Discus (diskus) balığı
Canlı renklerinden mi söze başlamalı, ilginç vücut yapılarından mı bilemedik. Bildiğimiz şu ki discus balıkları akvaryumcuların ilk tercih ettiği balıklardan. Akvaryumun kralı olarak da bilinirler. Bakımı kolay balıklar mıdır bu tartışılır ancak özel bir bakım istedikleri nettir. Discus balıkları tropik akvaryum balıklarıdır ve ortalama 15 cm’e kadar ulaşabilir boyları. Bu nedenle küçük bir akvaryumda beslenemez. Discus akvaryumu için gereken detayları yazımızın ilerleyen kısımlarında paylaşacağız. Şimdi bu tropikal balığın özellikleri ile devam edelim. Çiklitgiller ailesinin çok bilinen bir üyesidir discus balıkları.
Güney Amerika’ya uzanır kökleri, Amazon ırmağı ana yurdudur. Uzak Doğu Asya ülkelerinde süs balığı üretimi olarak neredeyse bir sanayi haline gelmiştir. Ucuz balıklardan değildir açıkçası. Yani pek çok hobici beslemek ister ancak yüksek maliyetlerinden dolayı biraz da tereddütlü yaklaşılabilir. Renkleri çeşitlidir; turuncu da olabilir, gri de… Bazen mavisine denk geliriz bazen de desenlisine. Yani discus balıklarının renk çeşitlerini anlatmaya kalksak biraz zaman alır. Discus balığı 100’den fazla türe sahiptir. Bunların içinde en çok bilinenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Mavi discus balığı
- Kırmızı discus balığı
- Snow White
- Leopard
- Blue Diamond
- Snake skin
Discus balıklarında cinsiyet ayırımı, üreme tüpleri ile kendini belli eder. Erkek discus balığının sperm tüpü ince ve sivri uçludur. Dişi discus balığının ise yumurtlama tüpü yuvarlak ve kalın uçludur. Erkekler, dişilere oranla daha büyük yapıdadır.
Discus balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi çok minik balıklar değildir bu nedenle küçük akvaryumlarda beslemek uygun olmaz. En az 200 litre hacmin olması önerilir. 50 cm yükseklik ideal olabilir. Kendilerini güvende hissetmeleri önemli bir noktadır çünkü hassas ve stres eşiği düşük balıklardır. Akvaryumu konumlarken direkt güneş ışığı almasından kaçının, bu suyu ısıtacak ve nem dengesini kaybettirecektir. Akvaryum suyu yumuşak ya da orta sertlikte olabilir. Her balığı anlatırken sürekli pH derecesinin öneminden bahsediyoruz. Ph derecesi, balığınızın sağlıklı ve uzun ömürlü olması için önemli. Discus balıkları için ideal pH derecesi 4 ila 10 arasında olabilir. İdeal akvaryum sıcaklığı ise 28 ila 30 derece arasında olabilir. Sıcaklığın 27 derecenin altına düşmemesi önemli bir detaydır. Discus balığı bulanık suları sevmez ki anavatanının Amazon ırmağı olduğunu söylemiştik. Berrak ve pırıl suları sever, temiz su ihtiyacı yüksek balıklardandır. Suda hiç amonyak, nitrit bulunmaması gerekir. Nitrat oranının ise litre başına 20 miligramı geçmemesi önerilir.
