Kediler Yıkanır mı? Yavru Kedi Nasıl Temizlenir?

Kedilerin hijyenik koşullarda olması, yaşam sürelerine etki eden en önemli etkenlerden biridir. Şu bir gerçek ki çoğu kedinin suyla arası pek yoktur. Köpekler daha çok suyla haşır neşirken kedilerin biraz daha mesafeli yaklaştığını biliyoruz. En azından çoğu kedi için böyle diyebiliriz. Ancak elbette kedilerin tüy ve deri sağlığı için bazı periyodlarda yıkanması gerekir. Yavru kedi temizliğine geçmeden önce genel olarak kedilerin yıkanması hakkında bilgiler verelim.

Kedi yıkanır mı?

Kedilerin yıkanma alışkanlıkları pek olmadığı gibi banyo yapmaktan da hiç haz duymazlar. Normalde kediler kendi temizliklerini yalayarak yapabilirler. Temizlenme işlemlerini kendi kendilerine gayet iyi kotarabilirler özetle. Bazı durumlarda ise kedileri yıkamak gerekebilir örneğin bir hastalık olduğunda ya da gerçekten kirlendiğine… Kendini yalamasıyla çözülemeyecek işler için ilk adım banyodur. Aslında arama motorlarına baktığımızda kedi ıslak mendille silinir mi sorusu ile karşılaşıyoruz. Özellikle yavru kedilerin yıkanmasını uzmanlar önermez. Bu gibi durumlarda bebekler için hazırlanmış olan ıslak mendiller ile yavru kedi temizlenebilir. Bunun dışında her beslenme sonrasında bıyıklarda biriken sütler için de yine ıslak bezden faydalanılabilir ancak buradan önemli olan hassas bir uygulama yapılmasıdır. Unutmamak gerekir ki kedilerin derisi de çok hassastır.

Kediler nasıl yıkanır?

Eğer zaruri bir durum hasıl olduysa ve kedimizi kendimiz yıkamak zorundaysak bu durumda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. En önemli dikkat noktası kedi şampuanıdır. Kediler için özel olarak tasarlanan kedi şampuanlarını tercih etmenizde fayda var. Böylece sabun ya da şampuan artıklarının derilerine zarar vermesini önlemiş olursunuz. Kedi şampuanını direkt deriye dökmemek gerekir mutlaka sulandırmak lazım. Şampuanlama sonrası derinin şampuandan tamamen arınması önemli. Kulak, göz, burun gibi hassas bölgeleri temizlerken su kaçmamasına dikkat edin. Aksi halde birkaç tırmık darbesinin yanı sıra banyo sonrası gergin bir kediyle karşılaşmanız muhtemel. Tüyleri kısa olsa dahi banyodan sonra kedinizi kurutmanızda yarar var. Kurutma makinesini asla yakından tutmayın aksi halde derisi zedelenebilir. Bu arada sokak kedisi nasıl yıkanır sorusunun yanıtı da benzerdir. Ancak fark şu… Ev kedisi size alışıktır ve korkmaz ancak sokak kedisi henüz yeni yeni alışma sürecinde olduğu için çok daha gergin olabilir. Kendini yıkatmak istemeyebilir ya da kaçabilir. Sokak kedisini buna alıştırmak güçtür ancak bunun üstesinden gelebilecek tek şey “sevgi”dir. Güzel konuşarak, severek bir nevi tatlı dil ile yılanı deliğinden çıkarmak mümkündür. Zor mudur? Zordur, ancak imkânsız değildir.

Yavru kediler nasıl temizlenir?

Kediler temizliklerine çok düşkün olan varlıklardır. Bu nedenle içgüdüsel olarak bu ihtiyaçlarını karşılamak için kendilerini yalayarak temizlerler. Yavru kedilerde bu görevi anne kedi üstlenir. Yavrularını yalayarak temizler. Eğer annesi olmayan bir kediyi sahiplendiyseniz bu görev sizde. Yavru kedi yıkama, mecbur kalmadıkça önerilmez. Kedilerin suyla temas etmesinden hoşlanmaması önemli bir erkendir çünkü yavru kediler sudan korkabilir. Hassas bünyeleri, ıslaklığı ya da üşümeyi kaldıramayabilir bu nedenle yavru kedi hastalanabilir. Yavru kedileri yıkamak yerine bebekler için olan ıslak mendille silmek daha iyi bir alternatiftir. Bir diğer öneri ise pamuk ile temizlemektir. Pamuğu iyice ıslattıktan sonra avucunuzun için sıkın ve fazla suyu alın. Yavru kedinizi severek, onunla konuşarak ve ürkütmeden kucağınıza alın. Pamuk ile tüylerinin çıkış yönünün aksi istikametine doğru yavaşça silin. Patilerini temizlerken, patisini avcunuza alın ve ılık bir suyla hafifçe silin. Göz ve kulak temizliğini çok yavaş ve nazikçe yapın. Kulak içi temizliği için mutlaka veteriner hekime danışın çünkü hassas bir nokta. Kedinizi temizledikten sonra kurutun. Yüzüne kurutma makinesi tutmaktan kaçının. Detaylı bilgi ve aklınızdaki sorular için mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar var.