Ragdoll Cinsi (Irkı) Kedi

Cam mavisi gözleri, sürmeli bakışları, eldiven giymiş patileri, pamuk saflığında kürkü ile izlemeye doyulamayan bir kedi ırkında sıra. Bugün misafir patimiz Ragdoll kedisi. Yüzyıllardır var olan, tarihi ile dillere pelesenk olmuş, kraliçelerin, kralların kedisi demeyi çok isterdik zira muhteşem görünüşü ile tarihi zamanda yaşasaydı eminiz saray kedisi olabilirdi. Gelin görün ki bu kedinin tarihi 50 yıl öncesi var yok… Çok yeni bir kedi türü olarak karşımıza çıkıyor. Huyu suyundan sebep “yavru köpek” olarak da biliniyor. Elbette farklı isimleri de mevcut bunlardan biri Beyaz İran Kedisi. Aynı zamanda en büyük kedi cinsleri arasında gösterilir. Büyük olsa da iyi huylu ve mutluluk veren bir kedi. Karakter özelliklerine geçmeden önce tarihinden söz edelim biraz.

Ragdoll kedisi ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıktı. Kaliforniya’da yetiştirildi. Birkaç kedinin karışımı olduğu düşünülüyor. Bu ırklar Burmese, Birman ve Persian yani İran kedisi ırkı. Zaten az önce sözünü ettiğimiz gibi beyaz İran kedisi olarak da biliniyor. İhtişamları kürkleri İran kedilerinin güzel bir genetiği yani. Şu an gördüğümüz Ragdoll kedisi, Josephine adında beyaz bir kediden türemiş bu nedenle bu ırka dahil olan kediler aynı zamanda Josephine’in yavruları olarak bilinir. Irkın yaratıcısı Ann Baker. Ragdoll kedisi Baker tarafından ilk olarak tanıtıldı. Görünüş olarak Siyam kedisini de andırır. Ragdoll kelimesi İngiliz dilinde bez bebek, oyuncak bebek anlamında kullanılır. Baker’ın kediye bu ismi vermesinin nedeni olarak Ragdoll kedisinin kucak sevmesi, kucağa alındığında bir bebek gibi davranması ve tamamen bir oyuncağı andırması gösterilir. Ragdoll kedisinin tüm dünya tarafından tam anlamıyla tanınması 2000 yılında oldu. Ev, koltuk ve kucak kedisi olarak tanımlanan Ragdoll kedisinin fiziksel özelliklerine bir göz atalım şimdi de.

Ragdoll kedisi fiziksel özellikleri

Uzun bir vücut yapısına sahiptir. Aynı zamanda kaslı da bir vücudu vardır. Tüyleri pelüş kıvamında yumuşacıktır. Kemikleri güçlü yapıdadır. Tüylerindeki kalabalık onun daha da heybetli görünmesine neden olur. Kafası orta büyüklüktedir, vücudunun iri olmasına karşın kafası o kadar da iri değildir. Kulakları da orta boyuttadır. Bacakları uzundur ve en az kemikleri kadar güçlüdür. Çene yapısı sağlamdır. Gözleri mavidir, çok derin bir mavi hatta. Etrafı bazen sürmeli de olabilir. Siyah bir çerçevesi vardır gözlerinin mavisinin. Tek tip tüy rengi vardır diyemeyiz, biraz karışık yapıdadır. Genellikle kürk taban rengi açık bir renk ise benekleri koyu renktir.

Yüzü ve kulakları genelde koyu renk olur vücuduna oranla. İki renkli olan Ragdoll kedisinde vücudunda koyu renkli beneklere rastlarız. Tüylerinin en dikkat çeken özelliklerinden biri ipeksi ve yumuşak yapısıdır. Tüyleri orta uzunluktadır çok uzundur diyemeyeceğimiz gibi çok kısadır da diyemeyiz.  Genellikle çikolata, mavi, lila renklerinde görülür. Patileri sanki eldiven giymiş gibi beyaz renktedir. Çift renkli olan Ragdoll kedisinin yüzünde maskeyi andıran bir V şekilde maskesi vardır. Kiloları 7-8 kg civarında olabilir. Hatta bazen 9 kiloyu da bulabilir. Uzun ömürlü kedilerdir, ortalama 9 ila 15 yıl arasında yaşarlar.

