Plati balığı

Akvaryuma koyduğunuz anda bir anda güneşin batışı efektini suyun içinde görmek, plati balığının en önemli özelliklerinden biri. Zaten ona bir anlamda ateş balığı denmesinin nedeni de bu ateş kırmızısı rengi. Aslında plati balığının kendi içinde pek çok türü var bunlardan en bilinenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mavi ya da yeşil plati balığı
  • Kan kırmızı plati balığı
  • Siyah plati balığı
  • Günbatımı (Sunset) plati balığı
  • Altın renkli (Golden) plati balığı

Sakin bir balık türüdür plati balığı. Çok hareketli değildir ve genelde diğer türlere iyi geçinir, barışçıl balıklardandır. Kendi gibi küçük boyutlardaki balıklarla aynı akvaryumda rahatça beslemeniz mümkündür. Yapısı narin gibi görünse de dayanıklıdır. Orta Amerika kıtasının Atlantik yönündeki tatlı sularda yaşar. Genelde akvaryumun orta seviyelerinde yüzmeyi severler. Erkekler genelde 5cm civarı uzarken dişiler 6 cm civarı uzar. Plati balıklarında cinsiyet ayrımı yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri gonopod organıdır. Karın bölgesinde bulunan bu organ sadece erkeklerde vardır. Dişiler ise üçgen yüzgeçleri ile fark edilebilir.

Plati balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?

Plati balıklarını sakin hayvanlardır. Akvaryumun içine bolca bitki koyarsanız daha mutlu olacaktır. Özellikle macar otu adı verilen bitkinin plati balıklarına iyi geldiği söylenir. Akvaryumda bunların haricinde bulundurabileceğiniz bitkiler; saz, amazon, su merceği gibi bitkiler olabilir. Bu bitkiler plati balığının kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır. Sakin oldukları için başka balıklarla da iyi geçinirler. Bu nedenle akvaryumda balık besleme hobisine yeni başlayanlar için de uygun bir balıktır. Sürüler halinde dolaşmayı severler ve eğer akvaryumda yeterli bakım koşulları yerine getirilirse 2 yıla kadar yaşayabilirler. Ani ısı değişikliklerinden hoşlanmazlar ve çabuk etkilenirler. Bu nedenle ısı değişikliklerine dikkat etmek gerekir. Akvaryum ısısı, genel olarak 20 derece ile 26 derece arasında olması idealdir. Suyun pH derecesi için ise ideal olan değerler 7-8 olabilir. Akvaryumun güzel bir filtre ile düzenli olarak temizlenmesi önemli bir detaydır çünkü plati balıkları pis sulara alışkın değillerdir. Su ne kadar berrak olursa, o kadar yaşam kaliteleri artacaktır.

Plati balığı ne yer?

Plati balığı hepçil bir canlıdır. Doğal alanlarında bitkiler, böcekler ve kabuklularla beslenirler. Akvaryumda kaliteli pul yemlerin yanı sıra canlı ya da dondurulmuş yemlerle de besleyebilirsiniz. Genelde yem seçimi yapan balık türlerinden değildir. Verdiğiniz yemleri yiyecektir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken noktalardan biri balığınıza fazla yem vermekten kaçınmak. Balıklara genel olarak ne zaman yemek verseniz muhtemelen yiyecektir. Bu nedenle siz de balığınızın aç olduğunu düşünecek ve yem verme konusunda bir hayli cömert davranacaksınız. Ancak bu durum balığınıza yapabileceğiniz kötülüklerden biri çünkü fazla yem vermek sindirim sisteminde birtakım aksaklıklara neden olur. Bu nedenle düzenli bir beslenme programı yapmanızda yarar var.

Plati balıkları üreme

Plati balıkları canlı doğuran balıklardır. Üremeleri kolaydır. Yetişkin plati balıkları 10 ila 50 arası yavru doğurabilir. Dişilerin sağlıklı üremesi için bol bitkisi olan başka bir akvaryuma geçmesi daha sağlıklı olabilir. Bitkilerin içinde olan balık daha az strese girecektir ve böylelikle stressiz doğum, daha az yavru kaybına neden olacaktır. Yavrular doğduktan sonra içgüdüsel olarak saklanma ihtiyacı hissederler ki bu ihtiyaç 2 ayı bulur. 3-4 aydan sonra artık ergenliğe ulaşmış olurlar. Platiler henüz yavruyken dahi renklidir. Rengini tam olarak alması ve akvaryumumuzu festival renklerine bulaması yaklaşık 2-3 haftada gerçekleşebilir. Dişi doğum yaptıktan sonra yavruları yine akvaryumun suyu ile beslenen başka bir kaba almanız daha uygun olabilir. Böylece yavruları, büyük balıkların gazabından da korumuş olursunuz. Hamile dişiyi ayırt etmek kolaydır çünkü direkt kanı büyür. Ayrıca ana yüzgecine yakın bir yerde siyah renkli bir benek oluşur. Bu siyah nokta, yavruların gözleridir aslında. Doğum yaklaştığı zaman dişi plati balığınız kendini sessize alabilir yani yalnızlığı tercih edebilir ya da çekingenleşebilir. Bazen yemeği bile reddedebilir. Karnı günden güne şişer ve vakti geldiğinde bebeklerini dünyaya getirir.

Plati balığı hangi balıklarla yaşar?

Plati balığı barışçıl bir balık türüdür bu nedenle hemen hemen her balık türü ile birlikte beslenebilir. Her bir erkek plati için en azından iki dişi plati bulundurmanızda yarar var. Böylece dişiler daha az strese maruz kalır. Moli balığı, kılıçkuyruk, melek balığı, çöpçü balığı gibi balıklarla bir arada beslenebilirler. Saldırgan balık türlerini aynı akvaryuma koymaktan kaçının; plati balığı sakin olduğu için muhtemelen diğer saldırgan balıklar tarafından rahatsız edilebilir. Bu nedenle yine kendi gibi barışçıl balıklarla bir arada beslenmesi daha iyi olacaktır.