayet edilir. Samoyed ile tanışan İngiliz halkı bu köpekleri çok sever. Öyle ki dönemin kraliçesi bu türe hayran kalır. Gerek yetenekleri gerekse safkan dış görünümü ile ırkın meziyetleri dilden dile yayılır.

Samoyed fiziksel özellikleri

Kaslı bir vücudu vardır her ne kadar tüylerden görünmese de. Gümüşe çalan sık kürkü beyaz renktedir. Ayrıca krem ve sarı da olabilir. Ancak en bilinenleri beyazdır. Samoyed güçlü ve dinamik bir köpektir aynı zamanda hareketlidir de. Siyah ya da kahverengi bir burnu vardır. Kafası uca doğru sivrileşir. Kuyruğu uzundur ve bol tüylüdür. Bacakları yere diktir, ayakları düzdür ve tüylerle kaplıdır. Kürkü kalındır, soğuktan korur. Orta boy bir ırktır. Erkeklerin yükseklikleri 53-60 cm iken dişilerinki 53-57 cm civarındadır. Hem erkeklerin hem dişilerin kilosu 15-30 kg civarındadır. Samoyed’lerin ortalama yaşam ömrü 13 ila 15 yıl arasındadır.

Samoyed karakteri

Samoyed iyi mizacı ile tanınır. Genelde dertsiz, tasasız, mutlu ve eğlenceli bir köpektir. Sevgi dolu hayvanlardır ve bu özelliklerini de saklamazlar. Bazı köpek türleri ailenin tek bir üyesini sahiplenir, onu patron bilir ve sözünden çıkmaz. Samoyed’lerde ise durum farklıdır. Türlerin aksine o herkese karşı aynı sempatik tutumu sergiler. Özgürlüğüne düşkün olsa da ailesine de bağlıdır bir o kadar. Genellikle kendi kendilerine olmayı severler. Çok ayak altında dolaşan ve gürültücü köpeklerden değildirler. Sosyalleştirilirlerse yabancılarla iyi anlaşırlar. Herkes onları için potansiyel arkadaştır bu nedenle hemen dost olmak için bütün sevimliklerini sergilerler. Heyecan, Samoyed’lerin kanında vardır diyebiliriz. Özellikle misafirlere karşı çok heyecan duyarlar. İnsanların üzerine atlama, yalama gibi eğilimleri olabilir. Oyun oynamak istediği zaman ses çıkarabilir. Fazla dost canlısı oluşu, onu iyi bir koruma köpeği yapamaz ne yazık ki. Çünkü kalbi herkese açıktır! Yani eve hırsız bile girse muhtemelen çok sevinir ve kendini sevdirip arkadaş olmak ister. Samoyed’lerin, diğer köpeklerle anlaşma konusunda iki farklı görüş vardır. Bir kesim köpeklerle anlaşamadığını ve onlara karşı üstünlük kurmaya çalıştığını savunurken, bir kesim de gayet iyi anlaştığı yönünde hem fikir. Tür aynı olsa da huy farklı olabiliyor elbette. Örneğin Cocker’lar sevecen hayvanlar olmalarına rağmen bazıları aşırı kıskanç olduğundan sahibinin yanına yaklaşan herkese karşı saldırgan bir tavır da sergileyebilir. Yani diyeceğimiz o ki biraz da karakter meselesidir.

Samoyed eğitimi

Samoyed’ler eğitilmesi zor hayvanlardır. Bunun nedeni biraz sıkılgan yapıları olabilir. Üst üste sürekli aynı şeylerin yapılması istenirse sıkılabilir. Ona bağırırsanız, sinirlenirseniz ya da fiziksel bir şiddet eğiliminiz olursa işleri daha da yokuşa sürmüş olursunuz. Onunla arkadaş olduğunuz kadar ona patronun siz olduğunuzu da hissettirmeniz gerekir. Ona bir görev verirken bu görevin değişken olmasına dikkat edin; aynı şeyler onu sıkacak ve bunaltacaktır. Küçük yaşta eğitim her bakımdan önemlidir. Yeterli egzersiz yaptırırsanız apartman hayatı için de uygundur. Sıcak iklimleri sevmez bu nedenle aşırı sıcaklara gelemez.

Samoyed tüy bakımı

Samoyed biraz tüy dökebilir. Kürkünün bakımlı ve güzel görünmesi için yapmanız gereken haftada en az iki kez fırçalamak. İhtiyaç duydukça banyo yaptırabilirsiniz ancak köpeklerin çok sık yıkanması önerilmez. Yıkama sırasında kulaklarına dikkat edin, enfeksiyon ihtimaline karşı daima kontrol edin. Bu arada dışarı çıkıp geldikten sonra tüylerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin çünkü içlerine kene ya da birtakım böcekler girebilir.

Samoyed egzersizi

Günlük egzersize ihtiyacı vardır. Çok uzun yürüyüşlere çıkmak onun için ideal olacaktır. İyi bir eşlik köpeğidir diyebiliriz. Siz koşu yaparken ya da yürürken size eşlik edebilir. Eğer apartmanda değil de bahçede besliyorsanız Samoyed’in bulunduğu yeri koruma amaçlı çit ile çevirmenizde yarar olacaktır. Çünkü etrafta dolaşmayı, yeni yerler keşfetmeyi severler. Bir gün alıp başını gidebilir, bağımsızlık da var serde malum.

Samoyed’lerde sık rastlanan hastalıklar

Genellikle diabet ve kalça displazisine yatkındır. Alerjik bir bünyesi olabilir, alerjilere karşı hassastır. Göz problemlerine eğilimlidirler. Genellikle sağlıklı bir yapıları vardır ancak her köpekte görülebilen ufak rahatsızlıklar bu tür için de geçerlidir.