Ragdoll kedisi karakter özellikleri

Yazımızın başında ona yavru köpek lakabının takıldığından bahsetmiştik. Şimdi bunun nedenini anlatalım. Ragdoll kedisi, sahibinin yanında dolanmaya bayılır ve sürekli evin içinde onu takip eder. Nasıl ki yavru köpekler sahiplerinin dibinden ayrılmaz, Ragdoll kedisi de onlar gibi sürekli dolanır. Bu nedenle yavru köpek olarak lakap takılır. Normalde kediler yükseklerde olmayı sever, atlayıp zıplamaya bayılırlar hatta. Ragdoll kedisi için bunu söyleyemeyiz. Sessizliğin verdiği bir güç ile daha çok yerlerde olmayı tercih ederler. İnsanlara bir arada olmayı severler. Sahibinin ayaklarının dibi onun favori mekanlarındandır hatta. Sakin bir yapısı vardır ancak sinirlendikleri zaman pati atabilirler. Apartman için son derece uygun kedilerdir. Ragdoll kedisinin en önemli özelliklerinden biri kucakta durmayı çok sevmesi ki zaten oyuncak bebek denmesinin nedeni de bu dediğimiz gibi. Sahibinin kucağında saatlerce kalabilir zaten çok enerjik kediler de değildir.

Enerjik olmamaları oyun oynamayı sevmedikleri anlamına gelmez. Her kedi gibi oyun oynamayı severler. Yatıp uzanmak daha cazip olsa da oyunu da reddetmezler diyelim. Gürültücü kediler değildirler. Bazı kediler gibi istediklerini yüksek sesle haykırmak yerine kısık bir tonda yumuşak ve melodik bir şekilde kendilerini ifade ederler. Uysal ve sessiz yapıları vardır ve çok zekidirler. İyi huylu bir kedidir ve eğitimleri kolay olur. Çocuklarla araları çok iyidir, evinizdeki diğer evcil hayvanlarınızı yadırgamaz onlarla da arası iyidir. Eve geldiğiniz zaman sizi kapıda beklerler. Bu kadar olumlu özelliklerinin yanında tek tük de olsa olumsuz özelliklerini serpelim. Evde yalnız kalmayı sevmezler, yalnız kaldıklarında sıkılırlar. Ülkemizde çoğu evde rastlanır diyemeyiz zira nadir bulunan ırklardandır.

Ragdoll kedisi bakımı

Ragdoll kedisi bakımında en dikkat edilmesi gereken konulardan biri tüylerini düzenli olarak taramak. Kediler ve hatta bazı köpekler taranmayı sevmezler ancak Ragdoll kedisi için bu durum da zevk veren bir aktivitedir. Taranırken sorun çıkarmazlar ve sakin sakin otururlar. Kulak temizliğine dikkat etmeniz önerilir. Diş eti hastalıklarına karşı hassas olabilir bu nedenle ağız ve diş sağlığına önem vermeniz gerekir. Tırnaklarını iki haftada bir kesmeniz yeterlidir. Göz çevresi akıntısı olabilir zaman zaman, bu durumda nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz yavaşça. Genel olarak sağlıklı kedilerdir. Ragdoll kedisinde mesane taşı ve kalp rahatsızlıkları olabilir. Bu nedenle düzenli veteriner kontrolü gerektirir. Çok enerjik yapıda kediler olmadığı için hareketsizdirler ve bu hareketsizlik obezite tehditi oluşturabilir. Bu nedenle aşırı kilo almasını engellemek için beslenme rutinine dikkat etmeniz önerilir. Ragdoll kedisinin nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bilgiyi veteriner hekiminize danışabilirsiniz.