Akvaryum zeminini çıplak da bırakabilirsiniz bitkili akvaryum da tercih edebilirsiniz. Çıplak bırakırsanız gözünüze boş gelebilir ancak çok kalabalığın ekstra bakım gerektirdiğini de unutmamak gerekir. Özellikle dip yemler, suyun bulanıklaşmasına neden olacağı gibi suyu kirletecektir de. Bu nedenle çürüme ihtimali olan dip yemlerinden kaçınmanız gerekir eğer illa akvaryum bitkisi istiyorsanız. Bitkilerin şık bir görüntü verdiği bir gerçek ancak bakımının hiç kolay olmadığı da başka bir gerçek. Bu nedenle bitki yerine mağaralar ya da mercan kayalıkları da alabilirsiniz. Bir diğer akvaryum süsü ise renkli taşlardır. Taşların renkli olması hemen aklınıza suyu bulandırır gibi bir endişe getirmesin. Bu taşlar akvaryum için özel olarak boyandığından ne balıklara bir zararı vardır ne suyun bulanıklaşmasına neden olur. Eğer sade bir akvaryum yerine hareketli bir akvaryum tercih ediyorsanız o zaman discus balığı adedini de iyi ayarlamanız gerekir. Örneğin 300 litrelik bir akvaryumda 8 yetişkin discus balığı besleyebilirsiniz ancak dekor koyacaksanız bu sayıyı 6’ya hatta 5’e indirmeniz daha doğru olacaktır. Böylelikle discus balıkları sıkışmamış olacak ve kendini daha rahat hissedecektir. Akvaryuma koyduğunuz her ekstra dekorun discus balık adedini etkileyebileceğini daima göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Discus balığı ile yaşayan balıklar
Discus balıkları toplu halde yaşamayı severler. Birden fazla discus balığını aynı akvaryuma koyabilirsiniz, bir sıkıntı yaratmayacaktır. Discus balıkları yalnızlığı sevmez bu nedenle en az 5-6 balık gerekebilir. Genelde sakin balıklardır bu nedenle akvaryuma alacağınız diğer balıkların da sakin karakterli olmasına dikkat edin. Eğer hızlı hareket eden bir balık türü ise discus balığı muhtemelen çok korkacaktır. Su salyangozları discus balıkları ile aynı ortamda yaşayabilir. Discus balıkları lepitesler ile beslenebilir ancak en güzel beslenme şekilleri tek beslenmeleridir. Yani aynı cinsten, farklı renkten discus balıklarına özel bir akvaryum daha ideal olabilir. Örneğin bazı kaynaklarda melek balıkları ile bir arada yaşamasının bir sakıncası olmadığı söylenirken diğer kaynaklarda bu kesinlikle sıkıntılı bir durumdur. Birbirleri ile yüze yüz uyumlu anlaşan balık bulmak biraz da şans meselesi aslında. Bazen en anlaşan balıklar arasında da olası kavgalar görülebiliyor.
Discus balığı yumurtlaması
Discus balıkları da tıpkı melek balıkları gibi eşlerini kendileri seçerler yani rastgele bir çiftleşme olmaz. Zamanla birbirine alışan çiftler, daha sonra yanlarına diğer balıkları yaklaştırmamaya başlayacaktır ki bu birbirlerini eş olarak seçtiklerinin bir kanıtıdır. Discus balıklarının yumurtlaması için akvaryum zeminin kum olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çift yumurtlama için zemini seçer, sonra temizlik yapar yumurtalar için. Sonra dişi aşağıdan yukarı doğru yumurtalarını sıralamaya başlar. Yumurtalar sıralandıktan sonra erkek yumurtaların üzerinden geçer ve spermlerini bırakır. Yumurtlama bittikten ortalama 2-3 gün sonra yumurtalar açılır. Discus balıkları için kolay strese giren canlılar olduğunu söylemiştik bu durum yumurtlama sonrası da geçerli. Yavrularını besledikleri sırada discus balıklarının korkutulmamaları gerekir, akvaryum karşısında ani hareketlerden kaçının bu nedenle. Discus balıkları korkarsa strese girer ve bu da hormon değerlerini etkiler. Süt üretemez ve yavrularını besleyemez. Yani diyeceğimiz o ki stresin etki etmediği canlı, yer yüzünde yoktur.
Discus balığı yemi
Discus balıkları için özel olarak hazırlanan kuru yemlerden verebilirsiniz. Yanı sıra ara sıra canlı yem de verebilirsiniz. Canlı yem olarak beyaz kurtlar verebilirsiniz ancak kurtlar aynı zamanda hastalık da taşıyabildiğinden güvenilir tedarikçilerden almanız bu aşamada önemli bir detaydır. C vitamini bakımından zengin içerikli yemleri tercih edebilirsiniz böylece balığınızı büyük oranda korumuş olursunuz.
Son Yorumlar