Köpekler neden hırlar?

Burada aslında asıl sormamız gereken köpeğimizin bize ne anlatmak istediğidir. Evet, bir köpek hırlıyorsa muhtemelen saldırmaya hazırdır bunu hepimiz biliyoruz. Ancak aslında bu hırlamanın amacı saldırma değil bir çağrıdır. Eğer hırlamasına neden olan etkeni ortadan kaldırmazsanız sizi ısıracağına dair bir işarettir. Bazı durumlarda hırlama bir ikazdır, devamında gelmesi muhtemel bir ısırığın habercisidir. Köpekler de tıpkı bizler gibi duyguları olan canlılardır. Biz kızarsak bağırırız onlar da havlar. Biz mutluysak kahkaha atarız onlar da kuyruk sallar. Aslında hisler benzer, gösteriş biçimi farklı diyelim. Köpekler hakkında bilgi araştırması yapıldığında en çok arananlardan biri bu hırlama refleksleri. Biz de bu yazımızda size köpekler neden hırlar bunu anlatacağız.

Köpek hırlaması saldırganlık anlamına mı gelir?

Köpek hırlamasını sadece saldırı olarak algılamak doğru değildir çünkü köpekler oyun sırasında da hırlarlar. Bu onların duygularını dışarı vurma şekillerinden biridir. Genellikle iletişim kurmak için yaparlar. Hırlama durumu köpeğin cinsine, eğitimine, karakterine ve yaşadıklarına göre değişir. Örneğin barınaklardan aldığımız ve hikayesi olan köpeklere çok daha hassas davranmamız gerekir. Onları çoğu çeşitli zorluklarla mücadele etmiştir çünkü. Kimi şiddet görmüş, kimi terk edilmiş hepsi birbirinden masum birbirinden bakıma muhtaç. Eğer barınaktan bir köpek aldıysanız geçmişte yaşadıklarından dolayı içinde korkuları olabilir. Örneğin hiçbir şey yapmayıp sadece yanından geçseniz dahi size hırlayabilir. Bu bir savunma hırlamasıdır, o kadar zor şeyler yaşamıştır ki her saniye kendini koruma altında tutmak ister. Bu durum tamamen köpeğin psikolojisi ile alakalıdır.

Hikayesi ne olursa olsun köpeklerimize yapacağımız en büyük iyilik onunla konuşmaktır. Agresif olabilir, saldırgan olabilir ancak ses tonunuz ve ona yaklaşımınızla en sert ırklardan biri olan Pitbull ile bile iletişim kurabilirsiniz. Hayvanlar hisleri güçlü insanlardır, onunla konuşursanız sizden zarar gelmeyeceğini anlayacaktır ve zamanla bu aşırı koruma içgüdüsü yerini güvene bırakacaktır. Unutmayın, hırlayan ve ısıran köpeğinize atacağınız ilk adım onunla konuşmak ve şefkat göstermektir; bağırıp çağırarak ona cezalar vermek değil. Şimdi hırlama konusuna geri dönelim. Köpeğinizin hırlama refleksinin altında pek çok şey yatıyor olabilir. Örneğin;

  • Korku
  • Rahatsız bir durum
  • Kendini savunma
  • Aynı şekilde aile üyelerinden birini savunma
  • Saldırganlık
  • Oynama isteği
  • Herhangi bir eşyanın, mamanın ya da oyuncağın korunması

Köpekler kendilerine ait eşyaların alınmasından pek hoşlanmazlar. Yiyecek ya da oyuncak gibi şeylerin yanına yaklaştırmak istemezler kimseyi. Eğer yemeğini almaya kalkarsanız ya da oyuncağına dokunursanız hırlayabilir. Bu tamamen kendine ait olan eşyayı koruma içgüdüsüdür ve oldukça doğal bir davranıştır.

Köpeğin hırlama alışkanlığı eğitim ile geçer mi?

Bununla ilgili çok net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü hırlama, doğuştan gelen bir tepki dışavurumudur. Köpek eğitimi ile pek çok şeyin üstesinden gelebilirsiniz bu doğru ancak hırlama konusunda net konuşmak doğru olmayabilir. Eğitim ile büyük yol kat edersiniz ancak bir gün bir şeye yeniden hırlayabilir. Köpek eğitimi ile hırlama tamamen geçer diyemeyiz yani. Peki köpeğim hırlıyorsa ne yapmalıyım? Bu sorunun yanıtı ile devam edelim. Öncelikli olarak sakinliğinizi korumalı ve asla üzerine gitmemelisiniz. Telkin edici bir ses tonu diye adını tekrarlayın. Eğer oyuncağını aldığınız için size hırlıyorsa oyuncağını geri verin. Eğer sizi savunduğu için havlıyorsa ortada bir tehlike olmadığını ona hareketleriniz ile belli edin. Köpeklerin çoğu hırlar bu bir gerçek ancak hırlama durumu sürekliyse ve devamlı bir havlama varsa bu durumun çok da normal olduğunu söyleyemeyiz. Böyle durumlarda mutlaka dikkatli olun. Eğer köpeğinizde anksiyete, stres, hayal kırıklığı gibi şeyler varsa bu durum hırlamalarını arttırabilir. Bu nedenle öncelikli olarak yapmanız gereken köpeğinizin hırlamasına neden olan etkeni ortadan kaldırmak. Eğer size bir şey anlatmak istiyorsa ve bunu başaramadığı için işler iyice karışıyorsa mutlaka veteriner hekiminizden destek alın. Veterineriniz size doğru yolu ve ne yapmanız gerektiğini anlatacaktır.